Hoppa till huvudinnehållet

Kompisgänget går samman för Kenny – blir hans assistenter: ”En självklarhet”

Publicerad:
Kenny Widell kommer inom en snar framtid att behöva vård i hemmet, i takt med att hans sjukdom ALS blir allt mer aggressiv. Nu är det klart att vården kommer skötas av några av Kennys bästa vänner. ”Självklart ställer man upp”, säger Anders Stensby, initiativtagare.
Kenny Widell kommer inom en snar framtid att behöva vård i hemmet, i takt med att hans sjukdom ALS blir allt mer aggressiv. Nu är det klart att vården kommer skötas av några av Kennys bästa vänner. ”Självklart ställer man upp”, säger Anders Stensby, initiativtagare. Foto: Sören Turesson

De kallar sig Gruvsystrarna – kompisgänget som ALS-drabbade Kenny Widell har en given plats i.

Nu vill gänget stötta sin vän genom att ta sig an vården av honom i hemmet.

En självklarhet, menar Anders Stensby, initiativtagare.

– Det var inget snack om saken. Självklart vill man ställa upp för Kenny när han behöver det som mest, säger han.

Kenny Widell blir nu snabbt sämre i sin sjukdom ALS. På grund av det är börjar det bli aktuellt att förflytta all vård till hemmet.

Planen var först att Lidköpings kommun skulle ordna ett vårdteam, men i stället har några av Kennys bästa vänner i gänget Gruvsystrarna valt att ställa upp.

Vi träffar Kenny och initiativtagaren Anders Stensby, Skövde, hemma i Kennys hus i Lidköping, där Anders berättar om idén som föddes i somras.

– Jag och Kenny pratade lite kring detta och oron han kände över att vårdas av folk han inte känner. Vid tillfället var dottern Alicia med som ledsagare och då började jag tänka på oss i gänget, att det är ju något vi kan göra då vi är så många. Det var helt självklart, att all vård ska skötas av människor som känner Kenny och som han litar på.

Att vårdas av sina närmsta vänner är för Kenny ovärderligt. ”En dröm att få ha det så”, säger han.
Att vårdas av sina närmsta vänner är för Kenny ovärderligt. ”En dröm att få ha det så”, säger han. Foto: Sören Turesson

Bästa tänkbara scenariot, enligt Kenny.

– Jag blev väldigt glad när Anders kom med erbjudandet. Att skapa sitt eget team av människor man är trygg med, det är ju en dröm att få ha det så.

De flesta i gänget har dessutom medicinsk bakgrund, vilket ger en extra trygghet.

– Det är egentligen ingen nödvändig sak eller krav att man ska ha, men det är klart att det är en fördel och att de har god kännedom om att vårda mig, konstaterar Kenny.

Möte med kommunen

Nyligen träffade Anders och Kenny representanter från Lidköpings kommun, för att gå igenom upplägg och praktiska bitar och så snart man kan, kommer teamet starta i gång med ett rullande schema.

Anders provar på rakning, som är en av sysslorna som ingår i assistansen. Hela tiden skojas och skrattas det, och för Kenny är det viktigt att allt ska vara precis som vanligt. ”Vi fortsätter med vår sjuka som vi alltid har haft”, säger Anders.
Anders provar på rakning, som är en av sysslorna som ingår i assistansen. Hela tiden skojas och skrattas det, och för Kenny är det viktigt att allt ska vara precis som vanligt. ”Vi fortsätter med vår sjuka som vi alltid har haft”, säger Anders. Foto: Sören Turesson

I nuläget är det ett tiotal personer från Gruvsystrarna som ska sköta assistansen, resterande personer är vänners vänner och bekanta. Ett handplockat team, kan man säga.

– Ju sjukare Kenny blir, desto mer utsatt blir han i situationen, som blir intim på många sätt, då han behöver hjälp med det mesta, till exempel duschning, rakning och att ta på sig kläder. Där känns det väldigt bra att vi kan hjälpa, vi som känner honom och som vet hur han vill ha det, säger Anders.

Inte helt lätt

När Anders pratar om initiativet blir Kennys rörd till tårar. Det märks att han känner en stor tacksamhet gentemot vännerna som stöttar upp mitt i allt det svåra.

Men att vårda sin vän, som blir allt svagare för varje dag, kommer inte bli helt lätt, menar Anders.

Kenny Widell torkar tårarna när Anders pratar om initiativet.
Kenny Widell torkar tårarna när Anders pratar om initiativet. Foto: Sören Turesson

– Det är en dramatisk sjukdom och man vet ju om att vi kommer vara med Kenny under hans sista tid i livet. Det är baksidan med detta. Men jag ska se till att vara precis som vanligt och ta mig an rollen som standup-komiker, vi har ju ganska sjuk humor, säger Anders och tittar leende mot Kenny som brister ut i skratt.

– Kenny har varit väldigt tydlig med att det är viktigt att vi fortsätter skämta och skoja, han vill inte bli behandlad annorlunda bara för att han är sjuk, fortsätter Anders.

För varje gång vi träffar Kenny är han lite sämre i sjukdomen. Fysiskt sett. Rörligheten i kroppen till exempel, vilket nyligen ledde fram till beslutet om att inte längre köra bil.

– Man känner en frustration över att inte kunna göra självklara saker, bara att lyfta ett yoghurtpaket är tungt. Och det här med att sluta köra bil. Det är tråkigt, men jag vill inte riskera eller äventyra något. Så på det sättet känns det bra.

Det är med nöd och näppe som Kenny byter rullstol, nu när kroppen blivit svagare. Då finns Anders där som en hjälpande hand.
Det är med nöd och näppe som Kenny byter rullstol, nu när kroppen blivit svagare. Då finns Anders där som en hjälpande hand. Foto: Sören Turesson

Fortsätter ha roligt

Men trots sin försämring vägrar Kenny lägga sig platt. Han jobbar fortsatt heltid så långt det går och resorna och aktiviteterna avlöser varann.

– Man kan inte sluta leva. Vi åker på hockey och gör det som jag tycker är roligt. I dag, lördag, åker vi till Karlstad för att delta i Tjurruset, vilket är en tradition, säger Kenny, som numera löser rollen som coach och hejaklack åt sina vänner.

Gruvsystrarna har i alla år hittat på saker tillsammans. För Kenny är det extremt viktigt att det fortsätter så, även när han inte längre är med.

Kenny tog nyligen beslutet om att inte längre köra bil. Tråkigt, men nödvändigt, menar han. ”Vill inte riskera något eller skada någon”, säger han.
Kenny tog nyligen beslutet om att inte längre köra bil. Tråkigt, men nödvändigt, menar han. ”Vill inte riskera något eller skada någon”, säger han. Foto: Sören Turesson

– Det är svårt att föreställa sig att han inte kommer vara med sen. Men för Kennys skull ska vi hålla i, säger Anders, som hela tiden återkommer om Kennys omtanke för andra.

Han ger ett exempel:

– Vid förra årets tjurrus var Kenny alldeles för svag för att delta, men var med som coach. På väg hem åkte vi i lite olika bilar, två fordon låg långt före den tredje, som knappt hade lämnat hotellet. När Kenny kört halvvägs hem ringer de från den tredje bilen som fått problem och behöver ett reservdäck, då vänder Kenny och kör tillbaka tio mil. Här är alla bakfulla och sjukt sugna på att komma hem, men detta beskriver verkligen Kennys omtänksamhet. Hur han alltid ställer upp.

Stor inspiration

För Anders och vännerna är Kenny en stor inspirationskälla på många olika sätt. Enligt Anders har Kenny fått honom att se livet ur ett nytt perspektiv.

– Jag har aldrig hört han gnälla eller klaga, inte ens under sjukdomstiden. Han inspirerar mig varje dag till vara mer positiv och inte gnälla över småsaker. Har jag en pissdag vet jag om att han hade gjort allt för att få ha en pissdag till i sitt liv.

Kenny planerar sommaren – och sin begravning: ”Jag har meddelat hur jag vill ha det”I kampen mot ALS – Kenny blir successivt sämre: ”Kroppen tar mycket stryk nu”

Artikeltaggar

ALSKarlstadLidköpingLidköpings kommunSjukdomTjurrusetVårdVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.