Hoppa till huvudinnehållet

Gartman Blom kan få omställningsstöd – allt hänger på avsägelsens tidpunkt

Publicerad:
Ulrika Gartman Blom (M) valdes till andre vice ordförande i kommunstyrelsen och oppositionsråd den 26 september i fjol och till kommunstyrelsens ordförande den 12 december. Nu har hon deklarerat att hon lämnar Lidköpingspolitiken, men formellt är hon ännu inte befriad från sina uppdrag. Arkivbild.
Ulrika Gartman Blom (M) valdes till andre vice ordförande i kommunstyrelsen och oppositionsråd den 26 september i fjol och till kommunstyrelsens ordförande den 12 december. Nu har hon deklarerat att hon lämnar Lidköpingspolitiken, men formellt är hon ännu inte befriad från sina uppdrag. Arkivbild. Foto: Sören Turesson

Hinner Ulrika Gartman Bloms (M) avsägelse klubbas vid nästa kommunfullmäktigesammanträde passerar inte hennes tjänstgöring tidsgränsen för att hon ska få rätt till omställningsstöd.

En politiker som har haft arvoderat uppdrag på minst 40 procent i 12 månader eller mer kan ansöka om omställningsstöd när hen lämnar sina uppdrag och ska hitta ny försörjning. Det har Lidköpings kommunfullmäktige enhälligt fastslagit utifrån en modell framtagen av SKR.

Möller och Sundström

Beslutet har tillämpats bland annat när Rasmus Möller (M) avgick som oppositionsråd i kölvattnet av en NLT-granskning.

Den gången blev det diskussioner både i kommentarsfält och på politisk nivå. När ärendet kom till kommunstyrelsen skickades det på återremiss då förslaget, en ersättning på maximalt 50 366 kronor i 14 månader, ansågs för generöst.

En omtolkning av avtalet gjordes och när stödet klubbades hade tidsperioden kortats till 12 månader, alltså sammanlagt motsvarande maximalt drygt 604 000 kronor.

Även tidigare kommunalrådet Jonas Sundström (S) beviljades omställningsstöd sedan han ”petats” till förmån för Gustav Edvinsson. I hans fall blev det som mest 59 254 kronor i 15 månader vilket sammanlagt motsvarar maximalt drygt 880 000 kronor.

Mindre än ett år

Så vad gäller i fallet Ulrika Gartman Blom (M)?

Det återstår att se. Skulle hon inkomma med sin avsägelse i tid för kommunfullmäktiges sammanträde den 25 september kommer den tid hon har tjänstgjort på ett arvoderat uppdrag om minst 40 procent att understiga ett år och hon blir därmed inte kvalificerad för ekonomiskt omställningsstöd.

Skulle avsägelsen behandlas först vid nästföljande kommunfullmäktigesammanträde överskrider hon årsgränsen och blir därmed berättigad ekonomiskt stöd i tre månader, detta då ett års uppdrag genererar tre månaders ersättning.

Omställningsstödet ges dock inte per automatik, utan det är upp till den avgående förtroendevalda att söka det om viljan finns.

Artikeltaggar

KommunfullmäktigeKommunstyrelsenLidköpingPolitikUlrika Gartman Blom

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.