Hoppa till huvudinnehållet

Anrika pärlan i Villaparken färdigrenoverad – klar att använda i nöd och lust

Publicerad:
Lusthuset i Villaparken kan numera bokas av allmänheten.
Lusthuset i Villaparken kan numera bokas av allmänheten. Foto: Thomas Kühnel

Det rostrosa lusthuset i Villa Giacominaparken sätter fantasin i rörelse.

Vad pågick här en gång för flera hundra år sedan och vad ska Lidköpings kommun använda det till?

Nu finns det ett svar.

Lusthuset uppfördes på 1790-talet av Claes Julius Ekeblad, ägare till Stola herrgård, som ville ha ett lantställe för läsning och filosoferande.

Det utgör en märkvärdig liten detalj i Villa Giacomina park (Villaparken) som ligger fem kilometer från Lidköpings stadskärna.

1979 byggnadsminnesförklarades parken och lusthuset, liksom stenmuren, porten i söder och den privatägda huvudbyggnaden Villa Giacomina. Under åren som gick upprustades och förföll lusthuset med jämna mellanrum.

Under 2022 och 2023 genomfördes till slut en omfattande renovering där Lidköpings kommun bland annat anlitade sten- och målerikonservatorer för att återställa huset i ett så ursprungligt skick som möjligt.

Dess fina läge på en liten kulle med utsikt över Vänern har väckt många idéer hos invånare i Lidköping om hur det kan användas. Att det finns ett stort intresse för lusthuset är uppenbart då 350 personer valde att komma till den husvisning som hölls i augusti.

Och nu är det bestämt.

Lagskyddat lusthus har sprickor: ”Tänk om vi gjort samma sak med rådhuset?”
Lusthuset är en 1700-talspärla som är väl värd att besöka.
Lusthuset är en 1700-talspärla som är väl värd att besöka. Foto: Thomas Kühnel

Kan boka lusthuset

Den som vill anlita den kommunala vigselförrättaren kan boka lusthuset som vigsellokal, om man så vill. Här tillåts även dop och andra liknande tillställningar.

– Men vi vill att det ska finnas en kommunal medverkan när det hålls öppet, säger Anders Kindberg, fastighetschef i kommunen.

För den som vill besöka huset går det även att ordna guidade gruppvisningar genom Vänermuseet.

– Det finns även med i planeringen att ha en diskussion med sektor bildning och fritidsverksamheten om det i framtiden går att hålla det öppet vid exempelvis musikkvällar, säger Anders Kindberg.

Så kom lusthuset till – blev ett smycke i storslagen parkBILDEXTRA: Lusten kom tillbaka i unika 1700-talshuset: ”Mycket kärlek nedlagd”

Artikeltaggar

Anders KindbergClaes Julius EkebladDopLidköpingMänskligtParkerRenoveringarSamhälleVänermuseetVänernVilla Giacominaparken

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.