Hoppa till huvudinnehållet

Här överraskas årets knalle: ”Jag fortsätter så länge jag lever och kan köra bil”

Publicerad:
Roger Vikström prisades som årets knalle av marknadsgeneral Pernilla Nilsson och kommunalrådet Daniel Andersson (M).
Roger Vikström prisades som årets knalle av marknadsgeneral Pernilla Nilsson och kommunalrådet Daniel Andersson (M). Foto: Cecilia Isberg

I mer än 46 år har Roger Vikströms stämma hörts över Nossebro marknad. Nu prisas säljaren av köksredskap som Årets Knalle.

– Jag kommer att fortsätta med det här så länge jag lever och kan köra bil, säger Vikström.

Han hade ingen aning, men Roger Vikström är inte den som tappar ansiktet i första taget. När marknadsgeneralerna Pernilla Nilsson och Sören Agham dyker upp tillsammans med kommunalrådet Daniel Andersson (M) för att förära Vikström utmärkelsen ”Årets Knalle” rör han knappt en min. Han tar emot blommor och diplom med ett leende, tackar så mycket och skojar lite med Daniel.

Fast efteråt erkänner han att det nog finns en tår där i ögonvrån trots allt.

– Det här hade jag aldrig kunnat tänka mig. Vilken ära! Det är nästan som i Finland för många år sedan när jag vann pris tre år i rad i att snacka, säger Roger.

Knalle i ett halvt sekel

Roger, som bor i Lerum, har varit knalle i hela Norden. Yrket har han haft i ett halvt sekel, Nossebro marknad har varit ett stående inslag i repertoaren de senaste 46 åren.

– Jag kommer fortsätta med det här så länge jag lever. I varje fall så länge jag kan köra bil och ta mig runt, säger han.

Yrket har blivit en livsstil, det där med semester och sådant blir det inte mycket av. Marknaderna arrangeras ju året om.

– Men ibland tar jag ledigt och tar en tur på motorcykeln eller ger mig ut och fiskar. Jag tycker om att hålla igång, och det gäller att hålla sig aktiv. Gubben har ändå blivit 78 år, men jag kommer från ett segt släkte, säger Vikström med ett leende.

Roger Vikström trivs i Nossebro, tycker det är en av de bästa marknaderna han besöker:

– Här är alltid ordning och reda, det är väldigt välskött, säger han.

Roger Vikström är Årets knalle för 2022 på Nossebro marknad. Under onsdagens marknad prisades veteranen med blommor och diplom av marknadsgeneralerna Pernilla Nilsson och Sören Aghed samt kommunalrådet Daniel Andersson (M).
Roger Vikström är Årets knalle för 2022 på Nossebro marknad. Under onsdagens marknad prisades veteranen med blommor och diplom av marknadsgeneralerna Pernilla Nilsson och Sören Aghed samt kommunalrådet Daniel Andersson (M). Foto: Cecilia Isberg

Och med tanke på utmärkelsen är uppskattningen ömsesidig:

– Roger säljer kvalitetsvaror, vilket är bra för marknaden. Det höjer oss, säger Pernilla Nilsson, och fortsätter:

– Det finns ett antal kriterier som behöver uppfyllas för att man ska vara aktuell som Årets knalle. Mer eller mindre handlar det om att man ska uppfylla marknadens regler, men vi har också en del mjuka värden, som att man är trevlig både mot personal och kunder. Roger uppfyller alla kriterier med råge.

Nämnas ska kanske också att kommunalråd Andersson dagen till ära ifört sig skjorta och kavaj.

– Bara för Rogers skull, säger Daniel Andersson med ett stort garv.

Artikeltaggar

BlommorDaniel AnderssonFinlandLerumMarknaderModeraternaNäringslivNöje/KulturNossebroPernilla NilssonSamhälleUtmärkelser

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.