Hoppa till huvudinnehållet

Felix, 21, trotsade läkaren – körde hem sitt sjunde SM-guld: ”Jag var inte i toppskick”

Publicerad:
Felix Helgeson plockade i helgen sitt sjunde SM-guld.
Felix Helgeson plockade i helgen sitt sjunde SM-guld. Foto: Thomas Kühnel

Han reste sig upp ur sjuksängen, tog en sväng på jetskin och lade sedan grunden till sitt sjunde SM-guld.

Vad läkarna tyckte om det?

– Nej, det var inget som de rekommenderade, säger världsstjärnan Felix Helgeson, 21.

Det är en avslappnad och lugn Felix Helgeson som möter NLT:s team vid bostaden i Öboängen. Han har nyligen klivit av arbetspasset (brandman) efter en ganska behaglig natt.

I garaget finns en fin blandning mellan pokaler, jetskis och medaljer. Den senaste i raden körde Helgeson in i helgen, då han, i Kumla, plockade sitt sjunde raka SM-guld på seniornivå.

Helgesons förklaring till framgångarna är talang och hårt jobb.

– Det är viktigt att ha viljan. Jag tycker, och har alltid tyckt, att det är naturligt att åka ner och träna, både på vattnet och i gymmet, säger han.

Vägen till guld nummer sju var allt annat än spikrak. Felix Helgeson var nära att få ge upp kampen redan innan den hade börjat.

Det var efter en uppvisning på Lidan, i samband med Hjulafton, som Lidköpingsgrabben blev rejält sjuk. Han nämner, utan att vara säker, smutsigt vatten i munnen som tänkbar orsak.

Efter några dagar i sängen, där vätskan försvann snabbt ur Helgesons kropp, tvingades han till akuten. Han blev kvar på sjukhuset, med dropp, i fyra dygn.

– Jag fick inte i mig något, så jag var inte superstark. Det var faktiskt jävligt tufft. När jag mådde som sämst hade jag gett upp hoppet om att köra SM. Jag tänkte att jag, i bästa fall, kunde åka dit och titta.

På onsdagskvällen vände det och på torsdagen skrevs Felix ut. Han åkte raka spåret hem, testade jetskin i Vänern och rullade sedan mot Stenungsund. Allt på samma dag.

– Det var inte så att läkarna rekommenderade mig att åka. De sa att det skulle kunna bli värre, men jag kände mig hyfsat återställd.

Det blev seger i Stenungsund och nu i helgen, i den andra av två deltävlingar, återupprepade han bedriften.

– Det är kul att vara bäst i Sverige. Sedan blir det en helt annan nivå på EM och VM. Därute vet man aldrig vad man kan förvänta sig. I SM har jag pressen på mig, och ett silver skulle ses som ett nederlag.

Vilket, av dina sju SM-guld, rankar du högst?

– Det första är alltid roligt. Då kom man dit som underdog. Det var mer speciellt.

Det här säsongen har varit aningen strulig för Felix Helgeson. Efter de två första VM-deltävlingarna, då han var tolva totalt, hoppade han av serien. Felix kommer alltså varken att starta i USA eller Thailand.

– Det har varit sjukdom och motorproblem. Vi sparar de resorna till en annan gång, när jag kanske är med i toppen och har chans på prispengarna. I vinter ska vi försöka få ordning på mig och maskinen.

Vid ett bra VM-resultat, går det att leva på jetskin?

– Det är svårt att leva på det. De som gör det har stora sponsorer. Men även om man har pengarna är det inte någon garanti för att man vinner. Han som är regerande världsmästare skruvar själv och får, precis som jag, hjälp av sin morsa och farsa.

Till sist, är du med på Hjulafton nästa år?

– Vi får se. Förhoppningsvis var det inte vattnet i Lidan som gjorde mig sjuk.

Säger Felix Helgeson efter sitt sjunde, och sjukaste, SM-guld.

Felix Helgeson under uppvisningen på Lidan.
Felix Helgeson under uppvisningen på Lidan. Foto: Thomas Kühnel
Felix Helgeson har valt nummer 17.
Felix Helgeson har valt nummer 17. Foto: Thomas Kühnel
Prisskåpet fylls på ofta hemma hos Felix.
Prisskåpet fylls på ofta hemma hos Felix. Foto: Thomas Kühnel
Det ägnas mycket tid till att få jetskin i toppform.
Det ägnas mycket tid till att få jetskin i toppform. Foto: Thomas Kühnel

Artikeltaggar

Felix HelgesonSport

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.