Hoppa till huvudinnehållet

Politisk oenighet om hur IP Framnäs ska utvecklas: ”Jag har svårt att hålla tyst”

Publicerad:
Reporter Martina Rask
Martina Rask
martina.rask@nlt.se
IP Framnäs vilar som en grön klick mellan ett industriområde, köpcentrum och ett kommande bostadsområde. Utredningar väntas i frågan om hur det ska användas. Inom politiken är man långt ifrån överens.
IP Framnäs vilar som en grön klick mellan ett industriområde, köpcentrum och ett kommande bostadsområde. Utredningar väntas i frågan om hur det ska användas. Inom politiken är man långt ifrån överens. Foto: Thomas Kühnel

IP Framnäs ska uppgraderas och en fotbollsarena i Ågården är stoppad.

Men exakt hur och vilka idrotter ska få plats på området?

Inom politiken råder det olika meningar i frågan.

– Slarva inte bort IP Framnäs, vädjar Claes-Göran Borg (V).

Förra majoritetsstyrets vision om ett idrottscentrum med en fotbollsarena och friidrottsarena i Ågårdsområdet slogs i spillror efter kommunalvalet 2022.

I slutet av november 2022 ändrades förutsättningarna genom att ett nytt minoritetsstyre med stöd av Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna nollställde budgetposten för satsningen. Planerna på att flytta all verksamhet till Ågårdsområdet från IP Framnäs och frigöra platsen för framtidens bostäder, var därmed borta.

Beslutet blev istället att ett investeringsförslag skulle fram som kunde visa hur Framnäs IP kan utvecklas och rustas upp avseende friidrott, löparbanor, förråd, elbelysning och andra åtgärder. Det praktiska arbetet skulle sedan påbörjas år 2024.

Svårt om inte omöjligt

Sedan dess har en tjänstemannarapport presenterat hur förutsättningarna ser ut för framtidens fotboll och friidrott på samma arena.

Slutsatsen blev att det skulle bli svårt, om inte omöjligt, att kombinera dem.

Men under Lidköpings kommunfullmäktige lyfte Claes-Göran Borg (V) möjligheten att ändå låta de två idrotterna samverka på idrottsplatsen. Som en sammanflätad del finns idrottsplatsens kulturhistoriska värde för lidköpingsborna, betonade han.

– Det finns ett engagemang i människors hjärta för det här. Den går att upprusta. Vi får inte slarva bort en sådan plats.

Claes-Göran Borg (V), gruppledare för partiet och engagerad i friidrottsföreningen LIS, lyfter exempel på nästan hundra år gamla idrottsplatser som gjorts om till moderna arenor för flera idrotter.
Claes-Göran Borg (V), gruppledare för partiet och engagerad i friidrottsföreningen LIS, lyfter exempel på nästan hundra år gamla idrottsplatser som gjorts om till moderna arenor för flera idrotter. Foto: Thomas Kühnel

Mothugg

Han tog bland annat Rimnersvallen i Uddevalla som ett bra exempel på hur det går att modernisera en gammal anläggning med plats för två idrotter.

Han fick mothugg från både C och SD.

– Kan vi verkligen ha elitfotboll och friidrott på samma arena, frågade sig Jörgen Svederberg (SD) som är ledamot i fritids- och föreningsnämnden.

Han hänvisade till rapporten och till kommande utredningar.

”Svårt att hålla tyst”

Hans Fredrik Johansson (C), andre vice ordförande i samma nämnd, lät upprörd när han gick upp i talarstolen för att bemöta Claes-Göran Borg.

– Jag har svårt hålla tyst nu. Det här är ett argument som jag inte stödjer. Bilden av Framnäs som en otroligt viktig plats stämmer inte. På Framnäs är det tomt, det är två fotbollsmatcher i veckan. I publiken är det hundra personer som mest. Det finns helt andra behov idag.

Hans Fredrik Johansson (C), har tidigare ett förflutet som klubbchef, i LFK. Han ser det som omöjligt att ha friidrott och fotboll på samma arena.
Hans Fredrik Johansson (C), har tidigare ett förflutet som klubbchef, i LFK. Han ser det som omöjligt att ha friidrott och fotboll på samma arena. Foto: Viktor Sunnemark

Christian Poucette (M) konstaterade att Moderaterna svängt i frågan om flytt och byggnation av bostäder på IP Framnäs på grund av att svårigheterna att anlägga bostadsmark på platsen.

”Läcker som en mindre Klarälv”

– Idrottsplatsen ligger nära industrin vilket i dagsläget omöjliggör byggnation och då faller det argumentet med bostäder. Då kan vi lika gärna använda den som den är.

Men han öppnar samtidigt upp för att idrottsplatsen kan användas till annat än idrott någon gång i framtiden.

– I dagsläget finns det inget behov att göra något annat, men om 20 år har vi kanske ett annat synsätt. Vi har en utomhusbassäng som läcker som en mindre Klarälv, den är fin, men hur länge ska vi hålla kvar vid saker som inte funkar av just känslomässiga skäl. Det är bra med central idrottsanläggning, men på sikt kan den hamna på någon annan plats till slut.

Vad händer i frågan?

IP Framnäs och Ågårdens idrottsområde – detta ska utredas

• En förstudie angående IP Framnäs ska starta under hösten 2023. Förstudien ska ta fram investeringskostnader och driftskostnader för olika alternativ på upprustning av IP Framnäs. Något beslut om platsen håller för utövandet av både friidrott och fotboll inte fattat.

• Fritids- och föreningsnämnden har även gett sektorchefen i uppdrag att tillsammans med sektor service titta på placering, investeringskostnad och driftskostnad för ytterligare en konstgräsplan vid Ågårdens idrottsområde.

• Det gäller även utvecklingsbehovet på fastigheterna vid fotbollsplanerna vid Ågårdens idrottsområde. Investeringskostnad samt driftskostnad ska tas fram även för denna del.

• När förstudien är klar kommer den presenteras för politikerna i både fritids- och föreningsnämnden och servicenämnden.

Artikeltaggar

Claes-Göran BorgFramnäsFriidrottIdrottInvesteringarNämnderPolitikSverigedemokraternaUddevallaVänsterpartietÅgårdsområdet

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.