Nedläggningen av akuten kan påverka räddningstjänstens beredskap negativt. Det befarar personal på brandstationen i Lidköping.
– Det är bekymmersamt, säger Per-Erik Karlqvist, skyddsombud.
Enligt en modell som kallas IVPA (I väntan på ambulans) larmas räddningstjänsten vid akuta sjukdomstillstånd, till exempel hjärtstopp, och ger initial hjälp innan ambulans kommer på plats. Den typen av insatser, som regleras i avtal med Västra Götalandsregionen, står för en betydande del av räddningstjänstens larm.
I dag är väntan på ambulansen oftast kort, men hur blir det när akutmottagningen i Lidköping försvinner?
Det frågar sig personal på räddningstjänsten i Lidköping och uttrycker oro för en försämring.
Med längre transporter för ambulanserna riskerar väntan bli avsevärt längre, vilket då ger både sämre hjälp för den drabbade – de insatser som räddningstjänsten kan göra kan inte likställas med ambulanssjukvård – och, som en följdeffekt, sämre beredskap när det gäller bränder och andra tillbud, menar Per-Erik Karlqvist, skyddsombud.
– Vi kommer att stå tomma här, befarar han.
På brandstationen i Lidköping arbetar man i lag om fem personer. Vid ett IVPA-larm rycker normalt sett tre av dem ut.
– Men ibland får hela skiftlaget åka. Det kan finnas anhöriga som behöver tas omhand, säger Per-Erik Karlqvist.
”Sämre service”
Situationen är problematisk, både i arbetsmiljöhänseende och ur ett samhällsperspektiv, anser Per-Erik Karlqvist och hans kollegor.
– Tredje man kommer att bli lidande, så är det. Servicen blir sämre, säger Magnus Freil.
– Vi känner en oro, säger Robert Lövkvist.
Roberth Seilitz, räddningschef vid Räddningstjänsten Skaraborg, där Lidköping numera ingår, ser också den risk som personalen i Lidköping sätter fingret på.
– Ja, det vi är lite oroliga för är att det blir lite längre tid för oss att vara ute på uppdrag åt sjukvården, säger han.
Utvärdera över tid
Än är det oklart på vilket sätt ambulanssjukvården ska möta de nya förutsättningarna. Om resurserna skulle vara desamma som i dag är det svårt att se något annat utfall än det som brandmännen befarar, men det har också talats om en förstärkning. När beslutet togs i sjukhusstyrelsen fick C gehör för yrkande om bland annat ”prehospital resursoptimering”.
– Vi kommer att få utvärdera det här över tid: vad innebär det här för oss som räddningstjänst att göra andra uppdrag åt sjukvården? Sedan får vi se då om förutsättningarna ändrats, om man behöver göra någon justering i det, säger Roberth Seilitz.
Restid till nya akuten oroar ambulansen: ”Hoppas de tänker till en extra gång”