Hoppa till huvudinnehållet

Svår sommar för målaren Thomas – tvingats stuva om efter regnet: ”Varit tufft”

Publicerad:
Den regniga sommaren har tvingat målaren Thomas Nilsson och hans två anställda Joakim Tambour och Fredrik Schyman att planera om och skjuta fram många av utomhusjobben.
Den regniga sommaren har tvingat målaren Thomas Nilsson och hans två anställda Joakim Tambour och Fredrik Schyman att planera om och skjuta fram många av utomhusjobben. Foto: Cecilia Isberg

Regn hela juli. Regn hela augusti.

För en målare har det varit en tuff sommar med tanke på att de flesta utomhusarbeten görs under sommarmånaderna.

– Det har varit tufft, men man har försökt stuva om så mycket det går, säger Thomas Nilsson, målare i Essunga.

När regnet faller blir det svårt att måla utomhus. Det har gjort att den gångna sommaren inneburit ett evigt pusslande för traktens målare.

– Klart man pratat mycket om väderförhållandena med kollegerna, det har ju varit samma för alla, alla ligger efter, säger Thomas Nilsson, som sedan många år driver målarfirma i Essunga med två anställda.

Tvingats stuva om

Thomas företag vänder sig mycket till privatpersoner, och under sommarhalvåret handlar det till stor del om hus som ska målas utvändigt. Inomhusjobben försöker Thomas styra till oktober-november och månaderna efter det då det inte går att måla utomhus.

– Men i år har vi fått flytta om och flytta fram en hel del av utomhusarbetet. Några jobb har vi till och med tvingats skjuta upp till nästa sommar, säger Thomas Nilsson.

Mycket handlar dock om vad det är för färg man använder. Det finns många olika sorts färgblandningar, med olika torktid och hållbarhet.

– Det vi oftast använder numera är en blandning av olja och akrylatfärg, den har lång hållbarhet, påpekar Thomas Nilsson.

Målarna är förvisso vana att behöva ta hänsyn till vädrets makter för utomhusarbete. Det är ju inte bara regniga perioder som kan ställa till det – högtrycksperioder med strålande sol och hetta gör det också svårt att måla.

– Då hinner vi ju knappt få upp färgen på väggarna innan den torkat. Sommaren 2018 var riktigt kämpig, konstaterar Thomas Nilsson.

Vilket var värst då – torkan och hettan 2018, eller årets sommar med ständigt regn?

– Hellre en sommar som den här, definitivt!

Om det regnar för mycket kan målarfärgen rinna av.
Om det regnar för mycket kan målarfärgen rinna av. Foto: Cecilia Isberg

Färgen rinner av

Den största risken med att måla när det regnar är helt enkelt att målarfärgen rinner bort med vattnet, att jobbet blir ogjort. Har man en vägg som kanske skyddas av ett tak eller liknande går det att måla ändå. Genom att regnskurarna under den gångna sommaren dessutom varit ganska lokala har Thomas och hans anställda kunnat jobba på olika projekt beroende på hur väderprognosen sett ut. Upptagningsområdet är ungefär tio mils radie från Essunga.

– Så vi har kunnat stå i sol i Grästorp och måla utomhus när en annan kund i Nossebro ringer och undrar varför vi inte passar på och tar det invändiga arbetet där när det nu regnar..., säger Thomas med ett leende.

De senaste veckorna har vädret varit stabilare, vilket gör att målerifirmorna nu försöker jobba på så mycket som möjligt med utomhusarbetena. Men så här års finns ett annat hot:

– Nu är det daggen som sätter stopp. Det gör att man inte kan börja lika tidigt och hålla på lika länge. Dagg och åska är det värsta, det tar allt, säger Thomas Nilsson.

Daggen kan göra färgen utspädd och matt, så om man själv tänker sig att måla om ute är det just nu ingen god idé att greppa målarpenslarna när man kommer hem från jobbet.

– I så fall får man måla på helgerna, säger Nilsson.

Är det många som väljer att måla sitt hus själva?

– Nja, inte så många nuförtiden. Men det kan komma att öka med tanke på det ekonomiska läget, att allt blivit så dyrt.

Thomas Nilsson driver målarfriman Thomas Nilssons måleri i Essunga sedan drygt tio år tillbaka.
Thomas Nilsson driver målarfriman Thomas Nilssons måleri i Essunga sedan drygt tio år tillbaka. Foto: Cecilia Isberg

Artikeltaggar

EssungaFöretagandeGrästorpNäringslivNossebroRegnSamhälleVäder

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.