Hoppa till huvudinnehållet

Carls udda sidosyssla – bygger torn inför älgjakten: ”Ett sätt att göra jakten säkrare”

Publicerad:
Carl Dicander i Kyrkås bygger jakttorn.
Carl Dicander i Kyrkås bygger jakttorn. Foto: Cecilia Isberg

På gården driver han skogsbruk. Sedan många år är Carl Dicander också passionerad jägare. Att starta verksamhet att bygga jakttorn föll sig ganska naturligt.

– Tornen gör jakten så mycket säkrare genom att man då skjuter snett nedåt, säger Kyrkåsbon som levererar jakttorn till hela södra Sverige.

Fastigheten mitt emot kyrkan i Kyrkås har 180 hektar skog, och huvudnäringen för Carl Dicander är skogsbruket. Att bygga jakttorn är mer en sidosyssla, precis som att hyra ut semesterboende i den lilla stugan och sälja brasved av björk.

Idén att bygga älgtorn kom som en följd av att Carl fick en massa virke över, då den potentiella köparen av virket inte ville betala begärt pris.

– Jag hade ju tidigare byggt många jakttorn tillsammans med jaktlagen, så jag finslipade modellen, såg till att få virket tryckimpregnerat och började bygga jakttorn för försäljning. Det är nog en sex år sedan nu, och jag säljer väl ett 50-tal jakttorn om året, säger Carl.

Olika höjd

De lägre tornen har plattformen 1,25 meter över marken, de högre är 2,5 meter. Tornen har sittplats, och går också att få med tak – något som varit populärt bland köparna den gångna sommaren.

– 60 procent av tornen jag säljer är av den mindre modellen. De lägre tornen funkar bra vid jakt av dovhjort och vildsvin, och är också lätta att flytta runt. Över huvud taget blir det ju säkrare med ett jakttorn, i och med att man då skjuter snett nedåt.

Han bygger tornen för hand, och säljer dem färdigmonterade. Det känns både stabilare och bättre än de jakttorn man köper som moduler och skruvar ihop själv, menar Dicander.

– Jag tycker nog mina torn är lite robustare och bättre, säger han med ett leende.

Kunderna finns över hela södra Sverige. Det är framför allt privatpersoner och jaktlag som beställer Kyrkås-tornet, men Carl har också haft en och annan udda beställning:

– Jag har levererat ett torn till Främmestads IK som ville ha tornet vid fotbollsplanen för att kunna filma matcherna. Vårgårdas fotbollsförening ville också ha ett torn för samma ändamål.

"Ett jakttorn gör jakten så mycket säkrare", säger Carl Dicander.
"Ett jakttorn gör jakten så mycket säkrare", säger Carl Dicander. Foto: Cecilia Isberg

Älgjakten flyttas fram

I början kom beställningarna på tornen mest i samband med att årets jakt skulle dra igång. Numera säljer Carl Dicander sina jakttorn året om.

Och för honom är det lite att kombinera nytta med nöje.

– Jakt har alltid varit ett stort intresse för mig, och jag har sedan 20-årsåldern varit med i ett jaktlag. Jag var också med och startade upp PR Älgskötselområde, berättar Carl.

Ett älgskötselområde består av en massa olika jaktlag som tillsammans enas om hur många och vilka älgar som ska skjutas under en jakt. Det är i slutänden länsstyrelsen som beslutar detta, men...

– Det brukar aldrig ha synpunkter, utan det brukar vara fritt fram utifrån vad älgskötselområdet enats om, säger Dicander.

I Norrland har älgjakten redan börjat. Här omkring skulle älgjakten börjat den 8 oktober, men jaktstarten blir sannolikt flyttad till 14 dagar senare på grund av att brunsten inträffar i början av oktober.

– Då går älgtjurarna runt och letar efter ston och blir lätta byten, konstaterar Dicander.

I dag pratas det mycket om att älgstammen i Sverige är vikande, älgen kan till och med bli en rödlistad art framöver.

– Men det är inget problem i de här trakterna, här finns det gott om dem. Men man vill ju att stammen ska växa till sig, så jakten kommer inte att bli på vuxna kossor, ju äldre en älgko är desto mer produktiv är hon, säger Dicander.

Men om det nu är brist på älgar – varför inte pausa älgjakten så som också föreslagits?

– Det går inte, älgarna gör skador på skogen, framför allt på tallarna. Det finns så mycket klövdjur förutom älgen, som rådjur och dovhjort, och de äter alla samma mat. När det inte räcker till älgen äter de högre upp på träden. Det finns ett mål att det ska finnas sex älgar per 1000 hektar. Om älgarna reproducerar sig bra blir det fler än så, och då finns möjlighet till jakt.

Jakttornen går att få i olika storlekar och höjder.
Jakttornen går att få i olika storlekar och höjder. Foto: Cecilia Isberg
Carl Dicander bygger runt 50 jakttorn om året.
Carl Dicander bygger runt 50 jakttorn om året. Foto: Cecilia Isberg
Carl Dicander tillverkar jakttornen helt för hand.
Carl Dicander tillverkar jakttornen helt för hand. Foto: Cecilia Isberg
Carl har en verkstad där jakttornen tillverkas.
Carl har en verkstad där jakttornen tillverkas. Foto: Cecilia Isberg
Carl Dicander säljer också björkved - just nu med strykande åtgång.
Carl Dicander säljer också björkved - just nu med strykande åtgång. Foto: Cecilia Isberg

Artikeltaggar

ÄlgjaktDjur och naturFrämmestads IKKyrkåsNäringslivSamhälleSkogVårgårda

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.