Hoppa till huvudinnehållet

Äkta eller ej – konstexperten kom till stan och gav svar: ”Det här gick jag igång på”

Publicerad:
Reporter Victoria Svärd Karlsson
Victoria Svärd Karlsson
victoria.svardkarlsson@nlt.se
Seniorcenter i Lidköping fick under förra veckan besök av konstexperten Victoria Svederberg som värderade åskådarnas tavlor.
Seniorcenter i Lidköping fick under förra veckan besök av konstexperten Victoria Svederberg som värderade åskådarnas tavlor. Foto: Sören Turesson

”Den här gick jag igång på!”

Under förra veckan värderade konstexperten Victoria Svederberg tavlor på Seniorcenter i Lidköping.

Ett besök som var uppskattat hos betraktarna.

– Det är kul att det är en tjej härifrån bygden som är så väldigt kunnig, säger Marita Ahlquist som fick sin tavla värderad.

Konstexperten Victoria Svederberg, som dessutom är chef för konstavdelningen på Stockholms auktionsverk, var under förra veckan och besökte Seniorcenter i Lidköping. Där fick man lyssna till Victoria som berättade om sin karriär och om sitt intresse för konst.

Besöket avslutades med en värdering av tavlor som vissa av åskådarnas tagit med sig.

Erling Axelsson hade med sig ett verk med ett motiv av konstnären Bruno Liljefors. Det tog inte många sekunder förrns Victoria kunde konstatera att tavlan var en förfalskning.

– Men jag tycker att den är väldigt fin ändå, sa Erling.

Erling Axelsson fick sin tavla värderad av konstexperten Victoria Svederberg. Tyvärr var tavlan en förfalskning av Bruno Liljefors verk.
Erling Axelsson fick sin tavla värderad av konstexperten Victoria Svederberg. Tyvärr var tavlan en förfalskning av Bruno Liljefors verk. Foto: Sören Turesson

”Den här gick jag igång på”

Näst på tur var Marita Ahlquist och hennes tavla föreställde en pojke som ligger över sin läxan på köksbordet. Vi får veta att tavlan är gjord av Owe Zerge och den heter ”Tråkig läxa”.

– Den här gick jag igång på! säger en ivrig Victoria och fortsätter analysera verket.

– Detta är en blyertsteckning och den är jätte, jättefin. Lätt att den har ett värde på 10 000 kronor. Jag förstår att du har den uppe på väggen.

Elin Axelsson håller upp Marita Ahlquists verk som är gjord av Owe Zerge. Enligt Victoria Svederberg var tavlan äkta och var värd cirka 10 000 kronor.
Elin Axelsson håller upp Marita Ahlquists verk som är gjord av Owe Zerge. Enligt Victoria Svederberg var tavlan äkta och var värd cirka 10 000 kronor. Foto: Sören Turesson

Marita Ahlquist berättar att tavlan kommer från hennes makes släkt.

– Jag tycker att den är så fin, jag visste inte ens om att den var äkta. Jag hade ju mina misstankar men det var kul att få det bekräftat att den var äkta, säger Marita Ahlquist.

Tänker du sälja tavlan?

– Jag vet inte faktiskt, så småningom kanske.

Hur har det varit att lyssna till Victoria Svederberg idag?

– Mycket intressant. Det är kul att det är en tjej härifrån bygden som är så väldigt kunnig.

Foto: Sören Turesson
Antikexperten kommer till Lidköping: ”Jättespännande”

Artikeltaggar

Bruno LiljeforsFörfalskningKonstLidköpingOwe ZergeStockholm

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.