Hoppa till huvudinnehållet

Anmälningsplikt – ny motion vill att Lidköpings kommun säger nej

Publicerad:
Om anmälningsplikt införs i Sverige ska medarbetare inom kommunerna vara skyldiga att anmäla om de kommer i kontakt med illegala flyktingar. ”Förödande”, anser Vänsterpartiet i Lidköping.
Om anmälningsplikt införs i Sverige ska medarbetare inom kommunerna vara skyldiga att anmäla om de kommer i kontakt med illegala flyktingar. ”Förödande”, anser Vänsterpartiet i Lidköping. Foto: Meek, Tore

Vänsterpartiet i Lidköping har väckt en motion i syfte att motverka förslaget om anmälningsplikt.

Partiet vill att Lidköpings kommun ska sätta ned foten och föreslå regeringen att den kommunala verksamheten inte ska ha anmälningsplikt.

Motionen togs emot i fullmäktige i måndags och skickades vidare till kommunstyrelsen för beredning.

Den kommer att återkomma efter det med förslag till beslut i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Vänsterpartiet menar att det finns en uppenbar risk att en lag om anmälningsplikt krockar med lagstiftning som förordningars intentioner, exempelvis skollagen, socialtjänstlagen, hälso- och sjukvårdslagen och sekretesslag.

Man menar vidare att den skulle skapa oro och press för flyktingar och för personal i skola, socialtjänst och vård.

”Inom dessa verksamheter är etik, en god värdegrund, förtroendefulla relationer och tillit mycket viktiga för de resultat som vi vill uppnå. En anmälningsplikt enligt uppdraget skulle kunna bli förödande”, skriver man i motionen.

Förslaget är att Lidköpings kommun ska uppmana regeringen att inte genomföra anmälningsplikt.

Götenepartier kritiska till lagförslag – vill undanta kommunanställda

Anmälningsplikt

Regeringen har gett ett utredningsuppdrag att se över om medarbetare i kommuner, regioner och myndigheter ska vara skyldiga att utreda och anmäla när de kommer i kontakt med personer som misstänks befinna sig illegalt i landet.

Utredningen har också fått i uppdrag att se på om vissa särskilda situationer kan undantas från informationsplikten, men däremot inte undantag för hela yrkesgrupper.

Artikeltaggar

KommunfullmäktigeKommunstyrelsenLidköpingMotionerPolitikVänsterpartiet

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.