Hoppa till huvudinnehållet

Efter skandalkyssen – Ohlsson (S) bjuder in Fifas ordförande till Europaparlamentet

Publicerad:
Luis Rubiales har lämnat posten som ordförande för det spanska fotbollförbundet efter skandalen i samband med Spaniens VM-guld.
Luis Rubiales har lämnat posten som ordförande för det spanska fotbollförbundet efter skandalen i samband med Spaniens VM-guld. Foto: Alessandra Tarantino

Carina Ohlsson (S) vill ha en diskussion kring sämre förutsättningar, förtryck, underbetalda ersättningar, sexuellt våld och trakasserier inom damfotbollen.

Därför har hon bjudit in Fifas ordförande Gianni Infantino till Europaparlamentet.

Det var i samband med skandalkyssen, efter Spaniens VM-guld, som frågorna kring damfotbollen intensifierades.

Ordföranden för spanska fotbollsförbundet, Luis Rubiales, kritiserades för sexuella trakasserier, vilket gjorde att fokus förflyttades från Spaniens VM-guld till trakasserier och diskriminering.

I helgen meddelade Rubiales att han lämnar sin post. Frågan är dock så mycket större än Spanien och Rubiales och debatten om problematiken med sexuella trakasserier får inte dö ut på grund av hans avgång, skriver Carina Ohlsson, tillsammans med Heléne Fritzon, i ett pressmeddelande.

– Pressen på Rubiales sänder signaler om att vi inte tillåter den typen av beteenden. Den pressen behöver sättas på hela fotbollsvärlden, alla dagar om året, i alla fotbollsklubbar, säger Carina Ohlsson (S).

– Fotbollen måste vara till för alla. Mitt barnbarn, som är flicka, ska kunna drömma om att bli fotbollsstjärna och spela VM-final – utan att riskera att bli utsatt för diskriminering eller övergrepp, säger Heléne Fritzon (S).

– Här behöver politiken och sporten arbeta tillsammans, därför bjuder vi in Infantino till dialog. Vi ska ha klart för oss att politiken inte ska tro att de bara kan tala om för idrotten vad de ska göra. Lika självklart är det att idrotten inte klarar av uppgiften på egen hand, tillägger Carina Ohlsson (S).

Till följd av skandalkyssen har det spanska landslaget, enligt spanska medier, meddelat att de kommer att fortsätta sin bojkott.

Enligt spelschemat i OS-kvalet tar Sverige emot Spanien, på Gamla Ullevi, fredagen den 22 september. Det hänger ett stort frågetecken kring den matchen.

Artikeltaggar

Carina OhlssonFotbollFotbolls-VMLidköpings FK

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.