Hoppa till huvudinnehållet

IFO fick utrymma lokalerna – arbetsmiljöproblem blev akut efter regnvädret

Publicerad:
Besökare till IFO:s expedition hänvisas nu till kommunhuset
Besökare till IFO:s expedition hänvisas nu till kommunhuset Foto: Mats Rosqvist

Huvudvärk, trötthet och hud- och luftvägsproblem. När det senaste regnvädret slog ut ventilationssystemet förvärrades arbetsmiljön kraftigt på Individ och familjeomsorgen i Vara och nu har lokalerna utrymts.

Individ och familjeomsorgen har sina lokaler i vårdcentralen som byggdes under 70-talet. Verksamhetschefen Jessica Bredenberg berättar att man haft problem med inomhusmiljön under en längre tid och att anställda mått dåligt av att arbeta i lokalerna. Symptom som huvudvärk, trötthet, hud- och luftvägsproblem har förekommit.

Problemen förvärrades efter regnvädret för ett par veckor sedan, då vatten kom in i källaren och slog ut ventilationssystemet.

– Vi har försökt att jobba med öppna fönster, men det har inte hjälpt, och i måndags beslutade vi oss för att utrymma lokalerna, förklarar Jessica Bredenberg.

Sedan i onsdags hänvisas besökare till Individ- och familjeomsorgens expedition istället till kontaktcenter i kommunhuset. De övriga delarna av IFO:s verksamhet är nu utlokaliserad till olika lokaler i kommunen. Så kommer det att förbli under hösten.

Eftersom kontaktcenter har en liknande funktion för andra kommunala förvaltningar och besöken till de olika enheterna inom Individ och familjeomsorgen är bokade i förväg, tror Jessica Bredenberg att det kommer att fungera bra för besökarna. Däremot blir förutsättningen för samarbete och samverkan inom IFO något sämre.

Jessica Bredenberg är verksamhetschef för IFO i Vara.
Jessica Bredenberg är verksamhetschef för IFO i Vara. Foto: Privat

När det gäller arbetsmiljöproblemen förklarar kommunens tekniske chef Nils Gustafsson att det sannolikt handlar om kloranisoler, vilket är lättflyktiga ämnen som kan bildas i tryckimpregnerat virke när fukt går in i det. Samma problem är inte ovanliga i hus som byggts under tidsperioden och har förekommit tidigare i vårdcentralen, där tryckimpregnerat virke har använts i syllar och vid takfötter.

Under tiden som lokalerna är tömda kommer kommunen anlita experter på området för att undersöka närmare var problemen uppstått och hur de kan åtgärdas. Undersökningarna beräknas ta hela hösten i anspråk.

Samtidigt pågår ett mer långsiktigt arbete när det gäller IFO:s lokaler. Förutom arbetsmiljöproblemen finns nämligen också synpunkter på lokalernas utformning.

Bland annat vill man ha en separat entré för besökare till IFO och besöksrum som inte ligger i anslutning till personalens arbetsrum. Socialnämnden har beställt en förstudie om nya permanenta lokaler. Gamla Rondellens lokaler, som nu står tomma efter bygget av det nya korttidsboendet är huvudalternativet.

Artikeltaggar

ÅtgärderFastigheterIFOLagmansgymnasietÖversvämningarVäderVaraVara kommunVård och omsorgVårdcentraler

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.