Hoppa till huvudinnehållet

Från Hyringa till Australien – traktens ”okända” företag slår upp dörrarna för allmänheten

Publicerad:
Reporter Emma Hurtig
Emma Hurtig
emma.hurtig@nlt.se
Per Johansson, vd på Niso Tech och Anette Andersson, administratör, välkomnar till företagets öppna hus på lördag.
Per Johansson, vd på Niso Tech och Anette Andersson, administratör, välkomnar till företagets öppna hus på lördag. Foto: Emma Hurtig

På lördag visar det stora – men kanske för många av grästorparna okända – företaget Niso Tech upp sin verksamhet på Plogvägen.

Då bjuds det bland mycket på EPA-utställning, uppvisning av företagets verksamhet och en guidad tur om hur Niso Tech startade ute i Hyringa.

1984 grundade Bengt Åke Nilsson företaget Niso Teknik AB. Då fanns verksamheten i Emtunga. 1990 flyttades den hem till Skrehalla, Hyringa. Företaget var då en mekanisk verkstad som så småningom började rikta in sig på att åka ut till kunder för att installera färdskrivare i lastbilar.

På så sätt fick Bengt Åke in en fot i lastbilsbranschen, vilket ledde till det man kanske skulle kunna kalla för företagets genombrott.

1994 började Bengt Åke och hans sambo Anette Andersson nämligen att tillverka ett balanseringspulver, Easybalance, för lastbils- och bussdäck.

I takt med att fler kunder upptäckte balanseringspulvrets fördelar kunde de utöka sin verksamhet. 2004 var det dags:

– Då köpte vi upp Safety Seal Europe AB. Bengt Åke hade pratat med de dåvarande ägarna om att de skulle köpa upp oss, men de tvekade. Det blev i stället så att vi, det lilla bolaget, köpte det stora, berättar Anette.

Fusion 2021

Safety Seal Europe AB tillhandahöll lagringsmaterialet med samma namn som bolaget - Safety Seal - och andra produkter som har med däck och hjul att göra. Med i köpet följde även det tyska bolaget Safety Seal GmbH. På senare år finns även verksamhet i Litauen.

2012 köptes rättigheterna till hjulmutterlåset Safe Wheel som nu för tiden tillverkas i lokalerna på Plogvägen.

Fyra år senare förvärvades företaget Maxigrip AB. Det tillverkade och sålde dubb; från skodubb till traktordubb. Efter ytterligare tre år, 2019, köptes Vool AB upp, som sysslade med stylingprodukter och fordonsbelysning.

2021 gjordes en fusion av företagen, det vill säga att alla bolagen slogs samman till ett och samma: Niso Tech AB.

Denna plugg är en av de smarta produkter som säljs av Niso Tech. Hur man tillverkar den är en hemlighet, men hur den fungerar när man lagar punkteringar kommer att visas upp på Niso Tech:s öppna hus på lördag.
Denna plugg är en av de smarta produkter som säljs av Niso Tech. Hur man tillverkar den är en hemlighet, men hur den fungerar när man lagar punkteringar kommer att visas upp på Niso Tech:s öppna hus på lördag. Foto: Emma Hurtig

I de 1 800 kvadratmeter stora lokalerna på Plogvägen finns alltså det mesta som kan behövas till en säker lastbils-, bil- eller bussresa. Många av produkterna tillverkas i Sverige, det tidigare nämnda balanseringspulvret tillverkas till och med fortfarande så nära som i Hyringa. Produkterna säljs via återförsäljare över hela Europa, Japan och Australien, samt via näthandel. Företaget har också ett nära samarbete med lokala förmågor.

– Vi monterar inget här, men vi hänvisar alltid vidare till andra som kan hjälpa till med montering, till exempel Urban och Reines bilverkstad, eller andra verkstäder i närområdet, säger Niso Tech:s vd, Per Johansson.

Niso Tech håller öppet hus på lördag.
Niso Tech håller öppet hus på lördag. Foto: Emma Hurtig

EPA-utställning

På lördag är det dags för Niso Tech AB att för första gången visa verksamheten för allmänheten. Då bjuds det in till öppet hus i lokalerna.

– Vi har ingen aning om hur många som kan tänkas komma, men syftet är att visa upp företaget och vår verksamhet, säger Per.

Det innebär att så gott som alla av företagets 15 anställda finns på plats och är behjälpliga. Det kommer att erbjudas en guidad presentation av företaget och dess lokaler. Dessutom ska det serveras korv och kaffe samt godis till besökande barn, och en mini-tipspromenad arrangeras, för att nämna några av lördagens aktiviteter.

– Vi kommer att ha en EPA-traktor showcase. Där kan man visa upp sin EPA-traktor. Vi ska ha en jury som utser en vinnare som får pris. De som kör EPA i dag är ju framtidens kunder, säger Per, och fortsätter:

– Det finns även en padelbana i våra lokaler som drivs och hyrs ut till allmänheten av företaget JTG AB. Representanter från företaget kommer att vara på plats under lördagen.

– Vi kommer under hösten att lansera en enkelladdare för elbilar på den svenska marknaden. Vår egentillverkade dubbelladdare är under utveckling och den ska vara klar under första halvåret 2024. Den kommer att vara rätt igenom tillverkad i Sverige och den andas nordisk design, säger Per Johansson.

Artikeltaggar

EuropaGrästorpGrästorps kommunHyringaLastbilarLitauenTeknikTeknik och vetenskapTrafikVerkstäder

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.