Hoppa till huvudinnehållet

Västtrafik höjer priserna – så mycket kostar en biljett nästa år: ”Utmanande”

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Den 7 januari höjs de flesta biljettpriserna hos Västtrafik.
Den 7 januari höjs de flesta biljettpriserna hos Västtrafik. Foto: Tobias Larsson Franzén

Västtrafik höjer biljettpriserna med i snitt 2,6 procent från den 7 januari 2024. Därmed återgår man till prisnivåerna som gällde före sänkningen den 23 april i år.

En enkelbiljett för vuxen höjs exempelvis med en krona, från 35 till 36 kronor och en 30-dagarsbiljett från 815 till 835 kronor.

Den 23 april i år sänktes biljettpriserna och gick tillbaka till priserna som gällde under 2022. Det var den nya röd-gröna ledningen som fick igenom sänkningen.

Men nu godkänner infrastruktur- och kollektivtrafiknämnden att priserna justeras upp till den gamla nivån igen, från och med den 7 januari 2024.

Louise Jeppsson (V), ordförande infrastruktur- och kollektivtrafiknämnden, förklarar orsaken till att de tidigare ville sänka priserna.

– Vi får många signaler om att kollektivtrafiken är alldeles för dyr, till exempel om man jämför med bränslepriserna. När vi i rödgrön ledning tog över hade vi lovat att vi skulle göra allt vi kan för att hålla nere priserna i kollektivtrafiken.

Två skäl till höjning

Men nu har de bestämt sig för att inför nästa år, säga ja till en höjning av priserna av två skäl.

– Dels leder vi i minoritet och har inget stöd för en sänkning, dels är vi i ett väldigt svårt ekonomiskt läge just nu. Det gäller att klara alla uppdrag, vi har stora utmaningar i hälso- och sjukvården, säger Louise Jeppsson.

Louise Jeppsson (V), ordförande infrastruktur- och kollektivtrafiknämnden, förklarar att de inte kommer att föreslå någon ny sänkning av biljettpriserna just nu.
Louise Jeppsson (V), ordförande infrastruktur- och kollektivtrafiknämnden, förklarar att de inte kommer att föreslå någon ny sänkning av biljettpriserna just nu. Foto: Charlotte Ferneman

Samtidigt vill hon poängtera att de rödgröna har en uttalad ambition att hålla nere priserna i kollektivtrafiken. Men att det också finns andra saker som kan få fler att åka kollektivt.

– Biljettpriserna är viktiga, men trafikutbudet är minst lika viktigt. Det handlar både om att möjliggöra för fler att kunna välja att resa hållbart med kollektivtrafiken och de ekonomiska incitamenten att hålla nere biljettpriserna.

De har räknat upp budgetramen till kollektivtrafiken med 4,5 procent för nästa år.

– Det är helt i linje med vad Västtrafik själva säger att de har för behov, förklarar Louise Jeppsson.

Exempel på förändrade biljettpriser hos Västtrafik
1 zon
BiljettypPris kr 2023Pris kr 2024Höjning
Vuxen enkel35362,9%
1 dygn1151150,0%
3 dygn2302300,0%
30 dagar8158352,5%
365 dagar8 1508 3502,5%
Ungdom enkel26273,2%
Ungdom 30 dagar6106252,5%
Ungdom 365 dagar6 1006 2502,7%

Artikeltaggar

KollektivtrafikTrafikVästtrafik

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.