Hoppa till huvudinnehållet

Dödsfall på äldreboende utreds som vållande till annans död – brukare fick fel medicin

Publicerad:
Polis utreder nu ett dödsfall på ett äldreboende i Lidköpings kommun. En brukare avled en tid efter att hen fått fel medicin. Brottsrubriceringen är vållande till annans död.
Polis utreder nu ett dödsfall på ett äldreboende i Lidköpings kommun. En brukare avled en tid efter att hen fått fel medicin. Brottsrubriceringen är vållande till annans död. Foto: Janerik Henriksson/TT

En brukare på ett äldreboende i Lidköpings kommun avled en tid efter att hen hade fått fel morgonmedicin. Händelsen polisanmäldes av sjukhuset och en utredning påbörjades. Åklagaren Jakob Holmberg berättar nu att det är en svår och långdragen utredning som man är inne i.

– Vi behöver expertis som kan se om det finns någon form av oaktsamhet eller uppsåt som är straffbart här, säger han.

Det var på morgonen den 2 september som brukaren fick fel medicin på sitt boende. Strax därefter fördes hen med ambulans till sjukhus.

– Efter det vårdades brukaren på sjukhus fram till kvällen den 5 september då brukaren avled, berättade Lotta Hjoberg som är ansvarig sektorschef i en tidigare artikel.

Polisen utreder dödsfall på äldreboende – brukare fick fel mediciner: ”Det är beklagligt”

Händelsen anmäldes av sjukhuset till polisen, som nu dragit igång en utredning gällande vållande till annans död. Något som är mycket ovanligt.

En brottsplatsundersökning har genomförts på det aktuella boendet där även patientjournaler och medicinlistor granskas. I utredningen hörs även personal.

Utredningen leds av åklagare Jakob Holmberg.

Utredningen leds av åklagare Jakob Holmberg som räknar med att den kommer ta lång tid och kräva att man tar in medicinsk expertis.
Utredningen leds av åklagare Jakob Holmberg som räknar med att den kommer ta lång tid och kräva att man tar in medicinsk expertis. Foto: Marcus Ericsson/TT

– Vi vill egentligen bara veta vad som har hänt. För att kunna göra det måste vi hämta in dokument, vi måste höra personer som vet någonting om det och vi måste framför allt ha in medicinsk kompetens och expertis eftersom det handlar om mycket, mycket svåra frågor. Polis och åklagare kan inte själva utreda det utan vi behöver expertis som kan se om det finns någon form av oaktsamhet eller uppsåt som är straffbart här.

Personen som var i tjänst när brukaren fick fel medicin den aktuella morgonen är omplacerad och har under utredningstiden fråntagits sin delegation på att utföra hälso- och sjukvårdsinsatser, enligt sektorschefen Lotta Hjoberg.

Oklart om åtal kan väckas

– Vi är skyldiga att inleda en förundersökning om det finns anledning att anta att brott som går under allmänt åtal har förövats – och det är en låg nivå på det. Sen utreds ju det för att se om det går att väcka åtal överhuvud taget och det är det vi gör just nu, förtydligar Jakob Holmberg.

En rättsmedicinsk undersökning planerades för att utreda om det var just felmedicineringen som ledde till brukarens död, om den har genomförts och vad den i så fall kommit fram till vill han inte kommentera. Han vill heller inte gå in på om någon person är misstänkt för brott i det som utreds som vållande till annans död.

– Men vi är skyldiga enligt lag att om det finns en skälig misstanke mot någon då måste vi delge den misstanken när personen hörs. Har man blivit hörd av oss och inte blivit delgiven misstanke, då är man heller inte misstänkt.

För åklagare Jakob Holmberg är det första gången han har fått en utredning av ett dödsfall på ett äldreboende på sitt bord. Han räknar också med att utredningen kommer att ta lång tid.

– Att komma fram till ett åtal är en lång resa, om man ens gör det. Vi vill nu bara veta vad som har hänt och hur man ska se på det.

Artikeltaggar

ÅklagareBrottBrott, lag och rättLidköpings kommunLotta HjobergUtredningarVållande till annans död

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.