Hoppa till huvudinnehållet

Lions köpte loss brandhärjade scenen av Ingvar Oldsberg: ”Fruktansvärt tragiskt”

Publicerad:
Östen Byström och Tage Brolin i Lions Club Nossebro var 2007 med och byggde utescenen som under söndagseftermiddagen totalförstördes i en brand.
Östen Byström och Tage Brolin i Lions Club Nossebro var 2007 med och byggde utescenen som under söndagseftermiddagen totalförstördes i en brand. Foto: Cecilia Isberg

Lions Club köpte scenen av Ingvar Oldsberg, och byggde upp den med ideella krafter 2007. Nu är utescenen totalförstörd efter söndagens brand.

– Det känns fruktansvärt tragiskt. Man undrar ju vad som ska hända nu, säger Tage Brolin, programansvarig i Lions Club Nossebro.

Tage Brolin och Lionskollegan Östen Byström tittar på de förkolnade resterna av scenen på Stallaholmsområdet. Båda såg de rökpelaren från branden under söndagseftermiddagen, Östen från Nossebro och Tage från Främmestad.

– Det var en rejäl rökutveckling, förmodligen från glasfibertaket, säger Tage Brolin.

Första tanken var en undran var i allsin dar det brann så mycket med tanke på all rök. Men efter bara några minuter fick Lionsmedlemmarna veta att det var den populära utescenen som stod i lågor.

– Det känns fruktansvärt tråkigt. Men räddningstjänsten jobbade jättesnabbt. Det kändes som det inte var mer än tio minuter mellan att vi hörde sirenerna till röken hade skingrats, säger Östen Byström.

Tage Brolin går runt den förstörda scenen. Kupoltaket är helt borta, ena sidan av scengolvet är uppbränt och förkolnat. Tage var en av dem som var med och byggde upp utomhusscenen 2007.

– Initiativet kom från Lions Club, och vi fick ju köpa scenen av tv-profilen Ingvar Oldsberg. Det var också därför han var med på invigningen vi hade 2007, berättar Tage Brolin.

Utomhusscenen har använts i många olika sammanhang genom åren. Här vid allsång med körsångare från Bjälke.
Utomhusscenen har använts i många olika sammanhang genom åren. Här vid allsång med körsångare från Bjälke. Foto: Mattias Olsson

Invigdes 2007

Utomhusscenen var en del i det så kallade Stallaholmsprojektet, vilket innebar att hela området vid badet och campingen i Nossebro rustades upp. Lions Club stod för utescenen, och fick till detta också bidrag från såväl Essunga kommun som Sparbanksstiftelsen. Kostnaden låg på över en halv miljon kronor, och efter färdigställandet skänktes utomhusscenen till Essunga kommun.

Scenen har sedan dess använts i många sammanhang, ett av de starkaste minnena för Tage Brolin är när kungaparet kom på besök vid kommunens 25-årsjubileum 2008.

– Då hade jag träffat kungen i Gammalsvenskby i Ukraina precis veckan innan, och avslutade med att hälsa ”vi ses i Nossebro”, minns Brolin.

Han tittar på de förkolnade resterna av scenen och skakar på huvudet:

– Det här är förskräckligt. Man undrar ju vad som ska hända nu. Det blir ju kommunens sak. Det är ju en rejäl investering, så det är inte så lätt att bara bygga upp det igen.

Utomhusscenen blev totalförstörd – så arbetar polisen efter storbranden: ”Har en del spår att gå på”
Utomhusscenen i Nossebro är totalförstörd efter söndagens brand.
Utomhusscenen i Nossebro är totalförstörd efter söndagens brand. Foto: Cecilia Isberg

Artikeltaggar

BränderEssunga kommunFrämmestadGammalsvenskbyIngvar OldsbergLionsNossebroOlyckor och katastroferRökutvecklingSamhälleTage Brolin

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.