Hoppa till huvudinnehållet

Vändningen efter hot om nedläggning – Prideveckan blir av: ”Jag är jättetaggad”

Publicerad:
Prideparaden blir av trots allt. Det hälsar en strålande glad Benji Ekenstirna, ordförande i Lidköpingsföreningen. ”Det viktigaste är att det blir av, jag är jättetaggad”, säger hen.
Prideparaden blir av trots allt. Det hälsar en strålande glad Benji Ekenstirna, ordförande i Lidköpingsföreningen. ”Det viktigaste är att det blir av, jag är jättetaggad”, säger hen. Foto: Thomas Kühnel

Efter en tids ovisshet är det klart att Pridevckan i Lidköping blir av – om än i avskalad form.

– Det blir inte största grejen då jag anordnar detta själv i år, det viktigaste är att det blir av, säger Benji Ekenstierna, ordförande i Lidköpings Prides styrelse.

Det har varit en kritisk period för Lidköpings Pride-förening, där man har kämpat för att hitta eldsjälar som vill engagera sig. På grund av det hotades föreningen av nedläggning, men efter många om och men hittade man personer som ville sitta i styrelsen, dock i vilande form.

Kvar är ordförande Benji Ekenstierna som enda aktiv, som till sist fattade beslutet om att arrangera årets Pride-vecka på egna ben.

– Jag har varit superledsen och sörjt föreningen som höll på att dö när vi inte hittade folk. Men det löste sig och när flera hörde av sig och frågade om Pride så bestämde jag mig för att det bara måste bli av. Det känns jätteroligt, säger Benji när vi träffar hen på hens arbete, Espresso House i Lidköping.

Benji har oroats över föreningens fortsatta existens i takt med uteblivet engagemang, men ser hoppfullt på framtiden: ”Ska försöka hitta folk som vill driva föreningen framåt nu under Pride”, säger hen.
Benji har oroats över föreningens fortsatta existens i takt med uteblivet engagemang, men ser hoppfullt på framtiden: ”Ska försöka hitta folk som vill driva föreningen framåt nu under Pride”, säger hen. Foto: Thomas Kühnel

Men att jobba heltid och arrangera Pride på fritiden är inte helt enkelt, menar Benji, då tiden inte riktigt finns.

– Det blir inte lika många aktiviteter som vanligt och vi har inget tema i år. Som det ser ut nu håller vi en invigning måndagen den 16 oktober och den 21, på lördagen, kör vi Pride-paraden, vilket var viktigast att få till.

Intensiv period

Nu återstår en intensiv period av hårt arbete för att lösa alla praktiska bitar, något Benji dock känner sig trygg i.

– Jag har gjort detta så många gånger att jag har koll på vad som behövs. Nu när det blir av så har jag fått en energi-boost och jag känner mig supertaggad.

Under Pride kommer Benji satsa hårt på rekrytering, för att få till en levande styrelse där man tillsammans arbetar för frågor som rör Hbtqia+.

Så här såg det ut på Lidköpings gator när Prideveckan arrangerades förra året.
Så här såg det ut på Lidköpings gator när Prideveckan arrangerades förra året. Foto: Thomas Kühnel

Hen tror att det är av största vikt att föreningen hålls vid liv för att motverka exkluderingen som än i dag pågår, menar Benji.

– Extra viktigt är det i småstäder, då det tyvärr fortfarande inte är normaliserat att sticka ut från normen. Genom åren har jag blivit hårdhudad och märker inte av hatet mot mig på samma sätt, tyvärr har man nog blivit van. Däremot hör jag kompisar som berättar om hur de drabbas på olika sätt.

För den som är nyfiken på årets Pride-vecka är föreningens sociala medier viktiga att bevaka.

– Håll utkik på Instagram. Där lägger vi ut information löpande, hälsar Benji.

Hotet mot Lidköping Pride – riskerar att ställas in helt: ”Det är jättejobbigt”

Artikeltaggar

Benji EkenstiernaEkonomiEspresso HouseInstagramLidköpingMänskligtPrideRekryteringSociala nätverkStyrelser

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.