Hoppa till huvudinnehållet

Från Råda BK till U23-landslaget – får möta Belgien och Italien: ”Fantastiskt roliga nyheter”

Publicerad:
 Ebba Handfast från Lidköping är uttagen i U23-landslaget.
Ebba Handfast från Lidköping är uttagen i U23-landslaget. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Hon inledde karriären i Råda BK.

Nu är Ebba Handfast, 26, uttagen i det svenska U23-landslaget.

Närmast väntar dubbla landskamper, mot Belgien och Italien.

Det är inte var dag som idrottare från Lidköping tar klivet in i landslaget. Men när förbundskaptenen för U23-landslaget Martin Qvarmans Möller läste upp namnen i höstens svenska U23-trupp fanns Ebba Handfast med.

Den 26-åriga mittbacken, med Råda BK som moderklubb, har nått allsvenska IFK Norrköping via Lidköpings FK och Alingsås. Nyligen skrev hon ett nytt avtal, över fyra säsonger, med klubben från Östergötland.

Utvecklingskurvan har, under de senaste åren, pekat allt brantare uppåt. Och det har inte gått förbundskaptenen Martin Qvarmans Möller förbi. Ebba får sällskap av ytterligare två Norrköpings-tjejer i U23-truppen, vilket glädjer klubblagets manager Tor-Arne Fredheim.

– Fantastiskt roliga nyheter, säger han till ifknorrköping.se.

Upplägget för U23-landslaget har förändrats, för att höja känslan av tävlingsmoment. Mellan september och april kommer det svenska landslaget möta åtta av Europas bästa nationer i en ny typ av matchformat – där nationerna möter varandra i en rak serie och räknar tabell.

– Även om det inte är ett faktiskt kvalspel vi spelar, så ger nya matchformatet ett ytterligare steg i känslan av att vi spelar tävlingsmatcher. Det kan leda till att matchcoachningen blir något annorlunda. Vi har så klart alltid spelat för att vinna matcher, men ändringen med att räkna tabell spetsar till det ytterligare, säger Martin Qvarmans Möller.

Sverige möter Belgien borta torsdagen den 21 september. Fyra dagar senare, måndagen den 25 september, kommer Italien på besök.

Artikeltaggar

Ebba HandfastFotbollIFK NorrköpingRåda BK

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.