Hoppa till huvudinnehållet

Polis tar hjälp internationellt för att identifiera gripna män: ”Se om det finns historik”

Publicerad:
De två män som greps med en stor summa kontanter på måndagseftermiddagen är ännu inte identifierade. Nu söker polisen information via internationella samarbeten. Bilden har ingen koppling till ärendet.
De två män som greps med en stor summa kontanter på måndagseftermiddagen är ännu inte identifierade. Nu söker polisen information via internationella samarbeten. Bilden har ingen koppling till ärendet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

De två män som anhölls efter att ha gripits i centrala Lidköping med en stor summa kontanter har ännu inte hörts.

Nu arbetar polisen med att fastställa deras identitet.

– Så att vi vet vilka vi har här och om det finns någon historik med de här inblandade, säger kammaråklagare Ester Omarsdottir.

Det var vid 15.30-tiden under måndagseftermiddagen som en polispatrull kontrollerade två personer på Älvgatan i Lidköping. Männen, som är födda 1975 och 1987, bar på en ansenlig mängd pengar och greps misstänkta för penningtvättsbrott.

– Det rör sig om kontanter, vilket inte heller är det vanligaste att man har kontanter på det sättet numera, säger kammaråklagare Ester Omarsdottir.

Två män greps i Lidköping – misstänks ha lurat äldre på stora summor pengar

Männen anhölls under måndagen men de är var vid lunchtid på tisdagen ännu inte identifierade. Det är också oklart vart de är hemmahörande.

– Det finns inga uppgifter om att de skulle vara stadigt boende i landet, säger Ester Omarsdottir.

– Det har skickats ut förfrågningar till våra internationella samarbeten, men troligtvis är de från Rumänien även jag inte kan säga det med all säkerhet utan vi behöver titta vidare på detta, fortsätter hon.

Flera brott

Männen ska enligt polisen kunna knytas till en grov stöld i Kalmarområdet samt flera bedrägerifall, men de ärendena ligger inte på Ester Omarsdottirs bord. I nuläget utreds händelserna separat.

– Sedan får vi se om det kan sammankopplas med andra tidigare ärenden, men just nu är det inte sammankopplat här hos mig, säger hon.

De misstänkta männen har ännu inte hunnit höras, men har dock förordnats en offentlig försvarare.

– Så vi får se vad de själva har att säga om detta, säger Ester Omarsdottir.

Ännu är inget tid utsatt för förhör. Dessutom ska en tolk inväntas.

– Det kommer krävas för att det ska bli rättssäkert.

Ärendet är fortfarande rykande färskt.

– Det är verkligen i det inledande skedet och vi jobbar på flera olika fronter med det här, säger Ester Omarsdottir.

Artikeltaggar

ÄlvgatanBrott, lag och rättFörhörLidköpingPenningtvättsbrottRumänienStölder

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.