Hoppa till huvudinnehållet

Budgetarbetet i Essunga en angelägenhet för alla: ”Vi har inte så mycket pengar att bråka om”

Publicerad:
Daniel Andersson (M), kommunalråd och Peter Andreasson (S) oppositionsråd om Essunga kommuns budget för 2024: ”Ett kärvt år”
Daniel Andersson (M), kommunalråd och Peter Andreasson (S) oppositionsråd om Essunga kommuns budget för 2024: ”Ett kärvt år” Foto: Cecilia Isberg

Just nu pågår arbetet med att göra Essunga kommuns budget för 2024. Ett arbete där alla politiska partier som är representerade i kommunfullmäktige deltar.

– Vi är en liten kommun och har inte så mycket pengar att bråka om. Kommunens kärnverksamheter går först, säger Peter Andreasson (S), oppositionsråd i Essunga.

Budgeten för kommande år brukar klubbas igenom av kommunfullmäktige i november. Nu pågår budgetberedningen av såväl tjänstemän som politiker.

I Essunga kommun är det inte bara majoriteten som tar fram budgeten – samtliga partier som sitter i kommunfullmäktige är inbjudna att delta i arbetet med budgetberedningen.

– Sedan jag tillträdde som kommunalråd har vi jobbat så. Det skiljer oss från många andra kommuner men vi tycker det är bra att alla partier har möjlighet att komma med input och tycka till oavsett partistorlek, säger Daniel Andersson (M).

Mindre käbbel

Effekten av att alla partier är inbjudna att delta i budgetarbetet har varit att det politiska käbblet minimerats och sakfrågorna hamnat i centrum.

– Det är så vi är tvungna att jobba. Det är inte lätt att få människor att engagera sig politiskt över huvud taget och definitivt inte i en så liten kommun som Essunga – och har man inte god stämning och ett gott klimat i politiken – hur ska vi lyckas få någon att engagera sig då? säger Daniel Andersson.

Att det inte blir så mycket konflikter kan också hänga samman med att det inte finns så mycket pengar att bråka om, menar oppositionsrådet Peter Andreasson:

– I en liten kommun med en liten ekonomi finns det inte 400 miljoner kronor extra att bråka om. Det är lättare att hålla sams med små medel för då handlar det om att klara vårt uppdrag som kommun och fokusera på kärnverksamheterna, säger Andreasson.

Tufft ekonomiskt läge

Budgeten för 2024 blir dessutom extra tajt som det ser ut nu. Också kommunerna i Sverige har en utmaning i det nuvarande ekonomiska läget med hög inflation, höga räntor och höga kostnader för exempelvis drivmedel och energi.

– Vi har en plan för hur vi ska lösa 2024 med hjälp av våra duktiga medarbetare, men visst är det ett ansträngt läge. Det finns väldigt mycket vi vill göra, men kommande år lär bli ett övervintringsår. Det vi kommer att satsa på är byggstarten av skolan i Jonslund och ombyggnaden av Stallaholms förskola, säger Daniel Andersson.

Nu har ju regeringen skickat signaler om att det kanske kan komma extra pengar till kommunerna i höstbudgeten med tanke på det tuffa läget?

– Det kan bli så ja, och blir det verklighet finns det naturligtvis saker vi skulle kunna lägga mer resurser på plus lägga på kommunens resultat. Men i det nuvarande budgetarbetet måste vi utgå från de pengar vi faktiskt har, säger Daniel Andersson.

Artikeltaggar

BudgetarDaniel AnderssonEkonomiEssungaEssunga kommunJonslundKommunfullmäktigeModeraternaPeter AndreassonPolitikSamhälleSocialdemokraterna

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.