Hoppa till huvudinnehållet

Gartman Blom (M) släpper inte sin fullmäktigeplats: ”Ska inte bli någon politisk vilde”

Publicerad:
Ulrika Gartman Blom (M) tänker inte släppa sin fullmäktigeplats, men om hon blir kvar i Moderaternas lokala parti i Lidköping vill hon inte svara på.
Ulrika Gartman Blom (M) tänker inte släppa sin fullmäktigeplats, men om hon blir kvar i Moderaternas lokala parti i Lidköping vill hon inte svara på. Foto: Sören Turesson

Kommunalrådet Ulrika Gartman Blom (M) har i dagarna lämnat in en formell avsägelse från ordförandeskapet i kommunstyrelsen.

Men hon överraskar många genom att behålla ett av sina uppdrag.

– Jag kommer att sitta kvar i kommunfullmäktige, säger hon.

När Lidköpings kommunalråd Ulrika Gartman Blom (M) tidigare fått frågan om vilka uppdrag hon ska lämna så har hon sagt att det gäller alla poster.

Men nu har hon ändrat sig.

Det visar den formella avsägelsen som hon lämnade in under torsdagen till Lidköpings kommun.

– Hon har avsagt sig alla sina uppdrag förutom kommunfullmäktigeuppdraget, konstaterar Lidköpings kommundirektör Ulrika Strandroth Frid.

Till NLT säger Gartman Blom att hon tar seriöst på att vara folkvald.

– Det är invånarnas röster som gör att jag sitter där så den platsen lämnar jag inte, säger hon bestämt.

Ulrika Strandroth Frid, kommundirektör i Lidköping, betraktar politiken från sidan. Just nu är den ovanligt händelserik, uppger hon.
Ulrika Strandroth Frid, kommundirektör i Lidköping, betraktar politiken från sidan. Just nu är den ovanligt händelserik, uppger hon. Foto: Sören Turesson

Hon har även varit tydlig med att hon ska lämna Moderaterna i Lidköping men att hon vill vara medlem i Moderaterna på regionnivå.

När NLT frågar om hon begärt utträde ur Lidköpingsmoderaterna svarar hon inte på frågan.

– Jag är moderat, upprepar hon flera gånger.

Men har du gått ur Moderaternas lokala Lidköpingsförening?

– Det jag har sagt är det jag säger. Är det någon mer fråga? Nu räcker det för mig, svarar hon märkbart irriterad.

Hon uppger vidare att hon inte har för avsikt att företräda något annat parti än moderaterna i kommunfullmäktige och att hon inte vill bli någon ”politisk vilde”.

– Jag ska inte bli någon politisk vilde.

Förvånad

Den 30 oktober infaller nästa fullmäktige och det är då som hennes begäran om att bli entledigad ska behandlas.

Christian Poucette (M), Lidköpingsmoderaternas talesman, uppger att han inte vet om Ulrika Gartman Blom gått ur den lokala föreningen.

– Jag vet inte det.

Han är förvånad över att hon stannar kvar i fullmäktige eftersom hon sagt det motsatta.

– Jag vet inte vad det handlar om, om det finns någon baktanke.

Ulrika Strandroth Frid förklarar hur det hänger ihop om man sitter i fullmäktige men går ur sitt lokala parti men behåller medlemskapet på riks eller regionnivå.

– Då blir man politisk vilde inom sitt eget parti, säger hon.

Christian Poucette, Lidköping (M), är överraskad över att Gartman Blom sitter kvar i fullmäktige, då hon tidigare uttalat det motsatta.
Christian Poucette, Lidköping (M), är överraskad över att Gartman Blom sitter kvar i fullmäktige, då hon tidigare uttalat det motsatta. Foto: Sören Turesson

Oberoende ledamot

Den som behåller sin fullmäktigeplats och lämnar sitt parti helt och hållet blir ”oberoende ledamot” och så kallad politisk vilde utan partitillhörighet.

– Man kan aldrig ta ifrån någon sin plats i fullmäktige då man blivit inröstad och folkvald, säger hon.

Ulrika Gartman Blom har nu möjlighet att söka omställningsstöd då hon som oppositionsråd och kommunalråd haft ett arvoderat uppdrag på minst 40 procent i tolv månader.

Posten som kommunstyrelsens ordförande bör tillsättas så snart som möjligt, enligt Ulrika Strandroth Frid, men i väntan på det kan kommunstyrelsen utse en vikarie under en begränsad tid. En ordinarie ordförande måste väljas av kommunfullmäktige.

Artikeltaggar

KommunfullmäktigeKommunstyrelsenLidköpingLidköpings kommunModeraternaPolitikUlrika Gartman Blom

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.