Hoppa till huvudinnehållet

Starka vindar av oro och ilska på medicinavdelningen: ”De kan ta ned sjukhusskylten”

Publicerad:
”Vi har inte fått veta någonting”, säger Hanna Lundborg Assarsson efter informationsmötet som personalen på avdelning 4 och 6 var på under måndagseftermiddagen.
”Vi har inte fått veta någonting”, säger Hanna Lundborg Assarsson efter informationsmötet som personalen på avdelning 4 och 6 var på under måndagseftermiddagen. Foto: Thomas Kühnel

– De kan ta ned skylten!

Personalen på medicinavdelning 4 skräder inte orden när de beskriver framtiden för sjukhuset i Lidköping. För egen del svävar de fortfarande i limbo utan klara besked om vad som väntar dem.

Det är akuten och IVA som har varit i fokus i rapporteringen, men det sparpaket som har klubbats får större effekter än så, framhåller personal från medicinavdelning 4. Utan nämnda funktioner går det inte att ha inneliggande patienter med hjärtbesvär eller andra sjukdomstillstånd som kan kräva intensivvård, och det som kommer att kvarstå av sjukhuset i Lidköping blir något helt annat än i dag, menar de.

– Kontentan är att det inte kommer att finnas något sjukhus i Lidköping. De kan ta ned sjukhusskylten, säger någon.

– Den inneliggande vården hamnar i Skövde, fyller en annan i.

Personalen på medicinavdelning 4 känner oro inför framtiden. Närmast kameran Malin Fröberg, Emma Blomkvist och Cissi Berggren.
Personalen på medicinavdelning 4 känner oro inför framtiden. Närmast kameran Malin Fröberg, Emma Blomkvist och Cissi Berggren. Foto: Thomas Kühnel

Upprörd stämning

Stämningen är inte på topp när NLT träffar personalgruppen efter ett informationsmöte på måndagseftermiddagen, och budskapet i citaten ovan, som de upplever inte har framkommit tillräckligt tydligt i debatten, upprepas flera gånger.

– Ahhh, jag är så arg, utbrister en av dem och andra yttrar instämmande ord.

Nej, informationsmötet tycks inte ha gjort något för att stilla oro eller räta ut frågetecken. Personalen upplever inte att de fått veta något mer om framtiden, om medicinavdelningarna, om deras tjänster och framtida arbetsställe, om LAS-listor och annat praktiskt kopplat till förändringarna.

– Allt vi fick höra där inne har vi redan läst om i media. Det vi ville få veta hade de inga svar på, säger Hanna Lundborg Assarsson med en suck, och tillägger:

– Det här kändes som ett spel för gallerierna – för att vi tidigare kritiserat bristen på information.

En stabil, sammansvetsad personalgrupp med stor kompetens skingras i och med sparbeslutet, menar Simon Blomberg.
En stabil, sammansvetsad personalgrupp med stor kompetens skingras i och med sparbeslutet, menar Simon Blomberg. Foto: Thomas Kühnel

Kollegan Simon Blomberg är lika uppgiven.

– Det verkar inte som att de inser att de monterar ned en väl fungerande verksamhet. Här har vi en stabil personalgrupp med oerhört mycket kompetens som bara raseras.

Han, liksom arbetskamraterna, ser med oro på hur det ska bli när verksamheterna flyttar från Lidköping.

– Visst, det är en stor akutmottagning i Skövde – men om det saknas vårdplatser för inläggning då? frågar sig Hanna Lundborg Assarsson som spår stora bemanningsproblem.

”I limbo”

Det osäkra läget för personalgruppen går, föga förvånande, ut över arbetsmiljön.

– Det är fruktansvärt just nu. Vi befinner oss i någon sorts limbo, säger Hanna Lundborg Assarsson.

– Jag tänkte säga att det är skönt att vi har varandra – men det har vi ju inte så länge till, säger Simon Blomberg.

Medicinavdelning 4 väntar på besked om framtiden. Informationsmötet på måndagen rätade inte ut många frågetecken.
Medicinavdelning 4 väntar på besked om framtiden. Informationsmötet på måndagen rätade inte ut många frågetecken. Foto: Thomas Kühnel

Den sammanhållning i gänget som han talar om är en styrka i prövande tider, men situationen är samtidigt lite tveeggad, menar Hanna Lundborg Assarsson.

– Det gör ju också att det känns ännu jobbigare att lämna dem. Det här är som en andra familj, säger hon och får medhåll av kamraterna.

Artikeltaggar

IntensivvårdLidköpingSjukhusSkövdeSlaget mot sjukhusetVårdVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.