Hoppa till huvudinnehållet

Uppsving för snittblommor – då startade Therese självplock: ”Är superroligt”

Publicerad:
Therese Andersson är trädgårdsmästare och i fjol började hon med självplock av snittblommor hemma på Koppargården utanför Arentorp.
Therese Andersson är trädgårdsmästare och i fjol började hon med självplock av snittblommor hemma på Koppargården utanför Arentorp. Foto: Åsa Mwansa

Nu blommar det för fullt på Koppargården utanför Arentorp. Omkring 30 sorter finns att välja på för de som kommer och får plocka ihop sina egna buketter.

– Det här är en ren hobby, bara för att det är roligt, säger Therese Andersson.

Therese är trädgårdsmästare i grunden, och till vardags arbetar hon med trädgårdar, grönytor och parkliknande miljöer. Under pandemiåret 2021 utökade hon och sambon sin trädgård och Therese gjorde då i ordning flera bäddar för att odla sommarblommor.

– Jag gick en utbildning för 15 år sedan och lyssnade på ett föredrag om ett ställe där de hade självplock. Jag tyckte redan då att det lät roligt, men det blev inget. Sen har det varit ett uppsving de senaste två-tre åren, då tänkte jag att det kanske kan funka, säger hon.

Hon odlade först sommarblommor för sig själv, men förra året började sambon ifrågasätta om de skulle ha alla blommor själva och föreslog att hon kunde testa på det här med självplock.

Sommarblommorna har så smått börjat ge sig, men lejongap och luktärtor blommar fortfarande.
Sommarblommorna har så smått börjat ge sig, men lejongap och luktärtor blommar fortfarande. Foto: Åsa Mwansa

– Så jag lade ut på mitt Instagramkonto och folk kom och plockade. Det var så det började i fjol. Sen utökade jag med dahliarabatten i år. De funkar superbra i år, jag har öst på en massa koskit, säger hon och skrattar.

Det var lite värre med sommarblommorna, speciellt de hon sådde på friland direkt. Först var det frostnätter ganska länge, så de försådda inte kunde sättas ut i tid. Sen blev det jättevarmt och torrt.

– Då blev de stressade av det. Sen blev det jätteblött och fuktigt. Men så är det med naturen, det som inte funkade i år, kan funka nästa år. Man får inte ge upp. Därför är det bra att odla lite av många olika sorter, så märker man vad som går bra.

De som kommer och plockar hjälper på sätt och vis till i odlandet. Ju mer de plockar, desto mer blommar det.

– När man plockar bort en blomma så skjuter det nya skott. Sen är det klart att vissa ger sig fortare än andra. Lejongap brukar vara de som kommer allra först och blommar längst.

Det ligger mycket tid och arbete bakom, men förutom lite instruktioner om att plocka med långa stjälkar och att inte klippa knoppar får kunder gå lös på odlingarna som de vill. Om de behöver hjälp att binda en bukett står Therese till tjänst i mån av tid.

– När man binder buketter så får man inte glömma allt som är runt omkring. Jag har gärna hallonkvistar i, eller snöbär. Det finns massor att ta av, nu är det till exempel tid för fröställningar, säger hon.

När säsongen så småningom lider mot sitt slut är det dags att ta upp alla dahliaknölar ur jorden.

– Det blev lite många... När man sen tar upp dem ramlar de ibland isär, då har man plötsligt två – och de kan man ju inte slänga!

Therese tipsar

Med några enkla knep kan din bukett hålla sig längre:

• Gör stjälkarna rena från blad

• Byt vatten då och då, och gör samtidigt nya snitt

• Ha mycket vatten i vasen

• Vattnet ska svalt

• Ställ inte buketten i ett stekhett uterum

• Plocka efter hand bort vissna blommor

• Ha i fröställningar, eterneller, grässtrån eller annat som håller länge

Dahliorna trivs väldigt bra med vädret och med omsorgen Therese har bidragit med. ”Jag har lagt på mängder med koskit”, säger hon.
Dahliorna trivs väldigt bra med vädret och med omsorgen Therese har bidragit med. ”Jag har lagt på mängder med koskit”, säger hon. Foto: Åsa Mwansa
Dinnerplate dahlia är en av alla varianter som finns hos Therese för självplock.
Dinnerplate dahlia är en av alla varianter som finns hos Therese för självplock. Foto: Åsa Mwansa
De 140 knölarna dahlior har växt upp till ett hav av varierande färg och form.
De 140 knölarna dahlior har växt upp till ett hav av varierande färg och form. Foto: Åsa Mwansa

Artikeltaggar

ArentorpBlommorDjur och naturHus och hemTrädgård

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.