Hoppa till huvudinnehållet

Vill utbilda fler ungdomar direkt till jobb: ”Alla ska vara överens”

Publicerad:
Elin Liljebäck Nilsson, förvaltningschef för barn- och utbildning, a.k.a skolchef i Skara kommun.
Elin Liljebäck Nilsson, förvaltningschef för barn- och utbildning, a.k.a skolchef i Skara kommun. Foto: Elin Andersson

Gymnasieskolan kan i framtiden utbilda fler elever som har chans att få jobb direkt.

Arbetsmarknadens behov ska kunna styra utbudet på gymnasieutbildningarna från och med nästa år.

– Om någon vill starta ett program som är bra för arbetsmarknaden, men väldigt dyrt för skolan så ska alla kommuner i Skaraborg vara överens, beskriver skolchef Elin Liljebäck Nilsson.

Fler utbildade inom de yrken som efterfrågas.

Det är tanken när gymnasieskolorna i Skaraborg behöver starta program som svarar upp mot arbetsmarknadens behov. En ändring i skollagen gör att gymnasieskolorna i sin tur behöver vara överens inom Skaraborg.

– Det handlar om planering och dimensionering av gymnasiet. Skollagen säger numer att kommuner ska samarbeta för att titta på kompetensförsörjningsbehoven i den delregionala arbetsmarknaden. Det ska inte bara handla om egen utveckling utan även möta samhällets behov, berättar Elin Liljebäck Nilsson som är skolchef i Skara kommun.

”Solidariskt ansvar”

Det betyder att det ska utbildas personer till de arbeten som söker efter folk i hög grad, att arbetstagare ska kunna få jobb där de efterfrågas istället för att utbilda till yrken där det inte behövs fler.

Det är Skaraborgs kommunalförbund som har ett samverkansavtal mellan gymnasieskolorna.

– Vi har redan idag ett samarbete i Skaraborg och kommer att införliva detta i ett reviderat avtal. Det blir möjligt med en samverkansgaranti. Om någon vill starta ett program som är bra för arbetsmarknaden, men väldigt dyrt för skolan så ska alla kommuner vara överens för att den ska kicka in. Det blir ett solidariskt ansvar utifrån invånarantal, förklarar Liljebäck Nilsson.

Alla överens?

Denna samverkan gäller kommunala gymnasier i nuläget, inte några av de fristående.

För Skara kommuns del har barn- och utbildningsnämnden ställt sig bakom detta nya förfarande och skickar frågan vidare till fullmäktige med en rekommendation om att ta samma ställning före årsskiftet.

– Detta måste också godkännas av alla kommuner i Skaraborg, annars blir det inget, säger nämndens ordförande Anna Helgesson (S).

Hon berättar också att nämnden var oenig då Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet.

Så många nya elever vill skolan ta in: ”Vi vill erbjuda gott om platser”Alla sorters frågor om islam besvarades i Skara: ”Vi svarar på allt”

Artikeltaggar

Anna HelgessonArbeteArbetsmarknadAvtalElin Liljebäck NilssonGymnasieskolanKatedralskolanNämnderNäringslivSkaraSkara kommunSkaraborgSkaraborgs kommunalförbundSkola och utbildning

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.