Hoppa till huvudinnehållet

Efter klagomålen – A-traktorer stoppas kvällar och nätter: ”Fått många samtal”

Publicerad:
Skylten är nedtagen, men nu har tekniska nämnden tagit initiativ till att återinföra förbudet mot traktorer på fritidsgårdens parkering.
Skylten är nedtagen, men nu har tekniska nämnden tagit initiativ till att återinföra förbudet mot traktorer på fritidsgårdens parkering. Foto: Mats Rosqvist

I våras togs förbudet mot A-traktorer på Torsbos fritidsgård i Vara bort. Men störningarna har varit många och nu återinförs det igen.

– Vi har fått väldigt mycket samtal, säger kommunpolisen Kristoffer Hjelm.

Under våren tog kommunens tekniska nämnd alltså bort förbudet mot traktorer på fritidsgårdens parkering under sena kvällar och nätter. Det visade sig nämligen att förbudet ledde till att ungdomarna slutade att använda parkeringen även på dagtid och istället parkerade på intilliggande gator, något som i sin tur gjorde att det blev trångt och svårt att hitta lediga platser.

Men när förbudet togs bort blev störningarna för närboende fler och värre. Hög musik, burnouts och andra störningar har gjort att nattsömnen blivit lidande för många.

Enligt kommunpolis Kristoffer Hjelm framför allt tre platser i Vara där ungdomar med A-traktorer brukar samlas och där närboende upplever störningar: Stora Torget, AMB:s parkering och parkeringen vid Torsbo.

Men medan problemen vid AMB minskat och att även antalet klagomål från närboende vid Stora torget minskat, så har utvecklingen varit den motsatta vid Torsbo.

– Vi har fått väldigt mycket samtal från området vid Torsbo, Smedjegatan-Vallgatan, berättar kommunpolis Kristoffer Hjelm.

Det är därför på polisens önskemål som tekniska nämnden nu tagit initiativ till att återinföra förbudet, vilket kommer att gälla sena kvällar och nätter. Under skoltid och när fritidsgården är öppen kommer det att vara tillåtet att parkera där även för A-traktorer.

För att omfattningen av förbudet inte ska misstolkas planerar polisen att genomföra informationsinsatser på skolan.

Artikeltaggar

Bilburen ungdomFritidsgårdarKristoffer HjelmNämnderParkeringPolitikSamhälleStora torget

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.