Hoppa till huvudinnehållet

Daniel och Åsa fick tummen ur efter 23 år – sade ja på drop in-vigsel: ”Kanon”

Publicerad:
Reporter Jens Fritzson
Jens Fritzson
jens.fritzson@nlt.se
Daniel Svensson och Åsa Örtengren passade på att gifta sig när tillfälle gavs. Deras barn heter Åke och Ivan.
Daniel Svensson och Åsa Örtengren passade på att gifta sig när tillfälle gavs. Deras barn heter Åke och Ivan. Foto: Jens Fritzson

Fem giftermål och ett dop. Det blev resultatet när Götene pastorat anordnade drop in-vigslar och dop i Forshems kyrka i lördags.

– Ett bra läge för oss som aldrig får tummen ur, säger Daniel Svensson som gifte sig med Åsa Örtengren.

Det är första gången Götene pastorat erbjuder detta koncept, och därför rådde det en smula nervositet inför premiärtillfället.

Hur många sällskap skulle droppa in under dagen? Kort efter öppningen vid 11-tiden kunde personalteamet på plats andas ut. Redan då hade tre blivande makar anslutit.

– Jätteroligt att vi fått ett bra gensvar. Personal från pastoratet har lagt ner mycket tid för att det ska bli så bra som möjligt, säger Kristina Pettersson som har erfarenhet från liknande tillfällen i Töreboda.

Petterson har nyligen lämnat sin tjänst som kyrkoherde i Götene, men fanns ändå på plats denna dag.

– Jag vill hjälpa Götene pastorat att få igång detta. Här ger vi människor möjlighet att bli mottagna med öppen famn och kunna få vara i kyrkan i ett litet sammanhang. Alla vill inte ha det stora sammanhanget.

Kommer Götene pastorat ha fler drop in-tillfällen?

– Det tror jag inte någon efterträdare till mig säger nej till.

Kristina Pettersson, tidigare kyrkoherde i Götene pastorat.
Kristina Pettersson, tidigare kyrkoherde i Götene pastorat. Foto: Jens Fritzson

Planerat i 14 dagar

Ett av de par som sa ja till varandra var Hällekisborna Daniel Svensson och Åsa Örtengren som varit tillsammans i 23 år.

De har haft planer på giftermål i flera år. Efter att ha sett en annons i tidningen om drop in-tillfället i Forshems kyrka beslutade de sig för att göra slag i saken.

– Det här har varit planerat i 14 dagar. Jag tycker att det här konceptet är kanon, man hinner inte bygga upp någon jättenervositet, säger Åsa.

– Ett bra läge för oss som aldrig får tummen ur (skratt), säger Daniel.

Efter vigseln i kyrkan firade de tillsammans med föräldrarna i församlingshemmet.

– Sedan får det väl bli fest för övriga en annan gång, säger Daniel.

Det blev totalt fem vigslar under dagen.
Det blev totalt fem vigslar under dagen. Foto: Jens Fritzson

Skippade svampplockning

Spontant kan man verkligen säga att det blev för paret Andrea Josefsson och Anders Larsson från Stockholm. NLT träffade dem en stund innan de skulle kliva in i kyrkan.

– Mina föräldrar har en sommarstuga här på Kinnekulle och vi skulle bara åka hit över helgen och plocka svamp, säger Andrea.

– Men så tittade jag på telefonen om det händer någonting här i närheten. Av en tillfällighet läste jag om detta. Då tyckte vi att det var praktiskt att gifta oss, inflikar Anders.

Paret förlovade sig i somras och planerade att gifta sig senare i höst.

– Det blev mer spontant än vad vi hade tänkt. Det känns jättebra och jag måste säga att det är himla fint ordnat, säger Andrea.

Artikeltaggar

Daniel SvenssonDopForshems kyrkaGötene pastoratKinnekulleMänskligtSvamparTörebodaVigslar

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.