Hoppa till huvudinnehållet

Rätt tid i livet att bygga nytt hus för Markus och Erika: ”Inte jätteoroliga”

Publicerad:
Markus och Erika Gemstad satsar på husbygge när andra tvekar. Efter att ha sålt en lägenhet i Stockholm kan de få ett större boende i Lidköping.
Markus och Erika Gemstad satsar på husbygge när andra tvekar. Efter att ha sålt en lägenhet i Stockholm kan de få ett större boende i Lidköping. Foto: Sören Turesson

– Det är rätt läge i livet att bygga för oss.

Familjen Gemstad gör tvärtemot vad många andra gör – de bygger hus i tider av ekonomisk oro.

För nästan samma pris som en lägenhet i Stockholm får de ett nytt hus i Sjölunda.

Siffrorna över hur många bygglovsansökningar som beviljats i Lidköping i år talar sitt tydliga språk. Hittills är det bara 14 hushåll som valt att bygga ut eller bygga nytt.

De stigande räntorna på bolån och ökade kostnader överlag skrämmer bort många som skulle vilja bygga hus eller renovera.

Men det finns ändå de som vågar att ta steget att bygga sitt drömhus trots krävande kostnadsläge.

Lämnade Stockholm

Bakom en av de 14 ansökningarna som beviljats i år står egenföretagarna Erika, 43 år och Markus Gemstad, 46 år. De lämnade Stockholm för Lidköping för ungefär ett år sedan. Släktingar i området har gjort att de besökt Lidköping ofta och de har länge varit inne på att lämna storstadslivet för en mindre stad.

– Jag som är infödd stockholmare har en bild av att det är lugnare och bättre för vår dotter i den här miljön, säger Markus.

De hade fått nys om att Filsbäck skulle utvecklas med nya bostadsområden, men när åren gick och inga nya detaljplaner blev klara så valde de att leta hus istället.

– Allt vårt hopp stod till Filsbäck och vi höll faktiskt på att ge upp tankarna på att flytta när inget hände där, men så ändrade vi oss, säger Erika.

I området Erstorp vid Sjölunda har Erika och Markus hittat platsen där de vill rota sig.
I området Erstorp vid Sjölunda har Erika och Markus hittat platsen där de vill rota sig. Foto: Sören Turesson

Rätt tid i livet

Eftersom utbudet av villor som var till salu i Lidköping var litet vändes intresset mot hustomter på området Erstorp 2 i Sjölunda.

– Det här dök upp och det passade oss väldigt bra just nu i livet när vår dotter ska börja förskoleklass.

Trerummaren i Älvsjö såldes och de skaffade en hyreslägenhet i Lidköping redan 2022. Dottern Alicia fick då möjlighet att anpassa sig till sin kommande skolgång genom att gå i förskolan i området. Redan nu går hon förskoleklass i Sjölunda skola.

Resultatet av deras val i Erstorp blir ett rymligt tvåvåningshus i New Englandstil på 156 kvadratmeter. Totalt kommer kostnaden att hamna på cirka sex miljoner kronor vilket är cirka 600 000 kronor mer än vad de sålde sin lägenhet för i Stockholm.

Har ni känt er oroliga för att allt blir dyrare?

– Vår lägenhet i Älvsjö blev såld och vi har därför haft pengar på banken. Sedan bygger vi med Eksjöhus och signade köpet i december förra året. Det är ett fast pris. Genom det har priserna på material inte spelat någon roll. Så den oron har vi sluppit.

Markus har räknat på belåningsgraden och den kommer att öka marginellt jämfört med Stockholmsboendet. Samtidigt är driftskostnaden för det nya huset lågt, framhåller han.

– De här nya husen har väldigt låg energiförbrukning.

Familjen Gemstad bytte Stockholm mot Lidköping. Att hitta en bra boende- och skolmiljö för dottern var drivkraften till flytten.
Familjen Gemstad bytte Stockholm mot Lidköping. Att hitta en bra boende- och skolmiljö för dottern var drivkraften till flytten.

Vad tänker du om varningarna för kommande ränteökningar?

– Jag är inte jätteorolig, för jag tycker att jag har koll på det.

Visst, det har blivit dyrare att äga, konstaterar paret, men den ökade kostnaden hade de även haft om de bott kvar i lägenheten i Stockholm.

– Vi hade kunnat vänta några år med att bygga, men vi tror att sannolikheten för att priserna ska gå ned i framtiden är liten.

I Lidköping kostar en nybyggd villa endast marginellt mer än en trerumslägenhet i bostadsrätt på en bra adress i Stockholm.
I Lidköping kostar en nybyggd villa endast marginellt mer än en trerumslägenhet i bostadsrätt på en bra adress i Stockholm. Foto: Eksjöhus

Billigare i Lidköping

De konstaterar att motsvarande husbygge i Stockholm inte skulle ha varit möjligt att genomföra till liknande priser som i Lidköping. Då hade de hamnat i ett område långt utanför Stockholm.

– Lidköping är inte superbilligt men det är ändå stor skillnad mot Stockholm.

Till våren ska huset stå klart för inflyttning och de ser att platsen de valt att bo på har många kvalitéer.

– Det är relativt nära vattnet och närheten till skolan väldigt bra. Vi kan fortfarande cykla in till stan, det tar 20-25 minuter. En väldigt bidragande faktor är också att det finns mycket barnfamiljer här som innebär att vår dotter kan få kompisar i närområdet.

Erika känner sig mycket nöjd över valet.

– Vi är väldigt förväntansfulla över att få flytta in här. Nu hoppas vi även att resten av området utvecklas, säger hon.

Bostadsbyggandet minskar drastiskt i Lidköping: ”Det är helt klart oroande”Huspriserna blygsamt högre i Lidköping – men bostadsrätterna halkar ned

Artikeltaggar

Bostad och byggenSjölundaStockholm

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.