Hoppa till huvudinnehållet

Bostadsbyggandet minskar drastiskt i Lidköping: ”Det är helt klart oroande”

Publicerad:
Under några år satte Lidköpings kommun fart med ett antal större bostadsprojekt genom AB Bostäder. I dag tvekar både stora och små aktörer på byggmarknaden att sätta spaden i marken, På bilden syns byggnationen av höghusen i Lidåker.
Under några år satte Lidköpings kommun fart med ett antal större bostadsprojekt genom AB Bostäder. I dag tvekar både stora och små aktörer på byggmarknaden att sätta spaden i marken, På bilden syns byggnationen av höghusen i Lidåker. Foto: Thomas Kühnel

Bostadsbyggandet i Lidköping har minskat drastiskt.

Statistik från bygglovsenheten visar att det enbart beviljats 14 bygglovsansökningar för bostäder under 2023.

– Det är helt klart oroande, säger flera politiker i miljö- och byggnadsnämnden vars mål är 200 nya bostäder per år.

Det har tagit stopp för bostadsbyggandet i kommunen.

Att byggtakten avtagit rejält visade sig under våren 2023 och sedan dess har den trenden bara fortsatt.

Lidköpings kommuns mål om att bli 45 000 invånare år 2030 innebär att det behöver byggas 200 nya bostäder varje år. Men den 31 juli hade det enbart kommit in 14 ansökningar om bostadsbygglov. I samtliga fall handlar det om enfamiljshus.

Kort sagt: 2024 lär bli ett år med väldigt få nyproducerade bostäder i Lidköping.

Huspriserna blygsamt högre i Lidköping – men bostadsrätterna halkar ned

Det vände fort

– Prognosen är att det totalt blir 40 ansökningar för bostäder på helåret. Däremot har vi 95 färdiga bostäder hittills i år och har en prognos på att få 150 färdiga bostäder för hela 2023, vilket är en bra siffra, säger Malin Bengtsson, byggchef i Lidköpings kommun.

– Det vände väldigt fort, jag har inte under mina år i branschen sett en så stor svängning tidigare.

Orsaken till den dalande byggtakten är de ökande räntekostnaderna och byggkostnaderna. De bromsar privatpersoners och byggentreprenörernas vilja att satsa på nya byggprojekt och bostäder just nu, menar Malin Bengtsson.

Malin Bengtsson, byggchef i Lidköpings kommun har aldrig sett en sådan tvär kurva nedåt i byggandet.
Malin Bengtsson, byggchef i Lidköpings kommun har aldrig sett en sådan tvär kurva nedåt i byggandet. Foto: Sören Turesson

Fallande skala

Som jämförelse kan nämnas att det under pandemiåren 2021 och 2022 då byggandet var stort i de svenska hushållen, beviljades hela 297 respektive 184 bygglov i Lidköping. Under ”normalåret” 2020 beviljades det 91 bygglov. I dessa fall gällde byggloven både flerbostadshus och villor.

Även strandskyddsärendena har minskat och är bara hälften så många i år som för två år sedan.

Samtidigt står Skaraborg inför en omfattande utveckling, påpekar Malin Bengtsson.

Batterifabriken i Mariestad, ombyggnaden av E20 mellan Hasslerör i Mariestad och Götene, liksom Lantmännens storsatsning på en storskalig produktionsanläggning för ärtprotein i Lidköping, är några av de mer betydande projekten. Byggprocessen kommer att sluka arbetskraft och därmed ställa krav på att det finns bostäder för personal både under byggprocessen och för dem som ska arbeta i produktionen framöver.

Miljoner i underskott

Men pendeln kan svänga tillbaks fort i byggbranschen, menar hon. För att inte förlora kompetens på sikt i kommunen väljer sektor samhälle att behålla all personal.

– Det kommer att vända, behovet finns. Frågan är bara när.

För miljö- och byggnadsnämnden innebär det vikande antalet bygglovsansökningar betydande intäktsbortfall. Ett underskott med 3,1 miljoner kronor måste hanteras. Underskottet jämnas ut om man ser till sektor samhälle som helhet och hamnar på 475 000 kronor minus i budget.

Helt kart oroande, anser Carl Rudbeck (M), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden, om det minskade byggandet i kommunen.
Helt kart oroande, anser Carl Rudbeck (M), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden, om det minskade byggandet i kommunen. Foto: Thomas Kühnel

Is i magen

Camilla Lundgren (S), andre vice ordförande, tycker att det är klokt av byggenheten att behålla alla sin personal.

– Det är bra att ha is i magen. När byggandet sedan kommer i gång igen finns kompetensen kvar att tillgå.

Carl Rudbeck (M), ordförande, tror på de röster som säger att vinden vänder i byggbranschen om något år.

– Men det minskade byggandet är helt klart oroande, säger han.

Byggandet minskar i hela landet

Ungefär 14 550 lägenheter började byggas under första halvåret 2023, visar preliminär statistik. Det är en minskning med cirka 57 procent jämfört med samma period 2022, då 33 805 lägenheter påbörjades.

Källa: SCB

Artikeltaggar

LidköpingMiljöStatistik

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.