Hoppa till huvudinnehållet

Dags för nytt event – med cyklar i fokus: ”Vill visa upp de möjligheter som finns”

Publicerad:
Några av arrangörerna bakom satsningen: Cykelglädje och cykelnytta. Från vänster Victor Rojas: Studiefrämjandet, Ivanda Eiduka: Lidköpings cykelklubb, Henrik Brink: Lindrots cykel, Agne Gustafsson: cykelfrämjandet, Jacqueline Karvik: Friends for Future  och Camilla Funke från Lidköpings kommun.
Några av arrangörerna bakom satsningen: Cykelglädje och cykelnytta. Från vänster Victor Rojas: Studiefrämjandet, Ivanda Eiduka: Lidköpings cykelklubb, Henrik Brink: Lindrots cykel, Agne Gustafsson: cykelfrämjandet, Jacqueline Karvik: Friends for Future och Camilla Funke från Lidköpings kommun. Foto: David Solstorm

Om du övervägt att byta ut bilen mot en lådcykel eller undrar vad en duocykel är har du nu chansen att få veta mer.

På lördag arrangeras för första gången ”Cykelglädje och nytta” på Nya stadens torg.

Man kommer informera om cyklingens olika fördelar och besökare får prova olika cyklar och cykla en hinderbana.

Några miljöintresserade vänner från Friends for Future funderade på vad de skulle hitta på. Gemensam nämnare var att det måste vara bra för klimatet då miljöarbetet är centralt för organisationen. Cykling blev svaret och nu arrangerar de för första gången Cykelglädje och nytta.

Efter kontakter med bland annat Lidköpings kommun, cykelhandlare och andra organisationer växte eventet och nu på lördag är det äntligen dags för ett tiotal utställare att få bjuda på sig själva.

– Vi vill lyfta fram fördelen med cykling och visa upp de möjligheter som finns för alla. En del kan till exempel vara att byta ut en av familjens bilar mot en ellådcykel för nära transporter, säger Agne Gustafsson från cykelfrämjandet.

Agne Gustafsson berättar om hur det gick till när de kom på idén om att arrangera Cykelglädje och nytta.
Agne Gustafsson berättar om hur det gick till när de kom på idén om att arrangera Cykelglädje och nytta. Foto: David Solstorm
Ivanka Eiduka från Lidköpings cykelklubb berättar om cykelbanan med små hinder klubben ska bygga upp på torget på lördag.
Ivanka Eiduka från Lidköpings cykelklubb berättar om cykelbanan med små hinder klubben ska bygga upp på torget på lördag. Foto: David Solstorm

På torget kommer Lidköpings cykelklubb att bygga upp en hinderbana för provcykling och barn och vuxna från klubben kommer vara med och berätta om deras aktiviteter.

– Vi kommer också berätta om hur vi gör för att cykla säkert och inte skapa onödig irritation hos bilister när vi är ute och cyklar, säger Ivanda Eiduka från Lidköpings cykelklubb.

”Kostnadsfritt”

Kommunen ska tala om hållbara transporter och informera om den nya möjligheten att kostnadsfritt få låna en av deras elcyklar.

– Kommunens uppdragsgrupp kommer också delta och förklara vad en duocykel är bra för, säger Camilla Funke, energi och klimatrådgivare på Lidköpings kommun.

Henrik Brink från Linderoths cykel kommer bland annat visa upp elcyklar.
Henrik Brink från Linderoths cykel kommer bland annat visa upp elcyklar. Foto: David Solstorm
Jacqueline Karvik från Fridays for Future kommer samla in namnunderskrifter för att få ta med cykeln på bussen.
Jacqueline Karvik från Fridays for Future kommer samla in namnunderskrifter för att få ta med cykeln på bussen. Foto: David Solstorm

Lokala cykelhandlare kommer visa upp cyklar och åtminstone ett specialerbjudande ska finnas på plats.

– Vi kommer ha specialpris på en Monark, säger Henrik Brink.

För de som är lite tävlingsinriktade kommer en tipspromenad anordnas av Fridays for Future. Biobiljetter med tilltugg lottas även ut bland deltagarna.

– Vi kommer sätta upp ett stånd och ha akrobatik och barnpyssel så att alla kan ha kul, säger Victor Rojas från studiefrämjandet.

Och för att få möjligheten att kunna ta med sig cykeln på bussen kommer namnunderskrifter samlas in. Friends for Future kommer sedan att överlämna namnlistan till Västtrafik.

David Solstorm

Camilla Funke, energi och klimatrådgivare på Lidköpings kommun ska informera om hållbara transporter och kommunens satsning på att låna ut elcyklar, gratis.
Camilla Funke, energi och klimatrådgivare på Lidköpings kommun ska informera om hållbara transporter och kommunens satsning på att låna ut elcyklar, gratis. Foto: David Solstorm

Artikeltaggar

CyklarCyklingElcykelLidköpingLidköpings kommunStudiefrämjandetTrafik

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.