Hoppa till huvudinnehållet

Tjuvar har knyckt fronten på familjens bil – igen: ”Vi tittar ut genom fönstren varje kväll”

Publicerad:
Synen som har mött familjen vid två tillfällen de senaste månaderna.
Synen som har mött familjen vid två tillfällen de senaste månaderna. Foto: Privat

Det har tagit tid, kostat pengar och orsakat en hel del besvär. Dessutom har känslan av trygghet fått sig en törn.

Jesper Johansson och hans familj har fått fronten till sin bil stulen två gånger på samma parkering i Vara.

Bilen är en Volvo V70 av 2016 års modell som familjen köpte i oktober. Det dröjde dock inte särskilt länge innan de råkade ut för den första stölden.

– Det var i februari. När vi kom ut till bilen en morgon var fronten borta, berättar Jesper.

Bilen stod på parkeringen till Södergatan 2 i Vara, den fastighet som kallas Park hotell.

Även om bilen är försäkrad orsakade stölden en hel del olägenheter. Dels innebar den kostnader exempelvis för självrisk, vilken i det här fallet uppgick till 1 500 kronor.

Att polisanmäla, kontakta försäkringsbolag, boka tid för skadebesiktning och därefter vänta på att verkstaden får hem delar och har tid att reparera bilen är en process som tar över en månad.

Jesper Johansson, Linn Klys och Wince Klys använder sin bil varje dag och de upprepade stölderna ställer till det ordentligt för dem.
Jesper Johansson, Linn Klys och Wince Klys använder sin bil varje dag och de upprepade stölderna ställer till det ordentligt för dem. Foto: Privat

Eftersom försäkringen inte täckte någon utbytesbil under tiden fick de köra med bilen utan front. Jespers sambo Linn arbetar på sjukhuset i Lidköping och behöver kunna ta sig till jobbet.

– Fronten sitter där av en anledning, kylen gick av ett stenskott och det täcktes inte vare sig av försäkringen eller av garantin. Men Biltjänst i Lidköping där vi köpt bilen var snälla och fixade en begagnad kyl gratis, berättar Jesper.

Ny stöld

I måndags morse var det så dags igen. Trots att de nu parkerar bilen med framänden nästan inne i en häck saknades fronten återigen.

Återigen väntar nu samma process, med polis, försäkringsbolag och verkstad, plus att de måste använda bilen trots att en del saknas.

– Vi är en barnfamilj och vi måste använda bilen. Det är för jäkla tråkigt att köra omkring med den när den inte är hel, säger Jesper.

Förutom att ha kostat pengar, tid och besvär har också tryggheten i vardagen påverkats av stölderna.

– Vi tittar ut genom fönstren flera gånger varje kväll. För oss är bilen ny och vi tycker om den hela familjen. Det är väldigt tråkigt.

Att en front till en Volvo är stöldbegärlig, tror han kan bero på att det är en del som kan användas till a-traktorer för att göra en så kallad facelift. Dessutom är fronten ganska lätt att demontera.

Flera komponenter sitter oskyddade när fronten saknas.
Flera komponenter sitter oskyddade när fronten saknas. Foto: Privat

Han har kontaktat polisen och frågat vad han ska göra för att förhindra nya stölder. Något bra svar fick han inte.

– De sa att det inte är så mycket att göra. Byt bil eller skaffa ett garage, sa de, berättar Jesper.

Något ledigt garage har de hittills inte fått tag i. Byta bil vill familjen inte göra.

– Vi vill inte behöva byta bil bara för att folk går runt och snor grejer, säger Jesper.

Han vill göra människor uppmärksamma på de upprepade stölderna från parkeringen så att de är extra vaksamma. Han skulle också gärna se fysiska åtgärder som till exempel bättre belysning på parkeringen och övervakningskameror.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättParkeringSamhälleStölderVara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.