Hoppa till huvudinnehållet

Agnes, 30, om skjutningarna på hemmaplan: ”Obehagligt när det blir nära inpå”

Publicerad:
Agnes af Sandeberg är uppvuxen i Lidköping, numera bor hon i Uppsala där två personer på kort tid skjutits till döds. ”Att de har skjutit så mycket på kort tid hör till ovanligheterna”, säger hon.
Agnes af Sandeberg är uppvuxen i Lidköping, numera bor hon i Uppsala där två personer på kort tid skjutits till döds. ”Att de har skjutit så mycket på kort tid hör till ovanligheterna”, säger hon. Foto: Privat

Två personer har på kort tid skjutits till döds i Uppsala i vad som misstänks vara en hämndspiral bland gängkriminella.

NLT har pratat med före detta Lidköpingsbon Agnes af Sandeberg som bor i Uppsala om hur hon ser på situationen.

– Det är så sjukt att det finns så många människor som går omkring med skjutvapen, säger hon.

Två personer har på kort tid skjutits till döds i Uppsala i vad som misstänks vara en hämndspiral bland gängkriminella. I centrum för konflikterna finns ”Kurdiske räven” – det kriminella nätverket Foxtrots ledare.

Våldsspiralen tros fortsätta och det bidrar till en otrygg miljö för Uppsalas invånare.

Före detta Lidköpingsbon Agnes af Sandeberg, 30, bor sedan åtta år tillbaka i Uppsala tillsammans med sin man och deras två barn. När vi frågar vad hon tänker om den senaste nyhetsrapporteringarna från staden hon bor i blir hon inte förvånad.

– De har skjutits här lite då och då de senaste åren, tyvärr. Det är ingen nyhet, men att de har skjutit så mycket på kort tid hör till ovanligheterna. Men jag blir inte förvånad, säger Agnes af Sandeberg.

Inte rädd för att bli drabbad

Agnes och hennes familj bor inte i de stadsdelar som varit utsatta för gängvåldet, men hon berättar att man undviker specifika gator under nattetid.

– Jag är inte rädd för att bli drabbad för jag lever inte i den kriminella världen. Men jag har en kompis som bor i Sala backe där de sköt nu för några dagar sedan och det var någon som hade blivit hittad i trapphuset skjuten, då blir det obehagligt när det blir så nära inpå.

Fyra skottlossningar har ägt rum i Uppsala på mindre än en veckas tid. Tidigt under tisdagsmorgonen sköts en 25-årig man till döds i en trappuppgång på Salabacksgatan i Uppsala.
Fyra skottlossningar har ägt rum i Uppsala på mindre än en veckas tid. Tidigt under tisdagsmorgonen sköts en 25-årig man till döds i en trappuppgång på Salabacksgatan i Uppsala. Foto: Mickan Palmqvist/TT

Är du inte orolig att skjutningarna kan flytta närmre området där du bor?

– Nej, jag är inte det. Tittar man tillbaka på de senaste åren så förekommer det i samma områden kontinuerligt liksom. Men jag blir mest arg, det är för jäkligt.

Hur pratas det om detta upplever du?

– Jag tror att det pratas mer om det i de områden där skjutningarna förekommer. På något konstigt sätt blir det inte en så stor nyhet ändå. Man blir ledsen, men jag märker inte av det så mycket förutom när man ser på tv:n eller lyssnar på lokalradion tycker jag.

Hon fortsätter:

– Förut har jag cyklat mycket till Gränby där det har skjutits en del och oftast märker man inte något utav det. Men det är klart att människor blir oroliga. Det sprids också en väldigt negativ bild av de här stadsdelarna, vilket bidrar till att folk vill flytta därifrån. Man vill heller inte flytta till ett område där man vet att det har varit mycket skjutningar eller där många kriminella bor.

Det känns som att du tycker att det har blivit normaliserat?

– Det har skjutits då och då genom många år i Uppsala så på det sättet är det inte någon nyhet och det är rätt sjukt i sig att det inte är det. Nu är det många som har blivit skjutna till döds vilket är väldigt sorgligt. Det är hemskt att säga det, men man blir inte förvånad.

Vad tänker du om hela den här situationen?

– Jag blir förbannad, jag tycker att detta är för dåligt. Jag har högre förväntningar på mina medmänniskor, oavsett ålder eller kön, jag förväntar mig faktiskt mer. Det är så sjukt att det finns så många människor som går omkring med skjutvapen. Det är en obehaglig tanke, men jag upplever inte att det märks i min vardag. Man blir bara allmänt illa till mods.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättSamhälleSkottlossningUppsala

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.