Hoppa till huvudinnehållet

Snart får labbet hänvisa patienterna till vårdcentralen – tjänsten för dyr

Publicerad:
Besökare på Unilabs på sjukhuset i Lidköping möts nu av en lapp som informerar om att de som kommer dit med remiss från Skaraborgs sjukhus inte längre kan provtas där efter den 20 september.
Besökare på Unilabs på sjukhuset i Lidköping möts nu av en lapp som informerar om att de som kommer dit med remiss från Skaraborgs sjukhus inte längre kan provtas där efter den 20 september. Foto: Sandra Skeppar

Från den 20 september kommer Unilabs på sjukhuset i Lidköping inte längre att ta prover på patienter som kommit till dem med remiss från sjukhusen. I stället hänvisas de till sina vårdcentraler.

Anledningen är att det är en icke avtalad tjänst, som dessutom är dyr, menar chefläkaren på Skaraborgs sjukhus Annette Trenge Jarlshammar.

Chefläkaren förklarar vidare att provtagningscentralerna på såväl sjukhuset i Lidköping som i Falköping tillhör Unilabs och att de inte ingår i Skaraborgs sjukhus avtal.

– Kostnaden för Skas patienters provtagning där har varit hög, vilket är anledningen till att Skas upphör att betala för denna icke avtalade tjänst och patienterna hänvisas för provtagning till vårdcentral, vilket är den överenskomna rutinen när det gäller extern provtagning, säger Annette Trenge Jarlshammar.

Annette Trenge Jarlshammar är chefläkare på Skaraborgs sjukhus och svarar om förändringen som sker den 20 september.
Annette Trenge Jarlshammar är chefläkare på Skaraborgs sjukhus och svarar om förändringen som sker den 20 september. Foto: Anneli Malm

I praktiken innebär det att de patienter som gått för provtagning på sjukhuset i Lidköping i stället får vända sig till vårdcentral, vilket Annette Trenge Jarlshammar menar att patienterna i Skövde med omnejd gjort i alla år.

– Extern provtagning ingår i vårdcentralernas uppdrag och det finns flera vårdcentraler både i Lidköping och Falköping som patienterna kan vända sig till, säger hon.

Vårdcentralerna i Skaraborg analyserar dock inte själva proverna utan dessa kommer att skickas till Unilabs där analyserna görs.

Annette Trenge Jarlshammar förklarar också att det faktum att Skas inom kort slutar betala för extern provtagning på Unilabs provtagningscentraler i Lidköping och Falköping inte har med den strukturella omställningen att göra.

Artikeltaggar

Annette Trenge JarlshammarAvtalFalköpingLidköpingSjukhusSkaraborgs sjukhusUnilabsVård och omsorgVårdcentraler

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.