Hoppa till huvudinnehållet

Scouterna ställde politikerna mot väggen: ”Varför just vår mark?”

Publicerad:
Marianne Johansson från Nossebro Scoutförening NSF ville veta varför kommunen måste ha just scouternas mark till förskolornas utbyggnad vid måndagens kommunfullmäktigemöte i Essunga.
Marianne Johansson från Nossebro Scoutförening NSF ville veta varför kommunen måste ha just scouternas mark till förskolornas utbyggnad vid måndagens kommunfullmäktigemöte i Essunga. Foto: Cecilia Isberg

”Bygg gärna ut förskolan – men inte på vår tomt!” Det var budskapet från scoutföreningen i Nossebro när politikerna i Essunga kommun ställdes mot väggen under måndagens kommunfullmäktige.

Frågan om marken och scoutstugan som Nossebro Scoutförening NSF ägt och drivit sedan början av 60-talet har blivit en het potatis i Essunga kommun.

Scoutstugan omges av två förskolor, Stallaholm och Ängen. Dessa förskolor behöver växa. Nu ska Stallaholms förskola renoveras och byggas ut.

Och i samband med detta vill Essunga kommun komma åt marken som scouterna ägt i 60 år.

– Det finns massor av ställen att bygga ut på, varför måste ni bygga just hos oss. Det här har skapat oroliga scouter, och oroliga föräldrar. Vi har en bra, drogfri och trygg verksamhet, vi erbjuder en trygg miljö för barn som kanske inte har så stor trygghet annars, sa Marianne Johansson, engagerad i scoutföreningen, vid allmänhetens frågestund.

Scouterna har sedan frågan väcktes för ett år sedan haft många möten med politiker och tjänstemän, men upplever att de inte får svar på sina frågeställningar.

– Det är som ni uppfinner hjulet varje gång, men vi får inga klara besked. Ni politiker får nog tänka till om ni vill ha några föreningar kvar i kommunen. Skärp er! sa Marianne som alltså efterlyste fler svar under frågestunden.

”Diskussionen pågår”

Kommunstyrelsens ordförande Daniel Andersson (M), blev den som besvarade scouternas fråga:

– Diskussion pågår i den här frågan mellan kommunen och scouterna, och jag tänker inte gå in djupare på det här. Ni har efterfrågat alternativ till nuvarande byggnad och sagt att kommunen inte kommit med några förslag. Men vi har ju inte fått in någon skrivelse med vilka behov och önskemål ni har, och då har det varit svårt att ta fram några alternativ, sa Daniel Andersson och fortsatte:

– Vi hade möte med kommunstyrelsens arbetsutskott i förmiddags, och då fick jag muntligen veta att det nu kommit in en lista med era önskemål och behov. Nu har vi fått det vi efterfrågat från er, och tjänstemännen kommer att jobba vidare utifrån det.

Efteråt var scouterna ganska besvikna. De upplevde inte att de fått mer svar än tidigare.

– Det här gav inte ett skit, det känns som de bara slingrar sig. Men förhoppningsvis har flera följt fullmäktiges webbsändning, målet för oss har ju varit att bli mer synliga. Det känns som vi har ett stort stöd från kommuninvånarna i den här frågan och sista ordet är långt ifrån sagt, sa Marianne Johansson.

"Vi tycker det är jättebra att förskolan byggs ut - men inte på vår mark", sa Marianne Johansson från Nossebro scoutförening vid frågestunden på fullmäktige.
"Vi tycker det är jättebra att förskolan byggs ut - men inte på vår mark", sa Marianne Johansson från Nossebro scoutförening vid frågestunden på fullmäktige. Foto: Cecilia Isberg

Beslut om tillbyggnad av förskolan

Vid fullmäktiges sammanträde fattades även beslut om att renovera och bygga till Stallaholms förskola. Den beräknade kostnaden för om- och tillbyggnaden beräknas till 15 miljoner kronor, pengar som tas ur kommunens investeringsbudget för 2024.

I den antagna tjänsteskrivelsen står det också uttryckligen skrivet att ”Avsikten är också att samlokalisera scoutstugans verksamhet med kommunen”.

Artikeltaggar

Daniel AnderssonEssungaFörskolorKommunfullmäktigeKommunstyrelsenModeraternaNossebroPolitikSamhälleSkola och utbildning

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.