Hoppa till huvudinnehållet

Lidköpingsbons fräcka stöld – lurade ut ambulansen och stal medicin: ”Fick neka larm”

Publicerad:
Ambulansen ryckte ut på ett larm om en skadad person i en källare i ett hus i Stadsträdgården. Men väl där hittades ingen skadad. Väl tillbaka på ambulansstationen upptäckte man att medicinväskan var stulen.
Ambulansen ryckte ut på ett larm om en skadad person i en källare i ett hus i Stadsträdgården. Men väl där hittades ingen skadad. Väl tillbaka på ambulansstationen upptäckte man att medicinväskan var stulen. Foto: Soren Turesson

En av polisen tidigare känd Lidköpingsbo åtalas nu för flera brott. Bland annat erkänner han en stöld från en juvelerarbutik i Lidköping förra året.

Han åtalas även för en mer udda stöld, där han misstänks ha stulit en medicinväska från en ambulans. En stund senare hittades han utslagen i sitt hem omgiven av kanyler och ampuller.

Ambulansen fick strax efter klockan 18 på kvällen den 23 april 2022 ett larm om en skadad person i Stadsträdgården i Lidköping. På platsen möttes de upp av flera personer som de kände igen på grund av att de har en missbruksbakgrund.

En skulle visa ambulanspersonalen till den skadade personen som uppgavs finnas i en källare i en av byggnaderna i Stadsträdgården. Men där fanns ingen skadad person och när ambulanspersonalen kom upp igen hade flera personer lämnat platsen. Personalen körde tillbaka till ambulansstationen. Väl där upptäcktes att medicinväskan var borta.

Ambulansen åkte då tillbaka till Stadsträdgården där de mötte upp med polisen. Under tiden inkom ett prio 1 larm som man fick neka, eftersom medicinväskan saknades.

Ambulansen från vilken medicinväskan stals.
Ambulansen från vilken medicinväskan stals. Foto: Polisens förundersökning
Den man i 35-årsåldern som återfanns utslagen utomhus hade såväl ampuller som kanyler utspridda omkring sig.
Den man i 35-årsåldern som återfanns utslagen utomhus hade såväl ampuller som kanyler utspridda omkring sig. Foto: Polisens förundersökning

Vid 23:15 samma kväll fick polisen ett larm om en påverkad man som låg utslagen utomhus. De fann då en man i 35-årsålden som visade sig ha mängder med såväl kanyler som mediciner utspridda runt sig.

Han sa att han hade tidigare varit hemma hos en man i 30-årsåldern varifrån han fått med sig medicinerna. Vid en husrannsakan hos denne hittades ytterligare en stor mängd läkemedel där vissa ampuller också var tömda. Även den mannen var i så dåligt skick att ambulans fick tillkallas.

I Lidköpingsbons lägenhet återfanns mediciner och sjukvårdsmaterial från den stulna ambulansväskan.
I Lidköpingsbons lägenhet återfanns mediciner och sjukvårdsmaterial från den stulna ambulansväskan. Foto: Polisens förundersökning

Mannen i 30-årsåldern berättar i förhör att det var han som ringde efter ambulansen efter att en kille ska ha slagit i huvudet i samband med ett fall i en trappa. Han uppger att han sedan såg hur en annan kille snodde medicinväskan ur ambulansen och slängde in den i en häck. Han menar att han sedan blev tillsagd att ta med sig den hem, och att han var för rädd att säga emot. Vad som hände sedan minns han inte.

I bevisningen mot mannen finns dock sms som han skickat där han skriver att han har snott väskan. Men han nekar ändå till stölden.

– Det var inte jag som stal den. Finns inte en chans att någon ska sett mig i ambulansen eller att det finns dna där, säger han i förhör.

Nu åtalas han för sabotage mot blåljusverksamet samt narkotikabrott.

Lidköpingsbon i 30-årsåldern åtalas även för stöld på juvelerarbutiken Guldsmedjan i centrala Lidköping. Ett brott som han erkänt.
Lidköpingsbon i 30-årsåldern åtalas även för stöld på juvelerarbutiken Guldsmedjan i centrala Lidköping. Ett brott som han erkänt.

Han åtalas även för den uppmärksammade stölden mot Guldsmedjan den 14 oktober 2022, samt olaga hot. Brott som han också erkänner. Han hade tidigt på morgonen krossat ett skyltfönster med en kofot för att komma åt smycken som låg där.

– Jag behövde snabba pengar, säger han i förhör.

Strax därefter får polisen också in ett larm om en person som går runt och skriker i centrala Lidköping med en kniv i handen som han viftar mot en kvinna som cyklar förbi honom. När han grips har han också stöldgods på sig. Såväl på stöldgodset som på brottsplatsen återfinns hans blod.

Skyltfönstret länsat i juvelerarbutik – misstänkt man gripen: ”Har funnit blod”Smyckestjuv känd av polisen – erkänner stöld på Guldsmedjan: ”Har agerat ensam”
När mannen greps återfanns stöldgods från Guldsmedjan i hans fickor. Såväl på stöldgodset som på brottsplatsen återfanns hans blod.
När mannen greps återfanns stöldgods från Guldsmedjan i hans fickor. Såväl på stöldgodset som på brottsplatsen återfanns hans blod. Foto: Polisens förundersökning

Det sammanlagda värdet för stöldgodset uppges vara 6 172 kronor.

Utöver dessa brottsmisstankar åtalas han även för ännu ett fall av olaga hot.

Dels handlar det om hot mot ett företag som handlar med kryptovaluta som han under ett par dagar i mars 2022 skickat flera hotfulla mejl till där han kräver att få sina pengar tillbaka. Bland annat hotar han med att koppla in Bandidos.

”Jag skall komma till er och döda utan problem. Jag har inget mer att leva för längre så jag svär att jag skall döda er. Jag skall visa er konsekvenserna med kniv och pistol.” står det bland annat i mejlen.

Han erkänner att han skickat mejlen, men skyller på att det var under påverkan av narkotika.

Artikeltaggar

ÅtalBandidosBrott, lag och rättHotLidköpingOlaga hotStadsträdgårdenStölder

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.