Hoppa till huvudinnehållet

Fler akutanställda vittnar om munkavle – Stellan Ahlström: ”Det är allvarligt”

Publicerad:
Flera anställda på olika avdelningar på Skaraborgs sjukhus vittnar om hur de hotats med repressalier om de pratar med media. Något som går stick i stäv med gällande riktlinjer, policys och vad ledningen själva uttrycker utåt.
Flera anställda på olika avdelningar på Skaraborgs sjukhus vittnar om hur de hotats med repressalier om de pratar med media. Något som går stick i stäv med gällande riktlinjer, policys och vad ledningen själva uttrycker utåt. Foto: LEIF R JANSSON / TT

Larmet från akutpersonal om att de riskerade sparken om de pratade med journalister på arbetstid i sina arbetskläder slogs ned från chefshåll med att det hela var ett missförstånd.

Tidningen har nu granskat de gällande riktlinjer och skrivningar som cheferna hänvisat till – såväl de offentliga som interna. Samtidigt vittnar nu andra personalgrupper om att de upplevt liknande saker.

– Det är både allvarligt och olyckligt, säger sjukhusdirektören Stellan Ahlström.

Att informationen på akuten i Lidköping hölls just den 12 september var ingen slump. Det var samma dag som beslutet om en nedläggning av akuten klubbades. Verksamhetschefen Carina Karlsson-Brännehed svarar i ett mejl på hur hon tänkte just den aktuella dagen.

”På grund av det väntade trycket från media med anledning av sjukhusstyrelsens beslut, var syftet med informationen till medarbetare att påminna om hur vi förhåller oss till media, vilket självklart innebär att vi har meddelarfrihet och yttrandefrihet. Det är olyckligt att medarbetare har uppfattat det som att de inte får prata med media, vilket aldrig var syftet.”

Enligt Carina Karlsson-Brännehed gick informationen, som hennes enhetschefer höll i, ut på att förtydliga vilka riktlinjer som finns och som ska följas inom VGR för hur man hanterar media.

Trots vittnesmålen – chefer förnekar att akutpersonal fått munkavle: ”Har sagt upp mig”

Det säger riktlinjerna

Att få ta del av de regionala riktlinjer som rör mediakontakter som hänvisades till tog dock tid. NLT har i efterhand via presstjänsten fått ta del av det som är offentligt. I dessa finns inget som specifikt berör i vilka situationer som medarbetare får, eller inte får uttala sig. Det framgår dock att vd eller förvaltningschef avgör om och hur massmedia får tillstånd att utföra arbete i VGR:s verksamheter. Medarbetare får exempelvis inte på eget bevåg bjuda in media på ett sjukhus. I grund och botten handlar det om att värna patientsekretessen.

Samtidigt trycks det, i regionens kommunikations- och påverkanspolicy, särskilt på att arbetsgivaren vill att enskilda medarbetare ska uttalar sig i media. ”Det ska vara högt i tak för debatt. Även frågor som först kan uppfattas negativa ger en diskussion som i längden leder till en nyanserad bild av VGR.” står det i den.

Av den framgår även att regionens chefer och medarbetare ska känna till och förstå innebörden i grundlagarna om tryckfrihet och yttrandefrihet.

Extra tillägg på intranätet

Just det återkommer också Skaraborgs sjukhus till i ett pressmeddelande kopplat till NLT:s tidigare publiceringar.

”Varje enskild medarbetare vid Skaraborgs Sjukhus har en grundlagsskyddad rätt – men inte skyldighet – att uttala sig i media. Skaraborgs Sjukhus värnar givetvis de anställdas meddelarfrihet.”

Verksamhetschefen för akutmottagningarna Carina Karlsson-Brännehed anser att det är olyckligt att medarbetare uppfattat budskapet som gick ut den 12 september som att de inte får prata med media.
Verksamhetschefen för akutmottagningarna Carina Karlsson-Brännehed anser att det är olyckligt att medarbetare uppfattat budskapet som gick ut den 12 september som att de inte får prata med media. Foto: Johan Främst

Men i ett tillägg i samma version som enbart publicerats på intranätet framgår det också att om man som anställd blir kontaktad av en journalist i en fråga där man ska svara som företrädare för Skas, ska frågan lyftas till närmaste chef som sedan tar den vidare uppåt. Alla frågor där man som organisation ska uttala sig ska också samordnas med kommunikationsenheten.

”Ska stämmas av”

Akutens verksamhetschef Carina Karlsson–Brännehed skriver i ett förtydligande svar om hur arbetsgivaren ser på uttalanden av anställda i media under arbetstid:

Vi har ingen åsikt om vilka kontakter medarbetare har med media på fritiden. Vad gäller arbetstid så är det chefen som leder och fördelar arbetet. Det innebär att kontakter med media under arbetstid ska stämmas av med berörd chef, för att säkerställa att arbetet medger att en sådan kontakt kan göras under arbetstid och för att säkerställa att patientsekretessen kan säkras om mötet med media sker i våra lokaler.”

På sjukhusets intranät har även sjukhusdirektör Stellan Ahlström kommenterat de upprörda känslorna kopplat till det budskap som personal på akuten uppger att de fick ta del av den 12 september. Det vill säga att om de uttalade sig i media under arbetstid i sina arbetskläder riskerade de sina jobb.

”Jag är högst medveten om att förändringen väcker frågor och känslor och det är också därför det är av yttersta vikt att man som medarbetare får uttrycka detta. Det är olyckligt att medarbetare inom Skaraborgs Sjukhus har uppfattat det som att de inte får prata med media, eftersom vi vill uppmuntra våra anställda att säga vad de tycker” skriver han.

Utåt sett verkar Skaraborgs sjukhus alltså värna medarbetarnas rätt att uttrycka sina åsikter i media. Någon specifik skrivning om när och hur det får ske finns inte dokumenterat som någon riktlinje eller policy, så länge arbetet inte missköts och att patientsekretessen värnas.

Fler vittnesmål

Samtidigt har fler anställda inom andra delar av Skaraborgs sjukhus hört av sig till NLT och vittnat om att de fått liknande uppmaningar som personalen på akuten uppger att de fått. En av dem berättar hur chefer varit tydliga i sina budskap till anställa om att det är ”absolut förbjudet” för dem att prata med media.

– Det var en självklar rutin. Allt skulle gå genom kommunikationsansvarig. Vi fick långa uppmaningar om att man skulle vara ”lojal” mot sin arbetsplats och om man frångick detta kunde man bli avskedad, berättar en källa till tidningen.

Hen uppger också att anställda fått förbereda sig och träna in vad de skulle säga om en journalist skulle ta kontakt.

Sjukhusdirektör Stellan Ahlström menar att det är allvarligt och olyckligt om medarbetare på Skaraborgs sjukhus upplever att det inte får tala med media.
Sjukhusdirektör Stellan Ahlström menar att det är allvarligt och olyckligt om medarbetare på Skaraborgs sjukhus upplever att det inte får tala med media. Foto: Roland Svensson

Sjukhusdirektör Stellan Ahlström kommenterar de nya uppgifterna:

– Det är olyckligt och jag upprepar därför det vi har sagt tidigare; att alla medarbetare vid Skaraborgs Sjukhus är fria att tala med media. Riktlinjerna handlar ju främst om mediekontakter när man förväntas företräda Skas. Därför erbjuds kontakt med kommunikationsavdelningen. Riktlinjerna omfattar inte vad medarbetare uttalar sig om som privatperson.

Hur allvarligt anser du att de här vittnesmålen är?

– Det är både allvarligt och olyckligt om det på något sätt upplevs att medarbetare inte får tala med media. Så är inte fallet.

Med vetskap om att anställda på flera olika ställen inom Skas upplever att man riskerar avsked om man pratar med media, kommer några åtgärder att vidtas?

– Vi kommer återigen påminna om vad som gäller; nämligen att alla anställda inom Skaraborgs sjukhus är fria att tala med media, säger Stellan Ahlström.

Detta har hänt:

• Den 12 september – i samband med att beslutet om en nedläggning av akuten togs – slog personal på akuten i Lidköping slog larm om hur de av enhetschefer på ett möte ska ha uppmanats att inte prata med media under arbetstid, iförda arbetskläder på sjukhusets område. Om de gjorde det riskerade de att varnas och i förlängningen riskera avsked.

• Budskapet ska enligt personalen ha kommit från sjukhusdirektören via verksamhetschefen och i sista ledet från enhetschefer på akuten.

• Sjukhusdirektören dementerade samma kväll att han skulle ha skickat vidare ett sådant budskap.

• Verksamhetschefen Carina Karlsson–Brännehed medgav att en information hade gått från henne via enhetschefer till personalen den 12 september, men svarade via mejl att det det budskap som förmedlades inte alls hade någon intention att tysta medarbetare. Informationen ska ha gått ut på att förtydliga vilka riktlinjer som finns och som ska följas inom VGR för hur man hanterar media. Vilka specificerades inte.

• En enad personalgrupp stod på sig: ”Alla vi som hörde det här kan ju inte ha lidit av en masspsykos” sa ST-läkaren Oskar Peterson.

Artikeltaggar

ArbeteArbetsgivareÅtgärderLidköpingSjukhusSkaraborgSkaraborgs sjukhusSlaget mot sjukhusetStellan AhlströmVård och omsorgVästra GötalandsregionenYttrandefrihet

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.