Hoppa till huvudinnehållet

Trots vittnesmålen – chefer förnekar att akutpersonal fått munkavle: ”Har sagt upp mig”

Publicerad:
Lisa Bertilsson fick på onsdagen nog och lämnade in sin avskedsansökan.
Lisa Bertilsson fick på onsdagen nog och lämnade in sin avskedsansökan. Foto: Thomas Kühnel

Nyheten om att personal på akuten i Lidköping riskerar att få sparken om de uttalar sig till media under arbetstid i sina arbetskläder har skapat en rejäl oreda i chefsleden.

Personalens bild är glasklar, men när tidningen försöker spåra informationsflödet uppåt i organisationen möts vi först av tystnad.

– Jag tycker såhär, nu pratar du med kommunikationsenheten, det tycker jag blir mycket bättre, säger verksamhetschefen Carina Karlsson-Brännehed.

Det var på onsdagen som akutsjuksköterskan Lisa Bertilsson för NLT berättade om den information som personalen på akuten ska ha fått, samma dag som beslutet om en nedläggning av akuten togs.

– Vi har fått veta att vi inte får uttala oss i media under arbetstid, i arbetskläder eller på sjukhusets område. Gör vi det riskerar vi att få sparken, berättade hon.

Anställda belagda med munkavle – får inte tala med media: ”Vi riskerar sparken”

Enligt personalen ska grundbudskapet ha kommit från sjukhusdirektören Stellan Ahlström. Som förnekat allt.

– Det är falskt. Jag har inte sagt det, säger han i en intervju med NLT på tisdagen.

Sjukhusdirektören förnekar att anställda blivit varnade: ”Det är falskt”

Nyheten i NLT tog även regiondirektören del av som i sin tur uppmärksammade regionens pressekreterare Björn Johansson på vad som skrivits. Han valde då själv att ringa upp redaktionen.

– Stellan Ahlström säger att det inte stämmer att han skickat någon sådan uppmaning till några anställda. Det är heller inget som rimmar med regionens övergripande riktlinjer, säger han.

Så vad hände egentligen?

Vittnesmålen är många

NLT har pratat med ett dussintal personer som arbetar på akuten i Lidköping som alla uppger att de fick precis den informationen till sig under tisdagen. Samtliga har följande bild av hur informationsvägen har gått:

Enligt dem ska Stellan Ahlström muntligen i ett telefonsamtal på tisdagen ha meddelat verksamhetschefen för akutmottagningarna i Lidköping och Skövde, Carina Karlsson-Brännehed, att personalen inte fick uttala sig till media under arbetstid, i arbetskläder på sjukhusen.

Verksamhetschefen förde sedan budskapet vidare till akutens enhetschefer som i sin tur informerade personalen på akuten i Lidköping. I den informationen framgick det också att om personalen fortsatte att uttala sig i media, under arbetstid, i sina arbetskläder på sjukhuset kunde det få konsekvenser i form av varningar och i förlängningen avsked.

– Det finns inget skriftligt på detta. Men vi har fått liknande budskap till oss under våren, flera gånger om. Men inte lika uttalat som det var igår, säger Lisa Bertilsson. En bild som bekräftas av många av hennes kollegor.

Personal på akuten i Lidköping samlades återigen utanför sin arbetsplats på onsdagen. Ett dussintal vittnar också till tidningen om det budskap de nåddes av dagen innan, som de uppger gick ut på att om de uttalar sig i media under arbetstid i sina arbetskläder riskerar de att bli av med sina jobb.
Personal på akuten i Lidköping samlades återigen utanför sin arbetsplats på onsdagen. Ett dussintal vittnar också till tidningen om det budskap de nåddes av dagen innan, som de uppger gick ut på att om de uttalar sig i media under arbetstid i sina arbetskläder riskerar de att bli av med sina jobb. Foto: Thomas Kühnel

Rädsla att ”få sparken”

De flesta som tidningen pratar med vill inte gå ut med sina namn, man är helt enkelt för rädd att ett uttalande i media kan leda till att man ”får sparken”. Men undersköterskan Jasna Hadzic ber uttryckligen att hennes namn nämns. Hon är bara en i raden av kollegor som berättar om informationen som gick ut.

– En av våra enhetschefer hade fått samtal från Carina Karlsson-Brännehed. Stellan hade ringt till Carina och sagt att är det så att vi intervjuas i arbetskläder, på våran arbetstid – då kommer vi få sparken, säger hon och fortsätter:

– Jag tillåter inte det här, det har gått alldeles för långt.

Johanna Nevala, som arbetar som medicinsk sekreterare på akuten, väljer också att låta sitt namn publiceras i samband med att hon lämnar samma berättelse som sina kollegor.

Det är en sammansvetsad personalgrupp som nu splittras när en efter en väljer att säga upp sig.
Det är en sammansvetsad personalgrupp som nu splittras när en efter en väljer att säga upp sig. Foto: Thomas Kühnel

Vittnesmålen är många.

– Alla vi som hörde det här kan ju inte ha lidit av en masspsykos, säger Oskar Peterson som är ST-läkare på akutmottagningen.

Chefernas tystnad

En av enhetscheferna som ska ha mottagit budskapet som förmedlades vidare till akutpersonalen vill inte prata med NLT, utan hänvisar alla frågor vidare till verksamhetschefen Carina Karlsson-Brännehed. När hon på onsdagen får frågan om vilken information hon skickat vidare till enhetschefer på akuten i Lidköping kopplat till hur personalen får uttala sig i media, möts vi först av tystnad. Sedan säger hon:

– Jag tycker såhär, nu pratar du med kommunikationsenheten, det tycker jag blir mycket bättre.

Hon vill att frågan först går via mejl till dem. När vi efter en stund ringer upp igen svarar hon att svaret som hon har kommer via mejl. Hon vill inte ta några frågor över telefon.

– Nej, jag tar inte det på telefon. Det får du skriftligt, säger Carina Karlsson-Brännehed.

Varför vill du inte ta det på telefon?

– Jag tycker att det blir bra att det blir nedtecknat hur jag har framfört budskapet och vad som har sagts. Du får det mer tydligt då tycker jag.

Carina Karlsson-Brännehed är verksamhetschef för bland annat akuten i Lidköping.
Carina Karlsson-Brännehed är verksamhetschef för bland annat akuten i Lidköping. Foto: Sören Turesson

Svaret kommer en och en halv timme senare:

”Med anledning av din fråga kring vad som informerats till medarbetargruppen på akuten i Lidköping den 12 september var budskapet från enhetschefen, via mig till medarbetarna, att vi i VGR har riktlinjer för hur vi hanterar media på arbetet. Enhetscheferna har varit tydliga med att det står fritt för varje medarbetare att tala med media, men också i samband med det varit tydlig med att riktlinjer behöver följas. Budskapet och intentionen har aldrig varit att tysta medarbetare utan endast förtydliga vilka riktlinjer som gäller.”

Vilka riktlinjer som hänvisas till hade tidningen på torsdagseftermiddagen ännu inte fått ta del av.

Dementerar uppgifterna

Samma budskap ska sedan ha informerats till personalen på ett möte som enhetscheferna höll på onsdagseftermiddagen. Att informationen ursprungligen kom från Stellan Ahlström förnekades, enligt de som var på plats. Däribland Oskar Peterson.

– Men vi vet ju vad vi alla fick höra. Nu tar chefer som vi har förtroende för på sig det här.

Under sena onsdagseftermiddagen gick Skaraborgs sjukhus även ut i ett pressmeddelande och dementerade uppgifterna om att anställda belagts med munkavle. Sjukhusledningen har inga som helst synpunkter på att medarbetare uttalar sig i media, står det i pressmeddelandet.

Senare svarar även verksamhetschefen Carina Karlsson-Brännehed på uppföljande frågor, än en gång på mejl. Där hon återigen förtydligar att akutpersonalens händelsebeskrivning inte stämmer.

”Budskapet i detta sammanhang var från mig, via enhetschefer, som haft en dialog med medarbetare om vilka rutiner vi har och varför de finns.”

Varför akutpersonalen uppenbarligen har en annan bild, kan hon inte svara på.

”En ren markering”

Akutsjuksköterskan Lisa Bertilsson hade tidigare samma dag, tillsammans med kollegan Oskar Peterson, trotsat den enligt dem tidigare förmedlade informationen – och mot en chefs inrådan, deltagit i direktsändning i tv.

Lisa Bertilsson och Oskar Peterson i SVT:s Nyhetsmorgon på onsdagen.
Lisa Bertilsson och Oskar Peterson i SVT:s Nyhetsmorgon på onsdagen. Foto: Skärmdump SVT

– Chefen bad mig att inte sätta mig i SVT i mina arbetskläder. Men det gjorde vi ändå. Det var en ren markering, säger Lisa Bertilsson och Oskar Peterson instämmer.

– Jag såg dessutom till att jag hade stämplat in innan, säger han.

För Lisa Bertilsson blev onsdagens många turer droppen – i bilen på väg in till jobbet beslutade hon sig för att lämna in sin avskedsansökan.

Strax därefter ställde såväl hon som en rad kollegor upp på ännu en bild, iförda arbetskläder, under arbetstid på sjukhuset.

Personalen på akuten ställde på onsdagen återigen upp på bild, under arbetstid iförda sina arbetskläder. Det trots att de uppger att de dagen innan fått veta att ett sådant agerande kan leda till att de avskedas.
Personalen på akuten ställde på onsdagen återigen upp på bild, under arbetstid iförda sina arbetskläder. Det trots att de uppger att de dagen innan fått veta att ett sådant agerande kan leda till att de avskedas. Foto: Thomas Kühnel

Artikeltaggar

LidköpingMedierSjukhusSjukvårdSkaraborgs sjukhusSlaget mot sjukhusetStellan AhlströmSVTVård och omsorgVästra Götalandsregionen

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.