Hoppa till huvudinnehållet

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Publicerad:
Reporter Esbjörn Guwallius
Esbjörn Guwallius
webbredaktion@nwt.se

En man i 20-årsåldern avled efter att ha blivit skjuten i centrala Stockholm.

68 kinesiska stridsflygplan har flugit nära Taiwan senaste dygnet.

Det har varit en lugn natt i Skaraborg.

Sverige

Den man som sköts på en gata i Vasastan i centrala Stockholm har dött, uppger polisen. Han avled på sjukhus efter skjutningen som skedde sent på onsdagskvällen. Polisen uppger att privatpersoner gav första hjälpen innan mannen fördes till sjukhus. Han var svårt skadad och avled kort därefter på det sjukhus han tagits till. Mannen är enligt polisen i 20-årsåldern och anhöriga är underrättade om skjutningen.

– Han ska ha varit ensam när han sköts men det finns en del vittnen till händelsen, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Polisen har inte kunnat gripa någon gärningsperson, men polisen beskriver utgångsläget som bra i och med att det finns många vittnen och polisen var tidigt på plats. Den förundersökning som inletts gäller nu mord och grovt vapenbrott. Polisen arbetade vid midnatt fortfarande på brottsplatsen med spårsäkring och dörrknackning. Ingen misstänkt gärningsman har ännu gripits, men flera personer har kontrollerats. (TT)

En man i 40-årsåldern är allvarligt skadad efter att ha anfallits i sin bil under natten till torsdagen. Mannen stod parkerad med sin bil i centrala Mörarp i Skåne vid 02-tiden när en eller flera gärningsmän tog sin in i bilen.

– På något sätt har de tagit sig in i bilen där han sitter och han har fått motta knivhugg, säger Jerker Olsson, vakthavande befäl vid polisregion Syd.

Det är oklart om mannen känner någon av gärningsmännen.

– Han har bara kunnat säga att han har blivit påhoppad och mer har vi inte fått ur honom. Anhöriga larmade och han är illa skadad, säger Jerker Olsson.

Han tillägger att en förundersökning gällande mordförsök är inledd. Mannen fördes med ambulans till sjukhus men det är oklart om hans skador är livshotande. (TT)

Kravet inför den stundande hyresförhandlingen är en höjning med 12 procent, skriver Dagens industri.

– Effekten blir att hyresrätten dör sotdöden om kostnader inte hämtas in, säger Fastighetsägarnas Rikard Ljunggren till tidningen.

Det väntas bli tuffa hyresförhandlingar under hösten. Branschorganisationen Fastighetsägarna företräder sina medlemmar i förhandlingar om 320 000 lägenhetshyror. Kravet, att hyrorna efter årsskiftet dramatiskt ska upp i Stockholm och Göteborg, kommer att presenteras under torsdagen. Stigande räntor, höjda kommunala avgifter för vatten och avlopp och uppåtgående underhållskostnader är några av de utgifter som ligger bakom kravet, enligt Fastighetsägarna.

– Det blir svårt att underhålla fastigheterna om ägarna inte kan kompensera sig för kostnadsökningar, säger Rikard Ljunggren, vd på Fastighetsägarna GFR i Göteborg. (TT)

1,4 meter. Så mycket lägre har Sveriges högsta topp på Kebnekaise blivit på bara ett år. Nu visar mätningar att flera svenska glaciärer smälter stort. Den 11 september genomförde forskare på Stockholms universitet den årliga mätningen av Kebnekaises sydtopp. I fjol uppmättes höjden till 2 094,6 meter över havet. I år är den något lägre, 2 093,2 meter. Det är en minskning med 1,4 meter. På sydtoppen finns en glaciär som successivt smälter och det är orsaken till höjdminskningen. Forskare på Stockholms universitet mäter varje år ytterligare fyra glaciärer, som en del i ett så kallat internationellt långmätningsprogram. Samtliga av de fyra svenska glaciärerna har i år minskat i jämförelse mot förra året. I år har förlusten varit dubbelt så stor som genomsnittet tio år bakåt i tiden, för alla fyra glaciärer.

”Detta kan vara början på att en glaciär ”svälter ihjäl”, säger Nina Kirchner, docent i glaciologi och föreståndare för Tarfala forskningsstation, i ett pressmeddelande. (TT)

Världen

Taiwans försvarsdepartement uppger på torsdagen att 68 kinesiska stridsflygplan flugit nära ön det senaste dygnet. Dessutom har 10 fartyg från den kinesiska flottan setts i närheten under samma tid. Under söndagen och måndagen siktades 39 kinesiska stridsplan och 13 krigsfartyg och hangarfartyg runt ön. Kina ser självstyrande Taiwan som en del av landets territorium och har uppgett att man en dag ska ta över ön, med våld om nödvändigt. De senaste åren har Kina regelbundet visat missnöje över politiska aktiviteter i Taiwan genom att öka antalet militära plan som skickas mot ön. (TT)

Rysslands president Vladimir Putin har tackat ja till en inbjudan från Nordkoreas ledare Kim Jong Un att besöka Nordkorea, rapporterar den statliga nyhetsbyrån KCNA. Det var i slutet av de två ledarnas möte i Ryssland på onsdagen som Kim Jong Un bjöd in Putin att besöka Nordkorea vid en tidpunkt som den ryska presidenten finner lämplig.

”Putin accepterade inbjudan med nöje”, rapporterar KCNA. (TT)

USA godkänner en försäljning värd 5 miljarder dollar, motsvarande drygt 55 miljarder kronor, av F-35-flygplan till Sydkorea. Utrikesdepartementet meddelade kongressen på onsdagen om att det gett grönt ljus till försäljningen av 25 stridsflygplan. Enligt departementet kommer försäljningen ”förbättra Sydkoreas förmåga att möta nuvarande och framtida hot genom att tillhandahålla stabil försvarskapacitet för att avskräcka aggression i regionen”. Beskedet kommer efter att Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och Rysslands president Vladimir Putin träffats i östra Ryssland. (TT)

Artikeltaggar

Brott, lag och rättFörundersökningGripandenNordkoreaRysslandSjukhusStockholms universitetTaiwanUtrikesdepartementetVapenbrottVladimir Putin

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.