Hoppa till huvudinnehållet

Skaraborgare bakom succén på Youtube – miljoner visningar varje vecka: ”Kul som attan”

Publicerad:
Reporter Philip Alfredsson
Philip Alfredsson
philip.alfredsson@sla.se
Gabriel Börjesson jobbar på en av Sveriges största Youtubekanaler.
Gabriel Börjesson jobbar på en av Sveriges största Youtubekanaler. Foto: Privat

Han jobbar med en av Sveriges mest populära Youtube-kanaler, där han och Mauri Hermundsson tar fram roliga idéer till Uppdrag mat.

Gabriel Börjesson från Skövde har rotat sig i Stockholm, och berättar för tidningen om livet bakom kulisserna på en av landets hetaste produktioner.

– Det är ett otroligt roligt jobb, säger Gabriel.

En jobbannons dök upp på Schibsteds jobbportal, där Youtubekanalen Uppdrag mat sökte en produktionsledare. Skövdekillen, Gabriel Börjesson, som tidigare jobbat med andra tv-produktioner, skickade in en ansökan.

Sedan ett år tillbaka är Gabriel anställd på heltid där han och Mauri Hermundsson tillsammans tar fram, och genomför, programidéer till Uppdrag mat.

– Det är kul som attan. Då varje avsnitt är så annorlunda blir min vardag väldigt varierad, det är hela tiden nya ämnen man behöver sätta sig in i. Vi är ute och reser mycket och får träffa många intressanta människor, det är ett riktigt roligt jobb, säger Gabriel Börjesson.

Avsnitten är såväl varierade som populära. Snittet ligger på över miljonen visningar för varje avsnitt och idéprocessen för skapandet ser lite olika ut, men ofta börjar det i en annorlunda ände.

Fotografen Hugo Johansson tillsammans med Gabriel Börjesson, här på väg mot ännu en inspelning för Uppdrag Mat.
Fotografen Hugo Johansson tillsammans med Gabriel Börjesson, här på väg mot ännu en inspelning för Uppdrag Mat. Foto: Privat

– Vi börjar ofta med titel på avsnittet och tumnagelbild. Är det här en idé som kan locka tittarna att klicka sig in här? Sedan har vi ju mängder av idéer som vi bollar med varann och ser om det ens är görbart. Det är ett roligt sätt att jobba på.

Finns det någon idé som ni hela tiden har velat genomföra, men som inte blivit av?

– Sveriges sämsta restaurang vill vi besöka och hjälpa dem på fötter igen. Men det är ju enormt svårt att hitta den restaurangen och sedan ringa och fråga om de vill vara med. Inget jättelätt avsnitt att sälja in, direkt.

Mauri och Kenny Jansson på restaurang Valle i Skövde.
Mauri och Kenny Jansson på restaurang Valle i Skövde. Foto: Uppdrag Mat/Youtube

Finger med i spelet

Skövde har ju varit representerat på kanalen förut, då i form av Kenny Jansson gästade för ett år sedan. Visst hade Gabriel ett finger med i det spelet, och snart kan man se mer av Skaraborg på kanalen.

– Vi har faktiskt nyligen besökt Töreboda! Där har vi träffat en trevlig dam, mer än så kan jag inte säga. Sedan har vi även bokat in att vi ska träffa en person från Skaraborg med musikalisk koppling.

Det låter som att ni har fullt upp.

– Vi filmar hela tiden, det är ungefär tre videos på gång samtidigt. Det händer saker hela tiden, det är en miljö som passar mig.

Hur tror du att Mauri skulle beskriva dig som kollega?

– Jag tror att han skulle beskriva mig som en person som löser problem och får saker gjorda. När vissa problem dyker upp är det upp till mig att bara fixa dem, och det är något jag är duktig på.

Artikeltaggar

FilmerHandelMat och dryckMauri HermundssonMiljöRestaurangerSchibstedSkaraborgSkövdeTörebodaYoutube

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.