Hoppa till huvudinnehållet

Tar jättekliv i rankningen: ”Ska aldrig bli nöjd, då blir man som en fet katt”

Publicerad:
Daniel Andersson (M), kommunalråd i Essunga kommun är nöjd efter den nya företagsrankingen som visar att Essunga klättrar till 45:e plats i landet.
Daniel Andersson (M), kommunalråd i Essunga kommun är nöjd efter den nya företagsrankingen som visar att Essunga klättrar till 45:e plats i landet. Foto: Cecilia Isberg

Essunga tar ett stort kliv uppåt i årets rankning av kommunernas företagsklimat. Från plats 104 till plats 45.

– Det är klart vi är glada, men nöjd får man aldrig bli – då blir man som en fet katt, säger Daniel Andersson (M), kommunalråd i Essunga.

De två senaste åren har Essunga tappat i rankningen. 2022 låg kommunen på plats 104 av landets 290 kommuner.

Men när årets rankning släpptes har Essunga tagit ett rejält kliv uppåt: plats 45 innebär ett avancemang med 59 placeringar.

– Det är naturligtvis mycket glädjande, och vi vill ju tro att det är kopplat till det omtag vi gjorde i vårt näringslivsarbete. Bland annat har vi ju tagit fram en näringslivsstrategi som det lokala näringslivet i högsta grad varit delaktiga i, säger Daniel Andersson, som också påpekar att företagsklimatet är en viktig del i samhällsutvecklingen.

”Inte realistiskt med flygplats”

Essunga kommun ligger högt i många av enkätdelarna, bland annat är företagen nöjda med dialogen man har med kommunen (tionde plats i landet) och service och bemötande (tolfte plats bland landets kommuner).

I andra delar ligger Essunga lägre. ”Vägnät-, tåg- och flygförbindelser” samt ”Mobilnät och bredband” är två av dessa.

– Tyvärr finns det ju områden där kommunen inte har så stor rådighet. Jag hade ju gärna haft en flygplats i Essunga, men det är ju inte realistiskt, säger Daniel Andersson, och fortsätter:

– Vi fortsätter ju att jobba för de här frågorna i den mån vi kan, både på egen hand inom kommunen och inom de forum och arenor vi är med i, bland annat kommunalförbundet. Just nu pågår till exempel ett arbete med fördjupad översiktsplan för Jonslund, och där tittar vi exempelvis mycket på trafiksituationen för Dahrén – hur kan vi lösa transporterna där på ett bra sätt, det går ju mycket tung trafik där varje dag?

Hur viktig är Svenskt Näringslivs företagsrankning för Essunga kommun?

– Det är en temperaturmätare, men inte den enda avgörande mätningen för att se hur vi upplevs. Man ska komma ihåg att det är en attitydundersökning, vi har ju också andra mätetal som NKI:er till exempel.

Är det inte generellt lättare i en liten kommun att komma högt i rankningen genom att det ofta är kortare beslutsvägar?

– Nja, jag tror nog man som företag har samma förväntningar på en större kommun. Det handlar om hur man arbetar med näringslivsfrågorna överlag. Där man man titta på Vårgårda – som ju åter igen ligger etta på rankningen. Deras arbete är imponerande och fantastiskt och det är klart vi sneglar på dem, det gäller ju att lära av de goda exemplen, säger Daniel Andersson.

Så är ni nöjda nu?

– Det är glädjande, men nöjd ska man aldrig bli. Då blir man som en fet katt. Vi ska jobba vidare med företagsklimatet och förhoppningsvis fortsätta uppåt i rankingen, säger Daniel Andersson.

Oppositionsrådet Peter Andréasson (S) är inne på samma linje:

– Det är bra att vi är på väg åt rätt håll och att omtaget fungerar, men vi kan ännu bättre. Näringslivet är en viktig del av livet i kommunen och därför är det viktigt att vi bevakar och har ett gott samarbete med företagen.

Svenskt Näringsliv släpper varje år en rankning av det lokala företagsklimatet i landets 290 kommuner. Rapporten baseras både på enkätfrågor till lokala företagare och på statistik från bland annat Statistiska Centralbyrån. I Essunga kommun har 87 lokala företag svarat på enkäten.

Götene bäst på företagsklimat i Skaraborg – Lidköping klättrar över 50 placeringar
Essunga kommun har efter omtaget med näringslivsarbetet bland annat satsat på företagarträffar. Här kommundirektör Cecilia Trolin och kommunalrådet Daniel Andersson (M) vid en företagarfrukost på Liljedal.
Essunga kommun har efter omtaget med näringslivsarbetet bland annat satsat på företagarträffar. Här kommundirektör Cecilia Trolin och kommunalrådet Daniel Andersson (M) vid en företagarfrukost på Liljedal. Foto: Cecilia Isberg

Artikeltaggar

BredbandDahrénDaniel AnderssonEssungaFöretagandeJonslundModeraternaNäringslivSamhälleSCBSocialdemokraternaStatistikSvenskt NäringslivTrafikTurismVårgårda

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.