Hoppa till huvudinnehållet

Närakut ska stå redo om två månader: ”Något konkret förslag finns ännu inte”

Publicerad:
Den tidigare närakuten i Lidköping som låg i anslutning till sjukhusets akutmottagning, fick bara vara på plats i två år. Sen blev mottagning åter en jourcentral på Ågårdsskogens vårdcentral. Arkivbild.
Den tidigare närakuten i Lidköping som låg i anslutning till sjukhusets akutmottagning, fick bara vara på plats i två år. Sen blev mottagning åter en jourcentral på Ågårdsskogens vårdcentral. Arkivbild. Foto: Sören Turesson

En närakut ska finnas på plats i Lidköping innan akutmottagningen stänger. Det är ett beslut i sjukhusstyrelsen efter ett yrkande från Frida Nilsson (C), vice ordförande.

Men hur långt har planerna kommit? Akuten i Lidköping planeras stänga den 28 november.

”Ärendet är under skyndsam beredning”, enligt koncernkontorets presstjänst.

Vad är skillnaden på en jourcentral och en närakut? Den frågan fick Frida Nilsson (C) på presskonferensen som ägde rum direkt efter sjukhusstyrelsens beslut om att bland annat lägga ned akuten och IVA i Lidköping. Centerpartiet fick igenom ett yrkande om att en närakut ska finnas på plats i Lidköping innan akutmottagningen läggs ned.

– Nu måste regionen säkerställa det här och etablera en närakut med ökade öppettider kvällar och helger. För att det ska finnas en dörr in för invånarna i Lidköping, sa Frida Nilsson.

Hon beskrev en närakut som en förstärkt jourcentral.

– Exakt hur den kommer att se ut kommer att diskuteras vidare.

Men var ligger frågan just nu? Under torsdagen kom beskedet att akutmottagningen i Lidköping stänger igen den 28 november. Hinner en närakut sjösättas innan dess?

Från koncernkontorets presstjänst meddelas under fredagen att ärendet är ”under skyndsam beredning” i dialog med Skaraborgs sjukhus och andra aktörer.

”Förslag behöver tas fram som är genomförbart inom den beslutade tidsramen men något konkret förslag finns ännu inte framme.”

Exempel från Göteborg

På frågan om vad en närakut egentligen innebär så svarar koncernkontoret så här:

”En kvälls- och helgöppen mottagning är en samverkan mellan vårdcentraler på primärvårdsnivå. Den närakut som SU (Sahlgrenska universitetssjukhuset) driver på Östra tomten innebär vård på två nivåer, förutom primärvård även viss specialistvård.”

Den närakuten i Göteborg har öppet klockan 8-22 varje dag, även helgdagar. I dag finns en jourcentral i Lidköping som har öppet 17-22 på vardagskvällar och 11-17 på lördagar och söndagar.

Närakuten i Göteborg ligger i direkt anslutning till akutmottagningen vid Östra sjukhuset.

Vi har begärt intervju med chef på primärvårdsnivå som har överblick över både de egna vårdcentralerna inom Närhälsan, och de privata vårdcentralerna. Men i nuläget får vi inga kommentarer mer än mejlsvaret.

Internt på Skaraborgs sjukhus ska sjukhusdirektör Stellan Ahlström ha uttryckt att han ska ha varit i kontakt med Närhälsan för att sjösätta ett samarbete av stor betydelse. På frågan vad det innebär svarar han följande till NLT via mejl:

”Vi för en kontinuerlig dialog med primärvården och vi ber att få återkomma längre fram med mer information kring detta.”

Ågårdsskogens vårdcentral fick återöppna jourcentralen efter att närakuten på sjukhuset inte blev något lyckat projekt.
Ågårdsskogens vårdcentral fick återöppna jourcentralen efter att närakuten på sjukhuset inte blev något lyckat projekt. Foto: Sören Turesson

Tidigare närakut

En närakut har tidigare testats i Lidköping då jourcentralen omvandlades till närakut och flyttade från Ågårdsskogens vårdcentral till sjukhuset. Meningen var att närakuten skulle avlasta akutmottagningen. Det hela var ett pilotprojekt som även prövades i Tanumshede och Skene.

Men efter två år avslutades det, läkare var kritiska bland annat till att det inte fanns tillräcklig medicinsk utrustning och från dåvarande hälso- och sjukvårdsstyrelsen ansåg politikerna att närakuten inte hade uppnått målet att avlasta akutmottagningarna. Pilotprojektet avslutades under 2021 och jourcentralen på Ågårdsskogens vårdcentral öppnades åter. Även pilotprojekten i Tanumshede och Skene avslutades. Närakuten i Göteborg finns däremot kvar.

Artikeltaggar

ÅgårdsskogenCenterpartietFrida NilssonGöteborgLidköpingNärhälsanPrimärvårdSkaraborgs sjukhusSlaget mot sjukhusetStellan AhlströmVårdVård och omsorgVårdcentraler

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.