Hoppa till huvudinnehållet

TV: Elever serverades en annorlunda skollunch: ”Vi har eldat sedan i morse”

Publicerad:
Reporter Åsa Mwansa
Åsa Mwansa
asa.mwansa@nlt.se
Under tisdagen fick eleverna på Torsgårdsskolan lunch som bland andra Madelene Bengtsson, Karolina Gejland och Kristina Sjömark lagat på ett vedeldat fältkök.
Under tisdagen fick eleverna på Torsgårdsskolan lunch som bland andra Madelene Bengtsson, Karolina Gejland och Kristina Sjömark lagat på ett vedeldat fältkök. Foto: Åsa Mwansa

Under beredskapsveckan som uppmärksammas över hela landet får eleverna på några av Vara kommuns skolor äta lunch ute varsin dag. På tisdagen stod fältköket uppställt på Torsgårdsskolan.

– Vi har eldat sedan klockan nio i morse, mest för att det är roligt, säger Karolina Gejland.

Det finns beredskap om elen försvinner eller samhället drabbas av andra kriser som påverkar kommunens möjligheter att servera mat i de olika verksamheterna. Hur det fungerar i praktiken fick elever och personal på Torsgårdsskolan uppleva när det vankades lunch under tisdagen.

Köket eldas med ved och det finns både kok- och stekmöjligheter. Vid spisen stod Karolina Gejland när NLT var på besök.

– Vi fick provelda under endagsutbildning förra veckan, och det här går jättebra. Vi har en väldig tur med vädret också, säger Karolina.

Soppa och bröd

Det var cowboysoppa som stod på menyn och till det serverades pannbröd, det vill säga brödbullar som gräddades på stekbordet.

– Vi gjorde en vegetarisk soppa för det kan alla äta, med potatis, majs, morötter och vegetarisk färs. Så allt har vi lagat i detta köket.

Förutom Karolina var Torsgårdsskolans övriga måltidspersonal med, Kristina Sjömark, Madelene Bengtson och Emma Adolfsson.

Peter Jansson som jobbar på kostenheten och äger vagnen är inte tillgänglig denna vecka. Han är engagerad i hemvärnet och är ute på uppdrag.

– Han är någonstans i Sverige, så jag har fått förtroendet åka med vagnen till Arentorp på torsdag och Vedum på fredag. Sen är det personalen där som är med och hjälper till. Jag var dum nog att räcka upp handen och säga: Jag vill köra bilen, säger Karolina och skrattar.

Artikeltaggar

ArentorpBeredskapSkola och utbildningSkolorTorsgårdsskolanVaraVedum

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.