Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen anmäldes för upphandlingsfel – ärendet slopas av myndighet

Publicerad:
NCC anmälde Lidköpings kommun till Konkurrensverket för misstänkta oegentligheter vid en upphandling av beläggningsarbete. Myndigheten väljer dock att avskriva ärendet. Arkivbild.
NCC anmälde Lidköpings kommun till Konkurrensverket för misstänkta oegentligheter vid en upphandling av beläggningsarbete. Myndigheten väljer dock att avskriva ärendet. Arkivbild. Foto: Magnus Andersson/TT

Tvisten mellan NCC och Lidköpings kommun gällande en upphandling av beläggningsarbeten skrivs av. Konkurrensverket prioriterar inte att driva ärendet vidare.

Det var i början av året som NCC anmälde Lidköpings kommun till Konkurrensverket. Ärendet gällde ett fyraårigt ramavtal avseende beläggningsarbeten där NCC bland annat hävdade att den vinnande anbudsgivaren, som med knappt nio miljoner kronor hade lagt sig långt under övriga, inte hållit de överenskomna priserna.

Misstänker upphandlingsfel – NCC anmäler Lidköpings kommun till Konkurrensverket

”Efter en granskning (...) är det uppenbart att [entreprenörens] ersättning inte utges baserat på i upphandlingen offererade och utvärderade priser”, skrev NCC i sin anmälan där man krävde att avtalet skulle avslutas.

Sedan dess har kommunen fått yttra sig i ärendet och NCC har i sin tur fått yttra sig om kommunens svarsskrivelse. Kontakt har därutöver tagits med Lunds kommun för att diskutera problem som kan förekomma vid upphandlingar i beläggningsbranschen.

Avskriver ärendet

Konkurrensverket utreder bara ett urval av de tips som inkommer och de misstänkta fel som anmäls eller som upptäcks genom omvärldsbevakning och i det aktuella fallet har man valt att inte driva ärendet vidare.

Av beslutet framgår att sådana prioriteringar görs utifrån en policy där olika omständigheter vägs mot varandra. Det handlar bland annat om allmänpreventivt syfte, behovet av vägledning, bristerna i den upphandlade myndighetens agerande och hur stor utredningsinsatsen är i förhållande till den eventuella överträdelsen.

Konkurrensverket påpekar i det aktuella fallet att beslutet att avskriva ärendet inte innebär ett ställningstagande till om kommunens agerande varit otillåtet enligt upphandlingslagstiftningen.

NCC lämnade det näst lägsta anbudet vid upphandlingen, men låg ändå dubbelt så högt som det vinnande företaget. Arkivbild.
NCC lämnade det näst lägsta anbudet vid upphandlingen, men låg ändå dubbelt så högt som det vinnande företaget. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Artikeltaggar

KonkurrensverketLidköpingLidköpings kommunNäringslivNCCSamhälleUpphandling

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.