Hoppa till huvudinnehållet

Polisen varnar – flera fall av bedrägerier senaste dagarna: ”En har blivit av med 80 000 kronor”

Publicerad:
Reporter Freddy Berg
Freddy Berg
freddy.berg@nlt.se
Kristoffer Hjelm är kommunpolis i Vara, Essunga och Grästorp.
Kristoffer Hjelm är kommunpolis i Vara, Essunga och Grästorp. Foto: Polisen

Invånare i Vara och Kvänum har utsatts för telefonbedrägerier de senaste dagarna. Bedragarna har kommit över stora belopp – och nu går polisen ut med en varning.

– Bara det sista dygnet har fem anmälningar inkommit, säger kommunpolis Kristoffer Hjelm.

Under veckan har flera bedrägerier och bedrägeriförsök skett i Vara kommun. Invånare – framför allt i Kvänum och centralorten – har blivit uppringda av personer som uppger att de arbetar på Ekobrottsmyndigheten.

Kristoffer Hjelm, kommunpolis i Vara, Essunga och Grästorp, har inte detaljerna kring samtalens innehåll – men i flera fall har det resulterat i att de uppringda personerna fört över pengar till ett bankkonto.

– Det handlar i vissa fall om ganska stora belopp. En person har blivit av med 80 000 kronor medan en annan har förlorat 60 000 kronor. Bedragarna verkar inte ha riktat in sig mot äldre, som är det vanligaste vid den här typen av brott. Många drabbade är födda till exempel på 60-talet, säger Kristoffer Hjelm.

Enligt kommunpolisen har det mellan torsdag och fredag inkommit fem anmälningar där alla berättar att någon från Ekobrottsmyndigheten ringt upp dem. Det kan dock finnas ett mörkertal.

– Oftast lyckas inte bedragarna med sina försök utan de som blir uppringda lägger på luren. När någon uppger att de ringer från ett företag eller myndighet och ber dig att föra över pengar gäller det att vara vaksam och bli misstänksam. Man ska definitivt inte göra några överföringar i ett sådant skede, säger Kristoffer Hjelm.

Han tillägger:

– Samtalen är koncentrerade i tid och har skett på mycket kort tid. Jag har under morgonen skickat en varning till våra samverkansgrupper och berättat att det här fenomenet pågår för tillfället. Jag vill även rikta en skarp varning till allmänheten att inte göra några transaktioner till okända personer eller företag.

Polisen i Vara har de senaste dagarna fått flera anmälningar om bedrägerier och bedrägeriförsök.
Polisen i Vara har de senaste dagarna fått flera anmälningar om bedrägerier och bedrägeriförsök. Foto: Caisa Rasmussen / TT

Artikeltaggar

AnmälningarBankkontoBedrägerierBrottBrott, lag och rättEkobrottsmyndighetenGrästorpKristoffer HjelmKvänumVara kommun

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.