Hoppa till huvudinnehållet

SD:s gruppledare om den tomma stolen i Lidköping: ”Vi stöttar aldrig L eller KD som ordförande”

Publicerad:
Roberth Andersson (SD) sitter lite avsides och tittar på den styrande politiska trion i Lidköping – Pär Johnson (L), Mats Joräng (M), och Tommy Larsson (KD). Han accepterar inte en styrning utan M i ledande roll.
Roberth Andersson (SD) sitter lite avsides och tittar på den styrande politiska trion i Lidköping – Pär Johnson (L), Mats Joräng (M), och Tommy Larsson (KD). Han accepterar inte en styrning utan M i ledande roll. Foto: Thomas Kühnel

Vågmästarpartiet SD accepterar inte ett minoritetsstyre i kommunen om inte Moderaterna styr skutan.

– De måste vara det bärande partiet. Om de inte kan det så får frågan om ordförandeskapet i kommunstyrelsen gå över till Gustav Edvinsson, säger Roberth Andersson (SD).

Det har passerat drygt en vecka sedan Ulrika Gartman Blom (M), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande, gick ut i NLT och berättade att hon hoppar av alla sina politiska uppdrag. Hon lämnar även Moderaterna i Lidköping.

Hon har uppgett att hon stannar kvar en tid tills en ersättare är utsedd.

Därefter blev det tyst.

Ingen ersättare stod på tur i Moderaterna att ta hennes jobb och till NLT uppgav Christian Poucette (M) att man nu måste se till att ”vaska fram” ett nytt namn.

Allt sedan Rasmus Möller (M) avgick i juni 2022, efter att ha varit partiets förstanamn förra mandatperioden, har Moderaterna haft stora bekymmer med att hitta ett toppnamn. När Ulrika Gartman Blom nominerades stod hon exempelvis på 49:e plats på valsedeln.

Efter Gartman Bloms avhopp – Poucette vill inte ta ansvaret för M: ”Jag backar”

I brist på ersättare så är det vice ordförande i kommunstyrelsen som tar över ordföranderollen som ”vikarie”, när Ulrika Gartman Blom försvinner. I Lidköping är det Pär Johnson (L), kommunalråd på halvtid, som kommer att få den rollen. Än så länge har Ulrika Gartman Blom inte kommit in med en formell avskedsansökan.

Christian Poucette (M), talesperson för Moderaterna, har uppgett att det är en utmaning för M att hitta en ersättare till Ulrika Gartman Blom (M).
Christian Poucette (M), talesperson för Moderaterna, har uppgett att det är en utmaning för M att hitta en ersättare till Ulrika Gartman Blom (M). Foto: Sören Turesson

Utrymme för spekulationer

Moderaternas svårighet i dagsläget att hitta en ersättare gör utrymme för spekulationer om ordföranderollen. Ska Pär Johnson (L) ta över uppdraget permanent? Eller någon kristdemokrat? Kan det till och med bli så att förre moderate oppositionsrådet Rasmus Möller värvas tillbaka till politiken?

I fallet Rasmus Möller så har han själv agerat för att få stopp på spekulationer. Han har ringt upp NLT för att klargöra att han inte är aktuell som Moderaternas nya toppnamn. Med det klargörandet hoppades han få stopp på alla förfrågningar som han uppger har strömmat in.

Sverigedemokraterna har i vart fall sin ståndpunkt klar gällande valet av ordförande.

Roberth Andersson (SD), gruppledare för partiet i Lidköping.
Roberth Andersson (SD), gruppledare för partiet i Lidköping. Foto: Sören Turesson

Det får inte bli en liberal eller kristdemokrat och inte heller enbart de två partierna som ordförande och vice ordförande.

– Vi kommer aldrig stötta en ledning med L eller KD som KSO (kommunstyrelsens ordförande, reds. anm. ) säger Roberth Andersson (SD)

”Moderaterna är bärande parti”

SD:s inställning i frågan är inte helt oväsentlig. Minoritetsstyret M, L, KD har tillsammans med det valtekniska samverkanspartiet V lika många mandat i fullmäktige som S, C och MP har. Utan SD:s hjälp kan de fyra partierna inte få igenom vare sig budget eller förslag på kommunstyrelsens ordförande om det skulle bli en votering om det.

– Moderaterna måste vara det bärande partiet. Om de inte kan det, så får frågan om ordförandeskapet i kommunstyrelsen gå över till Gustav Edvinsson, säger Roberth Andersson (SD).

Gustav Edvinsson (S) är oppositionsråd och partiet har 16 mandat i fullmäktige.

Inte rimligt

Roberth Andersson menar att det inte är ”rimligt och seriöst” att KD och L som endast har fyra mandat i fullmäktige vardera, skulle ha de styrande posterna i Lidköping. Moderaterna har tio mandat.

Om inte Moderaterna kan ta på sig ledartröjan så borde frågan om ordförandeskapet i kommunstyrelsen gå över till Gustav Edvinsson (S), anser Roberth Andersson (SD).
Om inte Moderaterna kan ta på sig ledartröjan så borde frågan om ordförandeskapet i kommunstyrelsen gå över till Gustav Edvinsson (S), anser Roberth Andersson (SD). Foto: Thomas Kühnel

– Att Moderaterna inte skulle ha de högsta posterna kommer SD aldrig att köpa. Då får vi släppa det här och låta fullmäktige rösta på kandidater som varje parti lägger fram, säger han.

– Är det så att Gustav vill pröva och se vad har han får för stöd så är ju det en möjlighet, säger han vidare.

Det är ännu oklart hur länge som det går att dröja med att tillsätta en ny ordinarie ordförande i kommunstyrelsen efter att posten formellt blivit tom. Moderaterna har inte angett när de ska komma med ett nytt namn istället för Ulrika Gartman Blom.

KD är inte förvånade över avhoppet: ”Olika synsätt om vad som behöver göras”

Artikeltaggar

KommunstyrelsenLidköpingModeraternaPolitikSverigedemokraternaUlrika Gartman Blom

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.