Hoppa till huvudinnehållet

Fotoutställning med Elisabeth Ohlson – en karriär över 40 år: ”Bilder som berör och upprör”

Publicerad:
Per Forendal och Elinor Karlsson visar Elisabeth Ohlsons bilder på Falbygdens Museum.
Per Forendal och Elinor Karlsson visar Elisabeth Ohlsons bilder på Falbygdens Museum. Foto: Roland Svensson

”Ansikten in i evigheten” är den passande titeln på utställningen där Skarabördiga fotografen Elisabeth Ohlson visar ett urval bilder – mestadels porträtt, från sin över fyra decennier långa karriär.

Den retrospektiva fotoutställningen öppnar på Falbygdens Museum på lördag.

Människor och deras plats i samhället är ett av Elisabeth Ohlsons kännemärken som fotograf och konstnär. Efter hennes uppmärksammade fotoprojekt ”Ecce Homo”, från 1998, blev hon mer allmänt känd som konstnär med fotot som uttrycksmedel. Men de första stegen mot kändisskapet togs som pressfotograf i hemstaden Skara.

Många kända ansikten har passerat framför Elisabeth Ohlsons kamera.
Många kända ansikten har passerat framför Elisabeth Ohlsons kamera. Foto: Roland Svensson
Elisabeth Ohlson
Elisabeth Ohlson Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Utställningen som öppnar på lördag 16 september har kommit till genom ett samarbete med Falbygdens konstförening. Per Forendal är en av styrelsemedlemmarna som arbetat med hängningen av de cirka 80 fotografierna som visas på Falbygdens museum.

– Idén kom upp i styrelsen för ett år sedan och jag pratade med Elisabeth om en utställning. Det är flera verk från några av hennes tidigare fotoutställningar med porträtt på både kända och okända personer. Hon jobbar med att fånga människan i sina bilder, och detta är hittills största visningen av hennes personliga porträtt, säger Per Forendal.

Kända personer på bild

Stora delar av utställningens bilder är i svartvitt och inte sällan med kända personer framför kameran. En bister Stellan Skarsgård tittar fram i en teaterdekor, på en annan bild – en leende drottning Silvia.

Ett antal bilder är mer kommenterande eller fantasifulla, bland annat med biblisk inspiration av Caravaggio, i andra motiv är modellerna precist arrangerade i tablåliknande fotomontage.

Per Forendal och Elinor Karlsson i utställningen som spänner över Ohlsons 40 år som fotograf.
Per Forendal och Elinor Karlsson i utställningen som spänner över Ohlsons 40 år som fotograf. Foto: Roland Svensson
Elisabeth Ohlson visar cirka 80 porträttbilder, bland annat bilder ur Ecce Homo som hänger i ett enskilt rum.
Elisabeth Ohlson visar cirka 80 porträttbilder, bland annat bilder ur Ecce Homo som hänger i ett enskilt rum. Foto: Roland Svensson

Förutom de rena porträtten av en rad kända skådespelare, artister och andra kändisar, finns även bilderna som utmanat gängse normer. Bilden från ”Ecce Homo”-sviten; med Jesus omgiven av hbtq-personer upprörde och ledde till både hot och hat från personer som kände sig kränkta.

– Elisabeths bilder får oss att haja till och det leder till samtal och reflektion, menar museichef Elinor Karlsson.

Utställningen avslutas 22 oktober med att föredrag under rubriken ”Bilder som berör och upprör”. Elisabeth Ohlson skulle själv medverkat men har tvingats ställa in efter det cancerbesked som hon själv berättat om i SVT:s Kulturnyheterna.

– Sedan flera år tillbaka håller hon även på med ett fotoprojekt om döden, något hon hoppas kunna slutföra.

Helgen därefter, under Konstnatten, 22-24 september finns dessutom chans att se hela utställningen ”Ecce Homo”, som visas i S:t Olofs kyrkan i Falköping med Svenska kyrkan som arrangör.

Konstnären Lars Wilks är ett av porträtten.
Konstnären Lars Wilks är ett av porträtten. Foto: Elisabeth Ohlson
Tre kända ansikten med rosor.
Tre kända ansikten med rosor. Foto: Elisabeth Ohlson
Per Forendal från Falbygdens Konstförening.
Per Forendal från Falbygdens Konstförening. Foto: Roland Svensson
Elisabeth Ohlson har drabbats av obotlig cancer – rundar av karriären: ”Min gärning är klar”

Artikeltaggar

Elisabeth OhlsonFalköpingKonstMuseumNöje/KulturSkaraUtställningar

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.