Hoppa till huvudinnehållet

Polischefen om den ökade våldsvågen i Stockholm: ”Finns koppling till Foxtrot även här”

Publicerad:
Reporter Lena Jonsson
Lena Jonsson
lena.jonsson@sla.se
Polisen i Skaraborg bidrar med personal för att stötta Stockholmspolisen där våldsvågen är extrem för närvarande. ”Vi arbetar också löpande med att se om det finns det finns personer i Skaraborg som berörs av konflikten” säger polisområdeschefen Fredrik Malm.
Polisen i Skaraborg bidrar med personal för att stötta Stockholmspolisen där våldsvågen är extrem för närvarande. ”Vi arbetar också löpande med att se om det finns det finns personer i Skaraborg som berörs av konflikten” säger polisområdeschefen Fredrik Malm. Foto: Roland Svensson

Våldsvågen i Stockholm påverkar även Skaraborgspolisens arbete. De bidrar med poliser på plats men arbetar också löpande med att se om det finns personer i Skaraborg som berörs av konflikten.

– Vi vet ju också av tidigare ärenden att personer här i området har viss koppling till det kriminella nätverket Foxtrot som ingår i konflikten, säger Fredrik Malm, polischef i Skaraborg.

Skjutningar och sprängningar avlöser varandra i Stockholm, den blodiga och dödliga våldsvågen som pågått under lång tid i huvudstaden är för närvarande extra intensiv och oroväckande. Polisen är hårt ansträngd och behöver hjälp även från andra regioner.

– Vi i region Väst, där Skaraborg ingår, har sedan ett och ett halvt år tillsammans med andra regioner en stående förstärkning till region Stockholm. Det innebär både utredningspoliser men även poliser i yttre tjänst som ingår i ingripandeverksamheten, säger Fredrik Malm, chef Polisområde Skaraborg.

– Fördelningen över antal poliser från de olika polisområdena inom Väst är flytande och jag kan inte gå in på hur många från just Skaraborg som är med och stöttar i Stockholm.

Utöver det stående förstärkningen kan polisen även bidra med resurser vid när andra områden drabbas av våldsvågen, liksom Uppsala och Linköping.

– Det är när polisen i de områdena blir extra ansträngd utifrån att det inträffat flera allvarliga brott på kort tid.

”Tömmer inte vår egen resurs”

Det är inte bara de mest rutinerade ingripandepoliserna eller utredningspoliserna som efterfrågas vid större allvarligare händelser som kopplas till våldsvågen.

– Att leda den typen av utredningar kräver givetvis rutinerad personal, men det är inte så att vi skickar alla våra utredare på grova brott och därmed tömmer vår egen resurs på hemmaplan. Även utredare med mindre erfarenhet kan användas för enklare uppgifter i utredningarna, exempelvis dörrknackning och enklare förhörsuppgifter.

Våldsvågen i Stockholm är mycket allvarlig, skjutningar och sprängningar avlöser varandra. Polisen i området får hjälp från andra regioner i landet, bland annat deltar Skaraborgspoliser i arbetet.
Våldsvågen i Stockholm är mycket allvarlig, skjutningar och sprängningar avlöser varandra. Polisen i området får hjälp från andra regioner i landet, bland annat deltar Skaraborgspoliser i arbetet. Foto: Nils Petter Nilsson/TT

– Det är ett väldigt bra sätt för poliserna oavsett vilken roll de har att utvecklas och stärka sin kompetens.

Flera av Skaraborgspoliserna som skickas till Stockholm eller andra drabbade platser gör det frivilligt.

– Många vill hjälpa till och gör det även på övertid när det finns behov av det. Vi kan kommendera personal men eftersom vi vet att förstärkningen gäller under en längre tid kan våra medarbetare planera in när det passar dem bäst att åka, de vet att de ska dit men ges i alla fall möjlighet att välja när.

Koppling till Foxtrot

Våldsvågen är koncentrerad till Stockholm och vissa andra orter. Just nu. Ingen vet exakt hur eller när den kan sprida sig. Även i Skaraborg arbetar polisen löpande med spaning och underrättelsearbete för så långt det är möjligt kunna kartlägga och förutse om någon person här kan dras in i konflikten.

– Vi vet ju att det finns personer här som har kopplingar till det kriminella nätverket Foxtrot, det har vi ju bland annat sett i fall nyligen där narkotika härrör från det nätverket. Det är inte unikt för Skaraborg, men utifrån hur konfliktsituationen ser ut vet vi att att den är på individnivå och därför försöker vi också ha koll på individer här.

Artikeltaggar

BrottBrott, lag och rättExplosionerFredrik MalmKonflikterLinköpingSkaraborgStockholmUtredningar

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.