Hoppa till huvudinnehållet

Ny väg ska underlätta för cykelpendlare: ”Kommer nog gå smidigt”

Publicerad:
I Filsbäck ansluter den nya gång- och cykelvägen till den befintliga och kommer löpa väster om väg 2611.
I Filsbäck ansluter den nya gång- och cykelvägen till den befintliga och kommer löpa väster om väg 2611. Foto: Thomas Kühnel

För drygt två år sedan beslutade regionstyrelsen att cykelvägen mellan Filsbäck och Vinninga var en prioriterad cykelåtgärd.

Nu ska första delen av bygget påbörjas och sommaren 2024 beräknas den vara klar.

Bygget drar igång den 18 september och gång- och cykelbanan kommer ansluta till den befintliga gång- och cykelvägen vid Klovet i Filsbäck. Därifrån kommer den löpa längs med väg 2611 ned till pendelparkeringen och busshållplatsen vid väg 44.

Lars Broman, byggledare och konsult åt Trafikverket:

– I höst kommer vi börja med att schakta, fylla upp och lägga rör. Sedan kommer beläggningen ske någon gång i vår. I det här fallet ser vi inte att det finns några större hinder som berg eller något annat så bygget kommer nog gå ganska smidigt och vara klart framåt sommaren 2024, säger Lars och fortsätter.

– Vi ser inte heller att bygget kommer påverka framkomligheten något speciellt. Själva arbetet kommer att pågå vid sidan av vägen men det kan hända att någon lastbil står parkerad på vägen. Lite längre fram när vi ska förlänga en vägtrumma kan det möjligen bli någon enstaka försening.

Lars Broman, leder bygget för gång- och cykelvägen mellan Filsbäck och Helde.
Lars Broman, leder bygget för gång- och cykelvägen mellan Filsbäck och Helde. Foto: Lars Broman

Öka trafiksäkerheten

Gång- och cykelvägen byggs för att öka trafiksäkerheten och tillgängligheten för oskyddade trafikanter och kommer vara cirka 1 400 meter lång. Främst är den tänkt att underlätta för cykelpendlare från Filsbäck som ska ner till busshållplatsen vid väg 44.

Arbetet är ett samarbete mellan Trafikverket och Lidköpings kommun och var från början tänkt att finansieras med lika delar, drygt fyra miljoner var. Sedan beslutet togs har de generella prisökningarna gjort att kostnaden ökat.

– Den beräknade kostnaden för etappen som nu byggs är 13 miljoner, varav Lidköpings kommun står för 5,58 miljoner. Förändringen som skett beror på kostnadsökningar men också en förändring i fördelningen av kostnaden mellan kommunen och Trafikverket, berättar Martin Björklund, trafikplanerare på Lidköpings kommun.

Cykelvägen går ned till väg 44 vid pendlarparkeringen och busshållplatsen vid Helde.
Cykelvägen går ned till väg 44 vid pendlarparkeringen och busshållplatsen vid Helde. Foto: Thomas Kühnel

Gång- och cykelbanan mellan Filsbäck och Helde ska i nästa etapp fortsätta hela vägen till Vinninga. När den ska påbörjas är dock mer osäkert.

– Cykelvägen från Helde och ut till Vinninga har tyvärr drabbats av förseningar och i dag kan jag inte ge ett säkert svar om när nästa etapp är färdig, dock är den näst på tur av de cykelvägar vi bygger med Trafikverket, säger Martin.

Martin Björklund, trafiksamordnare på Lidköpings kommun
Martin Björklund, trafiksamordnare på Lidköpings kommun Foto: Thomas Kühnel

David Solstorm

Artikeltaggar

FilsbäckGång- och cykelvägJonas NilssonLidköpings kommunTrafikTrafikanterTrafikverketVinninga

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.