Hoppa till huvudinnehållet

VA-taxa höjs av eniga politiker – ger bolaget 2,5 miljoner: ”Vattnet är dyrare”

Publicerad:
VA-taxan i Skara höjs från och med årsskiftet.
VA-taxan i Skara höjs från och med årsskiftet. Foto: Janerik Henriksson/TT

Avgifterna för vatten och avlopp kommer att höjas för de som har Skara Energi AB.

– Vi har 6 procent i snitt, det är en låg höjning. Våra omgivande kommuner kommer att höja sina VA-taxor mer, menade Per-Åke Pettersson (S) när fullmäktige beslutade om höjningen.

Den fasta delen stiger med fem procent och den rörliga delen med sju procent. För en normalstor villa betyder det en ungefärlig ökning med 460 kronor per år.

Anledningen till höjningen är att det blivit dyrare inköp för Skara Energi. Högre kostnader för energibolaget betyder i sin tur högre kostnader för kunderna.

– Totalt ökar vattenpriset med 1,7 miljoner kronor för Skara Energi, och även kostnader för kemikalier, material och elen ökar, har kommunalråd Gunilla Druve Jansson tidigare berättat.

”Skuld hos Kronofogden”

Skara kommunfullmäktige har haft uppe frågan och beslutade att godkänna höjningen, även om inte alla ser fram emot ökade kostnader för hushållen.

– När vi fattar en rad beslut om höjningar måste vi se på helheten, hur drabbar det här invånarna och företagen? Vi yrkar bifall till förslag till beslut men står fast vid protokollsanteckningen som vi gjorde i kommunstyrelsen om att vi måste göra en helhetsanalys, sade oppositionsråd Ylva Pettersson (M).

Ylva Pettersson (M) i talarstolen.
Ylva Pettersson (M) i talarstolen. Foto: Elin Andersson

Påpekandet i protokollet lyder delvis så här: ”Invånare, företag och de kommunala verksamheterna står inför stora utmaningar kopplade till lågkonjunkturen. Konjunkturinstitutet förutspår att läget kommer att förbistras. Många hushåll är på gränsen till att klara sina fasta kostnader och politiken i Skara har informerats om att fler hushåll i Skara har ångest för sin ekonomi än genomsnittet och nästan 10% av hushållen har en skuld hos kronofogden eller pågående skuldsanering. I detta läge är det en oro att den politiska ledningen föreslår höjningar av taxor utan en konsekvensanalys i invånar- och kommunperspektiv.”

Per-Åke Pettersson (S).
Per-Åke Pettersson (S). Foto: Elin Andersson

Ger 2,5 miljoner

Pettersson fick svar av bland andra Per-Åke Pettersson i Socialdemokraterna.

– Jag håller på alla sätt med Ylva om att vi ska ta helhetsansvar för våra invånare. Vi har 6 procent i snitt, det är en låg höjning. Våra omgivande kommuner kommer att höja sina VA-taxor mer, menade han.

Skara Energi AB beräknar att höjningen ger en ökad intäkt på 2,5 miljoner kronor för år 2024, totalt är höjningen 6,4% på nuvarande avgifter. Förändringen träder i kraft 1 januari 2024.

Kommunen behöver höja VA-taxan: ”Vattnet blir dyrare”

Artikeltaggar

BeslutHushållKommunfullmäktigeKommunstyrelsenModeraternaPer-Åke PetterssonPrivatekonomiSkaraSkara energi ABSkara KommunSocialdemokraternaYlva Pettersson

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.