Hoppa till huvudinnehållet

Landslaget skapade EM-feber – nu tar Lidköpingsklubben sats mot ny nivå: ”Behövs draghjälp”

Publicerad:
Alex Lund, Sebastian Flaaten, Alexander Klerck Fransson och Andrew Gambina fick i våras fira en serieseger i division 2. Nu väntar nästa nivå.
Alex Lund, Sebastian Flaaten, Alexander Klerck Fransson och Andrew Gambina fick i våras fira en serieseger i division 2. Nu väntar nästa nivå.

Ett färskt EM-guld gör att bordtennisen i Sverige är hetare än på flera decennier.

Kanske kan den framfarten ge svallvågor även på lokal nivå.

– Det beror på vad vi föreningar gör av det här, säger Anders Ersson, vars Lidan BTK till helgen spelar division 1-premiär.

Det har varit bordtennis-feber i Sverige den senaste veckan. Nere i Malmö har de svenska herrarna vunnit match efter match och på söndagskvällen slogs även den sista matchbollen in, när stjärnskottet Truls Möregårdh, mot Tysklands alltjämt spelande legendar Timo Boll, säkrade Sveriges första EM-guld i lag på 21 år.

En som följde dramatiken med glädje var Anders Ersson, ordförande och coach i Lidan BTK.

– Jag har inte kunnat sova på hela natten. Det var fantastisk bordtennis, säger Anders Ersson och fortsätter:

– Det har ju bara varit nedåtgående sedan J-O Waldner-tiden, så det var skönt att de fick ihop det till slut. Det var fantastiskt kul att se så mycket folk på läktaren.

Kan det här EM-guldet ge effekter även på lokal nivå?

– Det beror på vad vi föreningar gör av det här. Tidigare har jag försökt locka in till bordtennis genom att vara ute och snacka på skolor och jobba mycket utåtriktat, men det behövs ju draghjälp också. Där kan även media göra sitt.

Truls Möregårdh jublar efter segern mot Tysklands Timo Boll i finalen mellan Sverige och Tyskland.
Truls Möregårdh jublar efter segern mot Tysklands Timo Boll i finalen mellan Sverige och Tyskland. Foto: Johan Nilsson/TT

Lidan BTK, som bildades 2012, har i dagsläget runt 50 spelande medlemmar, där merparten tillhör det yngre gardet. Det märks också i det A-lag som till stora delar består av spelare i 20-årsåldern.

– Några av de spelarna var nyligen med på ett träningsläger med våra ungdomar. Vi är ingen elitsatsande klubb, men vi vill kunna visa upp att vi har ett bra lag, säger Anders Ersson.

A-laget, ja. Det består den här säsongen av kvintetten Alexander Klerck Fransson, 20, Andrew Gambina, 30, Sebastian Flaaten, 18, Alex Lund, 20, och Noah Hovdenak, 20.

Norsk stjärna

Spelaren som sticker ut? Det är Alexander Klerck Fransson, som representerade Norge i det Europamästerskap som Sverige vann.

– Alexander hade säkert gjort det bra på superettan-nivå och kanske hyfsat bra även i pingisligan (Sveriges högsta serie). Vi var nere och stöttade honom på EM, men han fick inte till det där, säger Anders Ersson, som fick se sin norske spelare förlora båda sina mästerskapsmatcher.

– Han sa till mig efteråt att det handlade om det mentala. Alexander var nog lite tagen av situationen, när han plötsligt skulle mäta sig med de bästa i världen.

Anders Ersson sköter om det mesta i Lidan BTK.
Anders Ersson sköter om det mesta i Lidan BTK. Foto: Thomas Kühnel

När Lidan till helgen inleder sitt seriespel görs det på division 1-nivå. Det efter ett laget under fjolårssäsongen kört över allt och alla i sin division 2-serie.

– Det var en Lattjo Lajban-säsong. Vi var totalt överlägsna, säger Anders Ersson.

Hur bra tror du att ni står er i ettan?

– Med lite flyt ska vi kunna ligga på den övre halvan (åtta lag i serien). Killarna i laget har pratat om att gå upp, men jag vill tona ner det lite...

Lidans premiärmatcher på lördag spelas i Munkedal, då laget stöter på Lekstorp och Svanesund. Första sammandraget i Lidköping?

Det spelas i mitten av november.

Fakta

Division 1 västra

Lagen (8): Askims BTK, Halmstad BTK C, Horreds BTK, Lekstorp IF, Lidan BTK, Mariedals IK, Munkedals BTK B, Svanesunds GIF.

Serien spelas över totalt 14 omgångar. Seriesegraren kvalar till superettan, lag 6 kvalar för att hänga kvar, lag 7-8 åker ur.

Artikeltaggar

BordtennisLidan BTK

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.